Den 24 december 2020

Hej,
Julafton med restriktioner, konstigt år har vi haft jag hoppas att alla fått vara friska och att ni tar hand om varandra. Vi ser fram emot ett bättre år hoppas jag!
Jag önskar er alla en GOD JUL och hoppas att ingen behöver vara ensam.

Grattis till Maja Jardry, Amanda och Helene Zettervall, Jessica Keereweer Andersson som vann presentkort i tomteräknartävlingen! Presentkorten kommer med posten under januari månad.

Julkramar till er alla! // Maria Ericsson
 

Den 8 december 2020

Hej,
idag har vi deltagit på en bedömningsledarträff digitalt med SWB, ett intressant möte där många regionalföreningar deltog. Planering av nästa års aktiviteter är i full gång och en utförligare veriation av mötet kommer i första medlemstidningen 2021.
                                                                   // Ha det så bra mvh Maria, Anngelica och Regina

Den 5 december 2020

Hej,
Vi presenterar här vår nya sponsor Videquus som kommer att sponsra vår förening med förstapriserna till SWB fölmönstring i augusti!
Inte nog med det Videquus bjuder alla våra medlemmar på 500 kronor i rabatt på start avgiften med deras nya fölvakt kamera & larm i ett!        Använd koden "shavf"                          OBS! endast för våra medlemmar!
Gör ett "tryck" på loggan och du kommer till deras nya fina hemsida där du kan läsa mer om produkterna.
                                                                                                                    //Maria Ericsson

Den 30 november 2020

Vi säger Grattis till Lena & Leif Andersson i Tystberga som haft en såld fin uppfödning med på Eskilstuna Travbana igår, det blev en fin fin 2:a placering för Un Mec ´d Or ( hästen är 5 år) tränare och kusk till den fina travaren är Björn Goop!

Nu är tidning nummer 5 utskickad per mail till våra medlemmar, de som inte har mail får tidningen per post! Har du inte fått din tidning ber vi dig vänligen höra av dig så rättar vi till detta snarast!
Ta hand om er därute och glöm inte reflexer i mörkret.
                                                                                                         // Maria Ericsson

Den 22 september 2020

Vi säger Grattis till Anngelica Eriksson, Vagnhärad som i helgen fick fin placering med sin egenuppfödda SWB häst Prinzess Of Easter född 2008 ( Razzia-Sir Oldenburg- Regazzoni) På Gömmaregårdens ridsällskap i Stockholm fick de mottaga 3-dje priset i klassen MSvC:1 !
                                                                            // Maria Ericsson

Den 21 september 2020

Hej,
idag är medlemstidningen mailad till er medlemmar, ni som får den per post får vänta ett par dagar. Har ni inte fått någon tidning innan helgen så hör ni av er så fixar vi detta.
Ta hand om er Mvh Maria Ericsson

Den 25 augusti 2020

Godkväll!

Idag var det sista dagen för årets Gårdsmönstring av föl, idag hade jag sällskap av Lena i bilen vi fick uppleva en trevlig dag tillsammans med många fina föl. Jag vill ge en eloge till er visare ni hade förberett så fina banor att visa era föl på. Resultat från båda dagarna finns nu att läsa under både fliken aktiviteter samt under resultat.'
I kommande nummer 4. av vår medlemstidning så kan ni läsa om gårdsmönstringen samt se en del bilder, lite bilder dyker upp även på vår instagram.
                                                                               // mvh Maria Ericsson

Den 24 augusti 2020

Hej,

Många har valt att visa sina föl detta år på vår Gårdsmönstring av årets föl, det är en aktivitet som föreningen har erbjudit sina medlemmar sedan föreningens start.
Här kommer lite historia; Från början hade också föreningen ett fölchampionat för alla raser och för att få deltaga med sitt föl där var man tvungen att sk. "kvala" med en viss poängsumma på Gårdsmönstringen, de finaste fölen i länet deltog rasvis och det var jättemånga som ställde upp, championatet är sedan flera år tillbaka borttaget då de flesta rasföreningar erbjuder utställningar och fölbedömningar, på den tiden som ASVH införde föl championat så bestämde dåvarande styrelse i vår förening att ta bort det stora årliga championatet och erbjöd då iställen speciella visningar för SWB fölen och stona.

Denna aktivitet Gårdsmönstringen är inofficiell och utförs endast inom Sörmlands gräns och som sagt den är till för våra medlemmar, många kallar den för föreningens "flaggskepp".
Varje år på årsmötet så delar vi sedan ut pris till årets bästa SWB föl samt till årets bästa föl för övriga raser.

Detta år åker teamet Elisabeth Ljungstorp och Anna Lindell runt i Sörmland under två dagar! Denna dag har jag och Gunnar varit med och tittat, delat ut liten goodiebag och rosett till deltagarna och vi tycker att samtliga föl visats i ett mycket fint skick och de har varit vältränade för sin uppgift, hästägarna har förberett sina visningsplatser toppen bra en eloge till er. Nu väntar jag med spänning på nästa runda imorgon och då får jag sällskap av Lena på färden. När alla föl blivit bedömda lägger jag upp resultatlistan under fliken resultat även de kort som jag tagit kommer jag att dela med mig en titt av.
                                                                                                    //mvh Maria Ericsson

Den 23 augusti 2020

God kväll!
Igår var det aktivitet i vår förening med visning av SWB föl och ston, en trevlig varm dag. Många visade upp sina hästar i mycket gott skick på de olika ställen som vi hade möjlighet att erbjuda, varmt tack till ansvariga för anläggningarna Stjärnbro Gård/ Björnlunda, Prästhälla Gård/ Gnesta och Nådhammars Gård/ Mölnbo.
Dagens domare var Jan-Ove Olsson, om du vill se resultatlista så klickar du på Jan-Ove så kommer du direkt in och kan läsa dem.

Vi säger också GRATTIS till vinnarna på samtliga ställen som var;
Stjärnbro Gård       - MSB Viva La Diva      86.7% Ägare: Pernilla Björklund
Prästhälla Gård      - Fame MVG                  88.9% Ägare: Stall MVG, Viby Gård AB
Nådhammars Gård - Nådhammars Chanel 85.0% Ägare: Therese Bjerketorep

Alla deltagare fick goodiebags samt ett litet "kit" med handsprit och dyligt och de tre bästa (hopp/dressyr ihopslaget) på varje plats kommer att bli kontaktade efter 1 september, ni får hederspriser utdelade till er.

I nästkommande medlemstidning kan våra medlemmar läsa mer om den trevliga dagen även bilder tagna av Agnes Billberg på de vinnande fölen får ni se där så håll utkik!

Imorgon är det första dagen för gårdsmönstringen med Elisabeth Ljungstorp och Anna Lindell, detta år är det två dagar med bedömning vilket är mycket trevligt.

Påminnelse till våra medlemmar du glömmer väl inte att delta i föreningens medlemstävling; skicka in din bästa sommarbild innan den sista september till föreningen, så du är med om att tävla om tre fina priser som vi delar ut denna gång! Skicka bilden till någon i styrelsen "se styrelse" så hittar du adresser där.
                                                                                   // Ha det så bra Mvh Maria Ericsson

Den 18 augusti 2020

Vi Gratulerar Anngelica Eriksson som i lördags tävlade dressyr LA:3 i Mariefred. Anngelica red sin egna SWB häst Prinzess of Easter (e.Sir Odenburg u. Razzia mf. Regazzoni). Det blev en förstaplacering med 69.143%! Vi önskar fortsatt framgång till ekipaget.
                                                                                   // Maria Ericsson

Den 14 augusti 2020

Vi Gratulerar!
Erik Strömqvist och Marina Svedin till deras fina egna SWB uppfödning Diabelle EMS ( Diarado´s Boy/ Quite Easy)som har vunnit Folksam Open i hoppning för 6-åriga hästar i Falsterbo!
Ryttare vid tillfället var Pontus Westergren.

Vi önskar fortsatt framgång för Erik & Marina med sina fina uppfödningar
                                                                                             // Maria Ericsson

Den 11 augusti 2020

Godkväll! Jag vill hälsa nya medlemmar välkomna till vår förening.

Idag har vi stängt anmälan till Gårdsmönstringen som kommer att vara i två dagar detta år, fantastiskt att det är så många som väljer att visa sina föl.
Gårdsmönstringen är ju föreningens "flaggskepp" och har funnits som aktivitet sedan föreningen startades.

Denna dag har vi också börjat dela ut rosetterna till de som ridit Showklasser på hemmaplan, en del med bil andra med post så håll utkik i din brevlåda om du har deltagit.
Resultatlista kommer på hemsidan under helgen, då under fliken resultat så klart.

Vi planerar för fullt inför SWB fölens/ stonas visningar den 22 augusti, vi kommer att lägga ut information ender nästa vecka, Anngelica har börjat lägga upp hästarna i equipe.

                                                                          // Ha det så bra hälsningar Maria Ericsson
 

Den 3 augusti 2020

Så har de sista ryttarna ridit de Engelska ridklasserna på hemmaplan, där även hästens/ ponnyns exteriör ingår i bedömningen.
Båda ryttarinnorna red SWB Svensk uppfödda hästar! Alva Hallberg från Björnlunda på hästen Vera red i  klassen Novice junior, ett stiligt ekipage som red en näst intill felfri uppvisning efter domarens anvisningar. Hästen var väl iordninggjord och utrustningen satt perfekt. Hästen har en mycket god exteriör och lämpar sig väl för detta ändamål.
Sista startande i denna omgång var Anngelica Eriksson, Vagnhärad som red en egenkomponerad uppvisning.

En uppvisning av de olika gångarterna, ryggning, skänkelvikningar och ökningar/ minskningar av tempo. Hästen var fin i exteriören med något långt kors och väl iordninggjord. Anngelica red i klassen Open Ridden där både barn och vuxna tävlar mot varandra. I denna klass krävs det mera av ryttarna och hästarna/ ponnyerna.
Nu kommer vi efter nästa vecka att sätta oss i bedömningsteamet i konferens och titta på alla de protokoll som skrivits och därefter placera alla ryttare, de kommer därefter få sitt protokoll och sin rosett på posten hemskickat till sig. Vi kommer också att skriva ut en resultatlista här under nyheter så klart och även under fliken resultat.
Vi tackar er alla som varit med för att denna aktivitet mottagits så possitivt.
Vi önskar er alla en fortsatt trevlig sommar // Maria Ericsson & Lena Andersson

Den 13 juli 2020

Godkväll!
Snart är det dags för årets fölvisning SWB, titta in under fliken aktiviteter så hittar du propositionen med länken till TDB där du anmäler dig. 
Även detta år delar vi ut fina priser till de tre bästa fölen på samtliga visningsställen. Platser finns kvar på samtliga ställen det är bara att välja vilket som passar bäst så klart kan du även passa på att Exteriörbedöma ditt sto vid detta tillfälle.
Domare denna dag den 22 augusti är Jan-Ove Olsson.
Vi hälsar alla visare varmt välkomna till oss i Södermanlands Hästavelsförening som arbetar för SWB samt övriga raser.
Hos oss möter du funktionärer från avelsvärlden, ridklubbar samt även de som tycker att vår gemenskap är toppen och därför erbjuder sin hjälp.
Välkomna till årets FÖLVISNINGAR!                                   // Maria Ericsson med Styrelse

Den 12 juli 2020

Igår åkte vi till Nådhammars Gård på morgonen där tre ekipage väntade på att få starta i föreningens "on the road tävling" med Engelska Showklasser på hemmaplan.
Klassen Working Hunter Novice junior reds på fin nybyggd utebana med ett fantastiskt underlag för ponnyerna att arbeta på.
Det var prydliga och förväntansfulla unga ryttarinnor som red fina vägar och olika tempoväxlingar innan de gjorde egna uppvisningar som avslutades med att hoppa över hindren. Skimmeln Jolly Jumper tillsammans med sin ryttarinna Siri Kostela red mycket säkert och vant runt hoppbanan med 0 fel, Siri såg banan framför sig under ritten och vid hopp över hindret såg hon redan mot nästa hinder redan i luften! Toppen tycker vi och hennes ponny lämpade sig mycket väl för uppgiften.
 

När alla var klara med Working Hunter klassen gick vi upp och tog plats i det fina ridhuset, ett luftigt och svalt ridhus finurligt byggt som från början  var en ladugård.
Två av ekipagen startade i klassen Novice Ridden det var Alva Bjerketorp på nya ponnyn Storm samt Ellen Eliasson på den fina bruna ponnyn Forrester.

De red först tillsammans i alla gångarter och visade halter, ryggningar mm. När det var dags för egna uppvisningar valde Alva att rida ett dressyrprogram, fina vägar och en ponny som gick i perfekt form styrdes av sin lugna ryttarinna runt i ridhuset mycket tevligt att titta på tyckte vi.

Ellen fick jobba hårt med sin Forrester men lyckades bra med sin uppgift och även hon visade upp ekipaget på ett mycket förbedömligt sätt. Ellen fick också 0 fel i Working Hunter klassen som reds först på dagen.
När alla ridit färdigt fick de sina prispåsar och vi hoppas att flickorna var nöjda efter sina fina ritter och vi önskar fortsatt trevlig sommar för Nådhammars gänget!

Efter lunch intog vi Mälby Gård där vi mötte blandade ryttare och kuskar, mammor, pappor, hundar Isabella och Nette, i högtalaren spelades det bland annat musik av Abba trevligt tyckte vi.
Här startades eftermiddagen med tömkörning och två ekipage ställde upp Tindra Valberg/ Mälby Meyram och Meja Brucefors/ Ilrock, med väl tillpassad utrustning styrde de runt ponnyerna på banan tillsammans innan de gjorde uppvisningar var och en för sig.
Lead Rein klassen bestod av tre ekipage där den yngsta flickan var endast tre år lilla Kerstin Nygard på den fina ponnyn Mälbys Mintha som gjorde debut som ledponny denna dag.

De andra ryttarinnorna i klassen var Astrid NygardGeorgina och Stella Hietala på Shetlandsponnyn Ilrock som är uppfödd i Finland....för att tala om Finland så passade vi på att gratulera vårat egen lilla "Mumintroll" Maarit som dagen till ära firade sin 35 åriga födelsedag, en liten present blev det! Måste också säga att Maarit är en  super bra handler som tar väl hand om de små Led barnen och förklarar på ett bra sätt vad som dom ska göra.

Det märktes väl i First Ridden klassen att Welsh Mountain stoet Georgina visste vad som skulle göras hon lotsade fint runt sin ryttare Leija Rydberg och skötte sig perfekt även den fina bruna ponnyn Mälby Meyram riden av Tuva Roshage skötte sig väl och flickorna visade att de kunde rida i fin lättridning. Bägge ponnyerna är av god exteriör och lämpar sig väl för detta ändamål.

Det sista ekipaget på Mälby var Meja Brucefors med den stora Welshen Editions Miss Kath, fina ökningar och ett eget komponerat program visades upp innan all fick sina priser.
Lena och jag tackar för eftermiddagen och de vackra blommorna som Nette gav oss, vi önskar Mälbygänget fortsatt trevlig sommar med alla barn och ponnyer.                                       // Maria Ericsson & Lena Andersson


Den 10 juli 2020

Idag var det redan dags igen för Showklasser på hemmaplan, jag och Lena var i god tid på Axala hos familjen Frisk Brändeborn där ett par ryttare redan hade anlänt innan vi kom, det sista ekipaget anlände med buller och bång och for rakt ned i diket!......som tur var skadade sig ingen och en lugn och trygg pappa lotsade vant upp transporten som "frugan" kört på sned....! 

Först ut denna dag var det vackra ekipaget Josefin JankesAmberlour Amber en ponny av mycket god exteriör, fina ridvägar, bra gångarter med tempoväxlingar blev vi bjudna på och Amber tuggade fin fint på bettet.
Josefin red i klassen Open Ridden en klass som både barn, vuxna och ungdomar kan rida i. Utrustningen var väl tillpassad och under sadeln låg ingen vojlock detta speciellt för de Engelska showklasserna då även exteriören ingår i bedömningen.

Nästa ekipage var den lilla tuffingen Isabella Eriksson som red sin Mälby Meyram. Den lilla ryttarinnan hade fina röda rosetter i håret som passade fint ihop med ponnyns rosett, i halsen på ridblusen pryddes en liten röd fin fluga. Fin takt i den lättridna traven och en bra handler vid sin sida som lotsade fram ekipaget med van hand. Senare på förmiddagen red även Isabella en Working Hunter klass med ledare och gjorde detta med bravur då det blev noll fel på hinder!

First Ridden klassen presenterades av Emma Frisk som gjort stora framsteg under vinterns månader på Welsh Mountain ponnyn Salstas Chicago. Vi fick se en fin uppvisning med rak uppridning framför domaren och en bestämd hälsning. Emma hade putsat sin ponny väl och sadel samt träns passade bra. Hemma på gården finns nu en till lite större ponny att växa i och tävla så småningom så vi ser naturligtvis fram emot detta. Working Hunter klassen Novice gick super bra och det blev noll fel på hinder. Emma tittade fint framför sig mot kommande hinder och följde sin ponny väl.

Amanda Zettervall Fredriksson red den fina Snäckarve Tarzan i Novice Ridden Junior, fina volter stilla halter raka ryggningar det var några av de saker Amanda och Tarzan bjöd på. I klassen Working Hunter Open flög de över alla hinder lätt och smidigt och vi såg hur de njöt ihop det samspelta ekipaget och noll fel blev det på hindren.

När alla ridit färdigt så delade vi så klart ut prispåsarna med diverse saker i, vi är väldigt tacksamma till alla er sponsorer som hjälpt föreningen med saker till våra påsar de är mycket uppskattade av alla! Till slut så tackar vi familjen Frisk Brändeborn för att vi fick vara på deras fina bana denna dag.
Imorgon bär det av till Nådhammars Gård och Mälby Säteri.                                                                                                                                             // Maria Ericsson & Lena Andersson

Den 9 juli 2020

Denna morgon var det så dags igen med Engelska Showklasser i hemmamiljö.
Lena Andersson mötte mig hemma på parkeringen och vi åkte tillsammans till ett litet stall i närheten av Gnesta.

Vi besökte den lilla ryttarinnan Ella Norqvist som red sin jätte fina Welsh Mountain ponny Salstas Mr Dynamite som är av mycket god exteriör och fått GULD på utställning.
Morfar och Mormor samt så klart mamma och pappa fanns på plats i publiken.

Det fina ekipaget startade först i en Working Hunter klass, ponnyn var glad och gjorde ett sådant där jätteskutt upp i luften så den lilla ryttarinnan flög iväg men var snabbt nog uppe på benen igen och utan tvekan hoppade hon upp på sin ponny igen och bedömningen kunde börja.
Lugnt och säkert visade de skritt och trav innan de red banan fullt ut med 0 fel! Ekipaget glänste i solen och sadel och träns var väl putsade och passade perfekt på ponnyn. Ryttarinnan hade traditionsenlig klädsel på sig som lämpar sig väl för detta ändamål.
Nästa klass var First Ridden och det lilla fina ekipaget visade liksom var "skåpet" skulle stå och ryttare lotsade fram sin ponny med bestämda hjälper och jättefina ridvägar visades upp för att inte tala om på slutet den spik raka uppridningen innan den bestämda till domare hälsningen kom, Lena som skrev protokollet fick nästan pennan att glöda.
Sista klassen Novice Ridden, var en debutklass för ekipaget där galopp ingår, även i denna klass visades det upp otroligt bra ridvägar samt en bra uppridning med hälsning.
Vid galoppmomentet gick det bra, några avbrott blev det men på det stora hela så var den lilla ryttarinnan väldigt nöjd.
När alla klasser var klara så blev det gott hö i transporten för Mr Dynamite som till vardags kallas för "Harry" och prisutdelning för Ella som skuttade runt för egen hand i ett fint ärevarv! 

Vi önskar lycka till i fortsättningen för det lilla ekipaget och styr bilen hemmåt för att packa nya prispåsar inför morgondagen då det bär av till familjen Frisk Brändeborn i Björnlunda.
 Foto: Maria Ericsson & Annah Norqvist                        // Maria Ericsson & Lena Andersson

Den 21 juni 2020

Hej!
Jag hoppas att ni alla haft en toppen fin midsommarhelg.

Torsdagen den 18 juni hade nya styrelsen sitt första möte, nio styrelsemedlemmar slöt upp, vi var så klart ute och platsen vi valde var Björnlunda vid skolan. Kvällen var ljum och fin, vi diskuterade om SWB fölmönstring samt sto visningarna och Gårdsmönstringen av föl som komma skall vi ser ljust på dessa aktiviteter och har en bra plan för genomförandet. Domaren som bedömer SWB hästarna -föl och exteriörbedömning av ston är Jan-Ove Olsson och domaren som bedömer fölen på gårdarna är Elisabeth Ljungstorp. På SWB föl -och sto bedömningen tävlar deltagarna om fina priser och vi erbjuder tre visningsplatser och samma chans till fina vinster på samtliga platser så klart!

Vi delade också ut ansvarsområden mellan oss i styrelsen så att alla är delaktiga, Elisabeth Ljungstorp lovade att vara våran avelsrådgivare vilket vi är mycket tacksamma för.
Medlemsantalet har gått upp något sedan sist och vi hälsar igen åter nya medlemmar välkomna till oss!

Anmälningarna fortsätter att droppar in till Engelska showklasser på hemmaplan, fantastiskt tycker vi att intresset är så stort och vi har många prispåsar fulladdade med fina priser både till stora och små ryttare som står och väntar på att bli utdelade.
                          // Jag önskar er alla fortsatt fin sommar mvh Maria Ericsson

 

Den 15 juni 2020

Klockan är 19:30 och jag ser tillbaka på en trevlig eftermiddag med Engelska Showklasser i hemmamiljö.
Denna dag besökte jag och Lena, Palmskog gård, Järna där vi skulle titta på Maja Jardry som startade med en Shetlandsponny och en Islandshäst i klasserna Working Hunter Novice samt i First Ridden.
Maja red först Shetlandsstoet Wind of White Dream e. Capone Fire ( en av Sveriges högst bedömda Shetlandsponnyhingstar genom åren), det var ett trevligt ekipage som gjort stora framsteg sedan förra gången de tävlade, denna gång var det ett mycket harmoniskt litet ekipage som gjorde det dom blev tillsagda och när det blev hoppning blev det gas i den lilla ponnyn som skuttade glatt över hindren utan minsta tvekan och Maja följde med mjukt och fint över hindren. Seldonen var i gott skick och väl tillpassade för ponnyn, efter godkänd ritt så delades det ut hederspris till ekipaget.
I klassen First Ridden startade Maja Islandshästen Litlastjerna från Rumma, en pigg och allert häst som var villig att hjälpa sin ryttarinna på alla vis, skritt, trav, halt visades upp samt ett egenkomponerat kort program med inehållande "krumelurer". Seldonen var väl tillpassade och ekipaget var rent och snyggt, efter trevlig ritt fick ryttarinnan mottaga prispåse med spännande innehåll. Rosett och protokoll skickas ut under augusti efter att placering har gjorts i alla klasser.
Vi tackar för deltagandet och önskar lycka till framöver Maria Ericsson & Lena Andersson

Den 15 juni 2020

Godkväll!

Lördagen den 13/6 hade föreningen äntligen sitt årsmöte, platsen var så klart utomhus och vi höll till på Malma Hed i Malköping. Vi hade innan årsmöte på grund av coronan/ covid-19 bett vänligen att inkomma med synpunkter istället för att besöka mötet så därför var endast ett fåtal personer närvarande.
Inga synpunkter hade kommit styrelsen tillhanda angående bland annat antagande av nya uppfrächade stadgar vid mötet så de föreslagna stadgarna godtogs av mötet.
Årsmötes Ordförande var Brita-Stina Eriksson från Flenmo egendom, hon är väl insatt i föreningens arbete och har själv suttit med i styrelsen i ett antal år, de sista åren som Brita-Stina var med var som föreningens ordförande efter Erik Andersson "Löpsjötorparn".
Sekreterare för årsmötet var Therese Karlsson.
Mötet var snart avklarat och ordförande för mötet tackades av med lite godsaker.

De nya stadgarna kommer inom ett par dagar att läggas ut på hemsidan.
                                           // Hälsningar Maria Ericsson

Den 7 juni 2020

Godkväll!

På torsdags eftermiddagen besökte vi jag och Lena Andersson de första ekipagen som tävlar i Showklasser på hemmaplan, de tävlande var Jessika Keereweer som red russ stoet Hejdi i Novice Ridden klassen för vuxna och Sandrella Jerjis som red shetlands stoet Mary Hox i Lead Rein Klassen. Det var en härligt solig kväll och vi fick se trevliga uppvisningar. Efter avslutade ritter delade vi ut påsar med olika hederspriser i till deltagarna.
Denna tävlingsform kommer att pågå under juni och juli och många har redan anmält sitt intresse att delta vilket vi förståss tycker är positivt!
                                                                                          // Maria Ericsson
 

På bilden ser ni Sandrella Jerjis med Shetlandsponny Stoet Mary Hox som startade i klassen Lead Rein,
Jessika Keereweer Andersson är handler.

På bilden ser ni Jessika Keereweer Andersson på sitt Russ sto Hejdi, Ekipaget startade i klassen Novice Ridden- Senior

Den 30 maj 2020

Godkväll!
Nyhet från SWB som inbjuder till SWB on the Road - digitalt,
kika in på deras hemsida www.swb.org
där kan du anmäla ditt intresse! 

Du glömmer väl inte att anmäla dig till SWB- Challenge och representera vår förening, efter fullföljande får du fin medalj av oss om du är vår medlem, vår förening är också med och sponsrar fint armband kanske blir det du som vinner det eller något av de andra fina priserna som lottas ut!

Nu till ett enkelt recept som går till både lunch, frukost och middag;
Den goda banan pannkakan
1 st Banan
2 st Ägg
lite smör
blåbär
kvarg
Vispa äggen hårt blanda med mosad banan, ta en liten stekpanna (15x15 cm.) på medel värme och stek pannkakorna långsamt på varje sida (de skall stekas ganska länge kan annars vara svåra att vända). Det blir 3 stycken jätte goda "kakor". Servera dem med blåbär gärna färska och kvarg gärna utan tillsatt socker (finns många smaker att välja på).     // Lycka till

Den 25 maj 2020

Godkväll!

Vi har haft telefonmöte i styrelsen i veckan som varit och vi bestämde att vi skulle genomföra föreningens årsmöte nu när det är varmare ute, ja det blir ett utomhus årsmöte i år som säkert alla har överseende med, se vidare under fliken aktiviteter.
Några i styrelsen kommer att lämna oss då tiden inte riktigt räcker till för dom och nya personer kommer in det blir spännande alltid bra med nya infallsvinklar och ideer.
 Detta år blev ju inte som vi tänkt oss men vi hoppas att vi skall kunna genomföra våra aktiviteter nästa år som vi planerade för denna vår. 

I augusti kommer vi att anordna fölmönstring och exteriörbedömning för SWB samt den traditionella gårdsmönstringen, en aktivitet för våra barn och ungdomar kommer vi också att kunna erbjuda under sommaren där vi besöker de unga ryttarna på hemmaplan.

En "puff" vill jag också göra för våran teckningstävling!

Sist av allt så hoppas jag att ni alla är rädda om er och de nära och att ni tar hand om er på bästa sätt i dessa tider.
                                                                                     // Maria Ericsson

 

Den 14 maj 2020

Hej,
Information angående ungponnychampionat samt Årets ponny som är inställda aktiviteter iår på grund av Covid -19 finns att läsa på Svenska Ponnyavelsförbundets hemsida www.spaf.info
                                                                                  // mvh Maria Ericsson

Den 5 maj 2020

Godkväll!

Till våra medlemmar;
Nu finns medlemsutskicket på er mail, hoppas på trevlig läsning för er.
Passar också på att hälsa er som är nya medlemmar välkomna till oss!
                                                                                           // Mvh Maria Ericsson

Den 1 maj 2020

Godkväll där ute!
Jag hoppas att alla har det bra och att ni tar hand om varandra!

Här kommer information om årets premieringar arrangerade av Svenska Hästavelsförbundet och Länskomitteérna runt om i Sverige;
Detta år på grund av rådande omständigheter gällande Corona (covid -19) kommer upplägget av sommar premieringarna att se annorlunda ut. Detta ställer särskilda krav på både arrangörer, anläggningar, funktionärer och hästägare.

Anläggningen måste gå att stänga för obehöriga. Infarten måste därmed vara bemannad. Man behöver ha funktionär/ funktionärer som ser till att människor lämnar platsen så fort de är klara för dagen samt att inte obehöriga kommer in på området.

Sommarpremieringarna ska vara öppna för ston som kan tilldelas avelsdiplom (3-åriga ston, för vissa raser gäller 4 år). Utöver detta kan även äldre ston som ska stambokföras visas. Det är högst två personer/ häst som får komma in på området.

Premieringsdagen kommer läggas upp i block med högst 15 hästar i varje block och max 3 block/ dag. Andra blocket får inte anlända förren det första blocket har lämnat platsen. Detta innebär uppehåll mellan varje block. Upplägget för varje dag styrs av antalet anmälda hästar.

Vi kommer ta kontakt med berörd länskommitté för att diskutera upplägget för premieringen samt ha löpande kontakt med premieringsförättare och kontaktperson i respektive område.

Premieringen kan komma att ställas in med mycket kort varsel. Mer information om detta kommer att finnas längre fram på www.svehast.se              HÅLL UTKIK!
                                            // En vänlig hälsning från Svenska Hästavelsförbundet
 

Den 22 april 2020

Hej alla!
Jag hoppas att ni alla mår bra och att ni njuter av det underbara väder som vi har, nu dröjer det inte så länge innan utskicket är färdigt att skickas ut till er som är medlemmar, Jessika har uppdaterat vårat medlemsregister och vi är glada för att vi återigen får hälsa nya medlemmar välkomna till oss, vi hoppas att ni skall trivas.

Från Länstyrelsen i Södermanland har det kommit en inbjudan se nedan;

Vi uppmanar alla att vara försiktiga i dessa tider; tvätta händer & sprita dom, låt bli att kramas, hjälp dom äldre och dom i riskgrupperna med handlingen, nys och hosta i armvecket.
Tillsammans tar vi alla hand om varandra!
                                      // med vänliga hälsningar Maria Ericsson med styrelse

 

Den 10 april 2020

Hej alla!
Nu hoppas vi att alla som betalat pengar till unghäst/ponny testerna fått tillbaka dom...skulle du inte ha fått dom hör du naturligtvis av dig.

Vi hoppas och ser fram emot att kunna genomföra fölvisningen i augusti samt gårdsmönstringen, vi hoppas också att alla får vara friska och uppmanar alla att stanna hemma och ta hand om varandra i påsk.

I dessa dagar snickrar vi ihop ett utskick till er medlemmar som vi hoppas kunna skicka ut inom  kort.

Styrelsen och de adjungerade till styrelsen önskar er alla en riktigt fin påsk och vi hoppas så klart att solen skiner och regnet håller sig borta.
                                                                                                 // många kramar till er alla

Den 5 april 2020

Hej,
Idag har vi betalat tillbaka anmälningsavgifterna till er som betalat anmälningsavgift för unghästtest SWB den 17 maj, ni bör inom ett par bankdagar ha era pengar på kontot. Till en av anmälningarna saknade vi uppgifter och vi kommer att återkomma under veckan angående det.
Vi vill tacka er samtliga för förståelsen i dessa tråkiga tider och vi tycker det är fint av er som löst nytt medlemskap hos oss att välja och stödja oss i dessa tider vi hoppas att ni skall trivas i vår gemenskap.

Eftersom vi tyvärr blev tvugna att ställa in årsmötet blev det heller ingen prisutdelning, pristagarna blev inte inbjudna till mötet så.........med början under denna helg och i den kommande veckan så kommer jag och Gunnar att dela ut priserna till de som vunnit och när vi är klara med vårat uppdrag så kommer vi att lägga ut foton samt vem som vunnit vad här under nyheter.
                                            // Sköt om er med varma hälsningar Maria Ericsson

Den 4 april 2020

Hej,
Idag har vi börjat att betala tillbaka anmälningsavgifterna till de som anmält sig till ungponnytestet den 16 maj och till utställningen den 4 juli ni ska ha era pengar senast under morgondagen. Vi kommer att betala tillbaka pengarna till er som anmält till SWB unghästtest  den 17 maj inom kort vi saknar dock en del uppgifter och behöver kontakta SWB för dessa. För er som betalat och vill underlätta vårat arbete ber vi er vänligen att kontakta Maria så går det hela lite smidigare.
Ha en trevlig dag och ta hand om er.
Med vänlig hälsning Maria Ericsson  & Ylva Andersson-Österling

Vi vill Tacka er alla för att ni har förståelse för detta tråkiga beslut att inställa våra aktiviteter tills vidare!

Den 3 april 2020

Hej,
Jag & Therese hoppas alla mår bra i dessa tider.

Detta år skulle ha blivit ett år med fullspäckat program men så kom Covid 19 det fruktade Coronaviruset och slog till ordentligt i vår värld, vi blev tvugna att till en början ställa in årsmöte och planerade träningar och clinic´s.

I styrelsen har vi diskuterat frågan om unghäst/ponny testerna noga och med anledning av rådande situation med covid 19 beslutar vi härmed att ställa in våran ungponny samt unghäst test den 16 & 17 maj, vi kommer inte att flytta fram testerna till andra datum.
Detta beslut hänvisar vi till regeringens beslut och rådande direktiv och rekommendationer som folkhälsomyndigheten förmedlat till vår befolkning, beslut som gäller till detta årets slut. 
Till er som betalat anmälningsavgifter kommer vi inom kort betala tillbaka pengarna.

Den kommande utställningen med Engelska Showklasser på Salsta Gård den 4 juli är också inställd!

Vi hoppas att vi skall kunna genomföra de övriga aktiviteterna som planerat men vi betonar att vi under detta år följer de givna direktiv som kommer.

För oss är det viktigast att ni alla får må bra och att ni kan ta hand om era familjer och djur, detta är en hemsk sjukdom som vi alla skall ha respekt för och inte ignorera, det här gäller inte bara några få utan detta gäller hela världens befolkning, för visst vill vi leva.

Till våra medlemmar kommer vi att göra ett utskick inom den närmaste tiden, vi vill också tacka alla er som hört av sig till oss och varit förstående i denna tråkiga situation.

Vi hoppas att alla har förståelse för vårat beslut
Sköt om er
Med vänlig hälsning
Maria Ericsson & Therese Karlsson
 

Den 17 mars 2020

Godkväll,

Stort GRATTIS till Ahnna Norqvist som vann våran tävling om biobiljetten med sitt "kattbidrag" biobiljetten skickas på posten inom de närmaste dagarna, domare i tävlingen har varit Carina Westerlund en av våra revisorer.
Bidragen som tävlade finns att läsa under medlemstävlingar.

Vi är stolta och glada att återigen hälsa både nya och nygamla medlemmar välkomna till våran förening.

Som alla säkert har förståelse för så är våra arrangemang till helgen inställda och till er som betalat pengar har vi nu under kvällen återsänt dom till er. Vi hoppas att denna tråkiga situation skall ändras så att vi kan ha våra tilltänkta aktiviteter vid annat tillfälle.
                                                 // Ta hand om varandra mvh Maria Ericsson

 

Den 16 mars 2020

Hej,

Efter noggrant övervägande har vi ledamöter i styrelsen tillsammans med Jan-Ove Olsson och Mikael Nolin beslutat att tills vidare skjuta upp föreningens aktiviteter den 21 och 22 mars samt den 18 april.
Till er som betalat pengar ber vi vänligen att kontakta Maria 0722-37 47 37 så får ni så klart era pengar tillbaka.                 SE VIDARE UNDER AKTIVITETER!

Vi ställer också in vårat Årsmöte den 21 mars, vi kommer att ha ett senare årsmöte och alla pristagare kommer naturligtvis att få sina priser! Vidare information kommer.

Shavf följer utvecklingen av coronaviruset och uppmanar alla att följa de uppmaningar och råd som kommer från myndigheterna.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/    

Allas välmående är för oss viktigast därför har vi gjort detta val idag då vi tillsammans i världen möter denna globala utmaning.
                                                                 // Ha det så bra mvh Maria Ericsson med styrelse 

 

   

Den 13 mars 2020

Hej,

Jag hoppas att ni alla mår bra och att ni klarat er från förkyldningar i dessa tider får vi ju vara lite försiktiga med alla de smittor som vi kan bli utsatta för så jag säger - tvål och vatten med det kommer man långt om man använder det ofta.

Ibland kan det vara bra med en C vitamin boost, jag brukar själv skaka 1 krm askorbinsyra  (finns i kryddhyllan på affären) med 5 dl vatten i en flaska och dricka ett tips som jag kan ge.

Inför nästa helgs aktiviteter återkommer jag med information under måndag kväll till er som är anmälda. Informationen läggs under aktiviteter samt nyheter.

Önskar er nu en trevlig dag & helg Maria Ericsson

Den 9 mars 2020

Godkväll! Du som medlem glömmer väl inte att du nu kan tävla om en biobiljett, du kan smsa in ditt bidrag till Maria 9722-37 47 37 glöm inte att bifoga ett foto.

Våra nästa aktiviteter är clinic med Jan-Ove Olsson den 21 mars samt årsmöte samma dag vi hoppas få se dig där.

De första anmälningarna till ungponny testet har kommit ni är så välkomna allihopa.
                                                                                               //mvh Maria Ericsson

Den 1 mars 2020


Godkväll!
Nu är första medlemsutskicket gjort till våra medlemmar...är det någon av er som saknar sitt utskick så hör ni av er så mailar vi er igen.

Det börjar att närma sig vår clinic med Jan-Ove på Hårby Säteri, glöm inte att anmäla er än finns platser kvar.
                                         // mvh Maria Ericsson

Den 21 februari 2020

Godkväll, snart så är det dags för nästa utskick så håll utkik på mailen snart inom några dagar så kommer posten, där kan du läsa om kommande spännande clinic´s för våra medlemmar.
På föreningens hemsidan händer det saker hjälp gärna till med att utforma den nya för föreningens medlemmar "Till Salu Sidan"!
                                             //önskar er alla trevlig helg Maria Ericsson

Den 19 februari 2020

Godkväll, fick just veta att Svenska Hästavelsförbundet (SH) skall fira jubileum på Axvalla Travbana/ Skara den 27 Juni.
Det blir utställning för specialraser samt Showklasser för de som önskar bland dom.
Arrangemanget är just nu under planering, en av domarna som skall bedöma hästarna är Morgan Johnsson.
Mer om detta evenemang går att läsa på Svenska hästavelsförbundet´s hemsida www.svehast.se
                                               //mvh Maria Ericsson

Den 18 februari 2020

Idag i blåst och regn har jag varit på Prästhälla och besökt Lotta och Ulla så klart var fina hunden Arne med, Ulla och jag förberedde inventering av föreningens "köks" utrustning inför årsmötet.

Det är alltid spännande att besöka hästgårdarna där massor händer, denna dag var Tony Tellné på plats och tömkörde en av konvalecenterna på gården på den fina sandbanan, när Tony var färdig tog Lotta vid och Tony sadlade på sin stora fina SWB häst för att träna i annan miljö inför kommande championat.

Lotta och Moa tog SWB och ponny och red ut på en terängritt i det ursliga vädret tuffa brudar tycker jag.
Själv lastade jag alla saker i bilen för att komma hem och mötas av en frusen katt som också längtade in!

Under detta år skall jag verkligen försöka att få till uppfödarlistan samt hingstlistan.....då detta skulle vara gjort för länge sedan.
                                            // vi håller tummarna för värme och solsken Maria Ericsson 

Den 17 februari 2020

Hej!
Denna dag har jag beslutat att vi ska flytta unghästtestet till Bullersta i Nyköping, detta för att tillgång till två ridhus ges samt även tillgång till uppstallning och övernattning om så önskas.

På Bullersta kommer också våran "vinnst" clinic med Mikael Nolin att gå av stapeln.
Clinicen kommer att innehålla teori samt löshoppning med häst, vi söker nu sex olika SWB hästar som kan deltaga under denna dagen, gärna hästar med problem, låter detta intressant hör du av dig till mig Maria mitt telefonnummer är 0722-37 47 37 så diskuterar vi vidare. Vidare information kommer så småningom att läggas ut under fliken aktiviteter.

Den 15 mars anordnar SWB medlemsmöte på Scandic Frimurarhotellet i Linköping med start klockan 10:00, alla SWB medlemmar är välkomna att deltaga. Klockan 11:30 blir det spännande paneldebatt om SWBs hingstselektion.

Efter lunch hålls SWBs fullmäktigemöte, vi har anmält tre deltagare till detta för att representera oss. 
                                                                       // Maria Ericsson

Den 4 februari 2020

Hej!
Idag har jag och Lena deltagit i telefonmöte med Svenska Ungponnygruppen.
Det var ett bedömningsledar möte inför årets unponny test på Smedstorps Gård.
Maria Andersson och Jette Hansen från ungponnygruppen höll i mötet som var bra förberett som vanligt! Tur att ponny sverige har dessa två entusiaster som år efter år kämpar på.

Mötet började med att diskutera föregående års tester och därefter årets reglemente ett förtydligade har gjorts i löshoppningen grindar skall inte användas runt banan då det blir svårt att komma åt de minsta ponnyerna vid hindren, detta är inget problem för oss då vi alltid använder plastband. Plastbanden skall vara 20 cm under ponnyernas mankhöjd. Vill arrangören använda grindar på spåret för att "stoppa" ponnyerna är detta helt i sin ordning. Inte heller detta år skall halv poäng användas.

Till de som kommer att verka som funktionärer göres ett förtydligande; på grund av smittorisken är det inte tillåtet att röra vid ponnyerna som deltar om detta sker så gäller tvättning med hänvisning till smittoskyddet!
Detta år har vi inget krav på vaccination men det rekomenderas av SPAF att göra detta och det är en rekomendation även från oss.

Förslag på att ta fram en stallplakett till de ponnyer som fått utmärkelse kom på tal, denna fråga tar Maria och Jette med sig till mötet med SPAF´s styrelse och återkommer i frågan.
 
Finalen går den 19-20 september i Vetlanda där även Årets Ponny utses.

För de ponnyer som deltar i kvalitén (vi arrangerar ej denna aktivitet detta år) gäller från i år  6 -åriga ston som haft föl få deltaga bland 5 -åringarna om de inte har startat innan.
Ja, detta var vad som sades under mötet, nu ligger anmälningsblankett samt reglemente ute under aktiviteter.
                                                             //mvh Maria Ericsson och Lena Andersson

Den 2 februari 2020

Hej,
Denna dag, dagen efter årets ridsports gala i Eskilstuna där flera av våra medlemmar deltog både i arrangörsstaben, pristagare och vanliga fest sugna hästfolk.
Jag tänker, visst är det fantastiskt att det finns så många som possitivt ställer upp för oss som gillar dessa underbara djur.
När vi kom till galan blev vi trevligt mottagna och runtvisade, duktiga Marcus Sarenpää var en av de som arbetade för arrangemanget och han hade gjort en fantastisk dukning till alla de 250 gästerna som skulle äta tre rätters.
På scenen var det fullt av fina priser som delades ut under kvällen till de duktiga ryttarna i Södermanland en av de som fick pris var Amanda Zettervall med fina ponnyn Amberlour Amber.
Med på galan var AGRIAS Micke Theoren som minglade runt bland alla gästerna även många andra sponsorer fanns på plats, trevligt tyckte vi. AGRIA som var huvudsponsor skänkte även priserna till aveln vilket vi är mycket tacksamma för.

Jag fick äran att deltaga i gruppen som skulle utse de nominerade Årets eldsjäl, bästa Ridskolehäst, bästa ridklubb osv. ett roligt uppdrag var det att läsa alla de fina nomineringarna och sedan lägga sin röst.

Vi gratulerar speciellt Marianne Kjellberg och Elisabeth Rudbeck som vann fina priser då det hade högs bedömd häst/ ponny på 2019 års visningar i Södermanland.
                         // Maria Ericsson och Gunnar Berglund
 

Den 22 januari 2020

Hej!
Välkomna till ett nytt och spännande år med oss i Södermanlands Hästavelsförening, det gamla året slutade ju inte helt tokigt med vår fina vinnst med clinik där Mikael Nolin instruerar i hoppning. Alla som var medlemmar under 2019 har förtur till denna så klart och den är GRATIS för er!
Vid vårat första möte för året i slutet av januari så kommer vi att bestämma när detta skall ske och var det blir, så håll utkik.

Som ni kan läsa under fliken aktiviteter så är denna uppdaterad och det finns mycket att välja på vi hoppas att det finns något som passar för alla.
Eftersom kommer jag att fylla på information under respektive aktivitet, glöm inte heller att du kan som medlem skriva motion/er till årsmötet om du önskar något.

Vi gratulerar också vinnarna som skall mottaga pris på ridsportsgalan ( de första avelspriserna som delas ut!) i Eskilstuna den 1 februari. Fin sponsor till dessa priser är AGRIA- Djurförsäkringar. Vi är väldigt tacksamma för att de hjälper oss. Jag hoppas vi ses på galan och representerar aveln tillsammans.
                                                                  // Med vänlig hälsning Maria Ericsson 

Den 31 december 2019

Gott slut till alla! och ett Gott Nytt År!
I slutet på februari/ början på mars kommer nästa utskick, glöm inte att betala din medlemsavgift i god tid så att du inte missar utskicket.
Många roliga saker har vi att se fram emot år 2020.
Kramar till er alla
Nyårshälsningar från Maria Ericsson

Den 24 december 2019

Hej,
Nu hoppas vi att alla medlemmar fått det sista utskicket för iår...i annat fall så hör ni av er så skickar vi det igen, alla har fått det per mail. Vi tackar alla som deltagit på våra aktiviteter under året, är du inte medlem så passa på att bli det så får du också ta del av våra utskick!

Styrelsen har haft sin sista träff för året och nästa gång vi ses blir i slutet på januari 2020, vi önskar er alla en Riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. 
Vi ses nästa år.'
Stor Julkram till er alla!     // Styrelsen för Södermanlands Hästavelsförening

Den 12 december

Hurra!! 
Idag vann vi SWBs medlemsrekryteringstävling med 77.8%, priset vi får är en hoppclinic med duktiga Mikael Nolin A-domare i hoppning. Tack alla ni som hjälpt till att skaffa nya medlemmar och till er som valt vår förening. Mer information till våra medlemmar kommer framöver.

Vi väntar fortfarande på resultaten från gårdsmönstringen så fort de kommit oss tillhanda lägger vi ut den under resultat.
                                                                                                    // mvh Maria Ericsson
Ps. till våra medlemmar snart så kommer nästa utskick nummer 4 på er mail eller i brevlådan så håll utkik!

Den 22 november 2019

Grattis!!!!
Till Lotta med egna uppfödningen Amazing San Rafael e. Skovens Rafael-Londonderry som gick vidare i hingstbedömningen idag. Visare av den fina hästen var Tony Tellne& Per Duvenfelth samt  Lotta Lindholm själv. Vi håller tummarna för fortsatt framgång. 

Den 9 oktober 2019

Hej,
Nu har nästan alla medlemmar fått det nya utskicket per mail utskick nummer 3, i nästa vecka får de som inte angivit mail eller har fel mail sitt utskick med snigel posten!
Så håll utkik....skulle du sakna utskicket så hör du av dig så klart så rättar vi till det.
Ha en trevlig lässtund.
                                                                                                                       // Maria Ericsson

Den 7 oktober 2019

Hej,

Idag har vi bytt ut en bild på hemsidans startsida, den lilla tecknade hästen fick efter sju år säga adjö, nu kommer det istället att bli en ny bild en gång i månaden.
Vill du bidra med en bild så smsar du mig på 0722-37 47 37.

Efter många turer från vår Jubileumsutställning 2017 finns nu äntligen resultaten i Blå Basen, tyvärr så kan jag inte delge några resultat på vår hemsida eftersom jag endast fått kopior på protokollen och inte någon kopia på katalogen.
Jag har ingen möjlighet att för hand knappa in alla hästar och resultat då det skulle ta för lång tid, detta evenemang gjordes på privat basis av annan person (styrelsen var ej inblandad), jag hänvisar dock vänligen tillbaka till utställningsansvarig för denna aktivitet.

I helgen har det bland andra aktiviteter varit SWB Elitfölauktion för hoppföl på Flyinge, från vår förening var det ett deltagande föl, ett var Cayman E e. Crusader Ice mf. Cardento, uppfödare: Regina Ericson, Nyköping. Regina med dottern Charlotte fick fin hjälp av Maria Åberg också hon från Nyköping. 
Helgen på Flyinge var spännande och händelserik och Regina med familj önskar de nya ägarna till Cayman E lycka till i framtiden!
                                                                                                                 // Maria Ericsson
Bild: Regina      Regina & Cayman E    Fler bilder av Cayman E under fliken bilder

Den 21 september 2019

Fälttävlan i Polen, Sopot! 
Vår styrelse ledamot Lotta Lindholm har gjort DET, hemma på gården födde hon upp SWB hästen Artesia e. Twilight- Bonaparte för några år sedan. Nu har den fina hästen blivit "stor" kan man lugnt säga, med ryttare William Nilsson Fryer i sadeln startade de
Fälttävlan CCI** FEI och lyckades komma på plats 12 av 60 startande.
Vi säger så klart lycka till i framtiden!

Vi är också mycket tacksamma för våra nya SWB medlemmar och hoppas att ni alla skall känna er välkomna till vår förening.
                                                                                                          // Maria Ericsson
På fotot ser ni "Ärtan" med William flyga över ett av de stora hindren.

Den 15 september 2019

Det vet väl alla att det gäller att välja rätt storlek på häst när man är nybörjare!! Här är det Lovisa som skall hjälpa sin mamma Therese att köra hästen Christie.

Den 14 september 2019

Idag har det varit Sörmlands Championat med Engelska Showklasser på Prästhälla Gård, Gnesta, tyvärr så var det inte så många starter men de som var med var väl förberedda och framvisade av sina kuskar, handlers och ryttare. Huvudsponsor denna dag var Sörmlands Sparbank. Det ekipage som vid dagen slut vann Overall Championtiteln var Amanda Zettervall Fredriksson med sin fina ponny Snäckarve Tarzan, kort på ekipaget finns under fliken bilder.
Under dagen bjöd föreningen deltagare och medhjälpare på fika, dricka och ätbart.

Resultat från dagen kommer inom ort under fliken resultat.
Medlemmarna kommer i nästa utskick att kunna läsa mer om den trevliga dagen.
STORT TACK till Lotta på Amazing som upplät sin anläggning till föreningen denna dag!
                                                                                                  // Maria Ericsson

Den 8 september 2019

Hej,
Idag var det SWB RIKS föl final på Strömsholm för de som kvalificerat sig, ifrån vår förenining deltog föl från Nådhammars Stuteri och Amazing Unghäst samt från Breeding by Diana.

Finalen är ett samarrangemang mellan SWB Mälardalen, SWB Gävleborg, SWB Värmland, Södermanlands Hästavelsförening och SWB Södermanland.
Vår förening skötte parkeringen med fyra "vakter" samt att vi hjälpte till att bygga upp banan och Oskar byggde på och av hindren för hoppfölen. Vi bidrog även med ett par saker till Goodiebagsen TACK till Stuteri Nådhammar som alltid är hjälpsamma och ställer upp!
På bilden ser ni SWB fölet Dianas Dunder visas av Diana och Oskar. En bild till på Dunder finns under fliken bilder.
                                                                                             // Maria Ericsson

Den 6 september 2019

Hej,
På söndag den 8 september är det så dags för SWB fölens championat på Strömsholm, passa på att ta en utflykt och se de vackra fölen, vi har så klart några deltagare med.
Fyra av oss är på plats och ni träffar oss redan på parkeringen sedan också inne på banan.

Vi önskar våra deltagare stort lycka till och håller så klart tummarna för er!
                                                                                        // Maria, Lena, Jessika och Oskar

Den 29 augusti 2019

Stort TACK till Anna Lindell och Elisabeth Ljungstorp som mönstrade föl ute på gårdarna i Södermanland i måndags, många uppfödare passade på att vara med.
Fölmönstring av föl har varit en av föreningens aktiviteter sedan starten och är en populär sådan!

En resultatlista kommer så småningom att presenteras på vår hemsida.
                                                                                                                      // Maria Ericsson
 

Den 21 augusti 2019

Hej,
Jag vill tacka samtliga som gjorde dagen i Lördags då föreningen hade sin SWB aktivitet med föl och ston så jätte lyckad!

Tack till er deltagare som hört av er, för alla mail och sms med possitiv feedback, vi är glada att ni tyckte om goodiebagsen samt hederspriserna! Nästa år gör vi så klart om detta igen.

Det är lätt att arbeta ideelt när alla är så tacksamma och positiva vårat måtto är att alla skall känna sig välkomna.
Vi kan inte med ord säga hur glada vi är för alla sponsorer som hjälpt till att göra denna SWB dag till ett fint minne detta år.

Till sist stort tack till vår domare Jan-Ove Olsson som villigt delar med sig av sin kunskap och för att du på ett bra sätt förklarar vad du menar för deltagarna.
Jag kommer i dagarna att lägga ut resultatlistan under aktiviteter och resultat flikarna.
                                                                                                                       // Maria Ericsson
Här nedan ser ni de vinnande fölen från de olika visningsplatserna, vi hoppas få se dem på Strömsholm den 8 september och önskar så klart lycka till.

Den 16 augusti 2019

Hej alla!

Nu finns det startlistor till SWB fölmönstring imorgon, alla är hjärtligt välkomna.
När ni kommer till vald visningsplats så skriver ni på hästägareförsäkran hos parkeringsvakten, efter parkering så startanmäler ni er i sekretariatet.
Efter visningen går ni åter till sekretariatet för att hämta erat protokoll och rosett.
 Glöm inte att ta med er de papper som ni har på er fölunge så att vi kan rapportera resultaten ordentligt.
                       Med vänlig hälsning Maria Ericsson

Den 15 augusti 2019

Hej, nu börjar det närma sig SWB visningen av föl och ston, vi erbjuder visningar på tre olika platser och på alla platser har föreningen även öppet i Bruntes Bodega där du kan köpa fika, lunch mm. till humana priser vad sägs om till exempelt; Pastasallad med kyckling och nybakat bröd eller Pulled pork m creme fraiche och bröd eller varför inte en matig rostbiffsmacka, ja mycket finns det att välja mellan.

Dagen börjar på Stjärnbro klockan 08:00 därefter Prästhälla där första starten går klockan 10:30 och sist blir det Nådhammar med start 15:00. 

Defenitiva startlistor läggs ut imorgon samt mer ingående information vad som kommer att hända när du kommer till visningsplatsen med din häst!
Tänk på att varje häst tar ca 10 minuter att bedöma så var i god tid då vi har ett tufft program att passa. Vi tackar för detta redan nu!
                                                                          Med vänlig hälsning Maria

Den 11 augusti 2019
Här nedan kan du/ ni se vägbeskrivning till de olika platser där SWB visas på lördag den 17 augusti.

Den 11 augusti 2019

Igår Lördag den 10 augusti hade Svenska Welsh föreningen sin RIKS utställning på Salsta Gård, Stora Sundby.
Många ponnyer visades i utställningen och många ponnyer deltog i de Engelska Showklasserna, Internationella Engelska domare var på plats och bedömde showen.

Stort GRATTIS till Elisabeth Rudbeck Salsta Stuteri som med sin Welsh Mountain sekt. A Molstabergs Titania KWA 783 (e. Mälby Mahyong u. Twyford Telex) vann hela RIKS utställningen, uppfödare till denna skönhet är Per Aschan Molstabergs Säteri, Mölnbo så vi säger också så klart GRATTIS till Per!
                                                                                                                 // Maria Ericsson

Den 10 augusti 2019

Hej,
Nu börjar det att dra ihop sig bara 7 dagar kvar till SWB Föl & Sto visningarna på Stjärnbro, Prästhälla och Nådhammar. Inom ett par dagar kommer vägbeskrivning till samtliga ställen att läggas ut på hemsidan samt information till alla deltagare.

Jag vill också passa på att tacka för all hjälp vi i föreningen har fått i samband med att vi anordnar detta arrangemang. Hjälpen har vi fått från  Ulricha på SWB, Angelica från Gnesta Ridklubb och Jeanette & Anders Mörner Norström - Mälby Welsh Mountain Stuteri/ Gnesta, ni är GULD värda för vår förening!

På samtliga platser har vi öppet i Brunte´s Bodega där du och dina vänner kan äta och fika till humana priser, vi lägger så klart också ut vad som finns att köpa där i god tid, betalar gör du med kontanter eller swish (vid betalning med swish tas en avgift på 2 kronor ut).
Alla skall känna sig hjärtligt välkomna!           //        Mvh Maria Ericsson

Den 3 augusti 2019

Hej,
Trevligt att så många valt att visa sina föl och ston hos oss vi är lyckligt lottade som har bra sponsorer på samtliga ställen! 

I slutet på nästa vecka kommer jag att skicka ut meddelande till alla anmälda.

                                                              //Med vänlig hälsning Maria Ericsson
 

Den 24 juli 2019

Hej alla,
Börjar med att hälsa fler nya medlemmar välkomna till vår förening, trevligt att just du/ ni valt vår förening, vi hoppas att det skall finnas någon av våra aktiviteter som passar just dej!

Framför oss närmast har vi fölmönstring samt exteriörbedömning ston av SWB den 17 augusti, vi kommer att vara på tre olika platser under dagen med start klockan 09:00 på Stjärnbro Gård i Björnlunda därefter styr vi bilarna mot Prästhälla Gård i Gnesta och sist på dagen besöker vi Nådhammars Gård i Mölnbo. Domare att bedöma fölen är Jan-Ove Olsson. När vi närmar oss dagen så kommer det att finnas utförlig information under nyheter och fliken aktiviteter samt även på föreningens facebook sida.

Redan nu så kan jag berätta att vi fått många fina sponsorpriser att dela ut till deltagarna denna dag vad sägs om tex. Till det Bäst visade fölet på Prästhälla Gård i Gnesta sponsrar den nyöppnade för i år Seminstationen Amazing Unghäst med semin till nästa år alltså en stationsavgift!
På Stjärnbro Gård och på Nådhammars Gård sponsrar AGRIA och Ekol AB med flera. Till det bästa fölet på alla ställen delar vi ut ett vackert gehäng samt andra fina saker.

På samtliga ställen kommer ni också att kunna fika och äta till humana priser i Bruntés Bodega där kan du betala med kontanter eller med swish, mer om vad som kommer att finnas på Bruntés  delger vi längra fram.

Under vecka 35 kommer Gårdsmönstringen att äga rum, du glömmer väl inte att anmäla ditt föl till denna aktivitet som är en gammal tradition i vår förening, det är Elisabeth Ljungstorp som tillsammans med Anna Lindell  besöker gårdar inom Södermanlands Län för att bedöma de i år födda fölen.
                                                           //  Ha det så bra i värmen mvh Maria Ericsson

Den 11 juli 2019

Hej.
Denna kväll träffades vi i styrelsen och pratade om kommande aktiviteter, alla bidrog med åsikter/ ideer och vi kom fram till trevliga resultat, vi arbetar inte längre i grupper utan alla hjälps åt och gör det dom är bra på. 
Vi planerar för kurs där vi bjuder in en domare som berättar om olika häst och ponny raser och deras egenskaper vilka raser som berättas om styrs sedan av deltagarna, om vi hinner med det under detta år vet vi inte riktigt än i annat fall så blir det under tidig vår.

Med Salsta utställningen följde nya medlemmar som vi hälsar hjärtligt välkomna i vår förening, hoppas att vi får se mer av er på våra aktiviteter.

Nya propositioner finns under fliken aktiviteter! Det är vårat Sörmlands Championat.
                                                                                        // mvh Maria Ericsson

 

Den 10 juli 2019

Hej,
Jag börjar med att tacka samtliga som gjorde dagen på Salsta Gård i söndags så jätte Lyckad! Tack snälla Elisabeth för att du än en gång upplät din anläggning till vår förening, mycket värt för oss. Resultatlistan finns nu ute under fliken aktiviteter och resultat och inom kort kommer också resultaten att rapporteras till Svenska Hästavelsförbundet (gäller de anslutna raserna).

I nästa utskick kan ni läsa om den underbara dagen på Salsta, framöver så har vi följande aktiviteter att se fram emot Gårdsmönstring, SWB fölmönstring, Sörmlands Championaten med Showklasser hoppas att vi ses där och att det är någon av dessa aktiviteter som passar just dej.
                                 // mvh Maria Ericsson

 

Den 4 juli 2019

Hej,
Inför utställningen på Salsta meddelas följande;

Utställningskatalogen fås på plats den finns också tillgänglig att läsa under fliken aktiviteter.
När du anländer till Salsta träffar du först på Gunnar, där skrivier du på hästägareförsäkran innan du parkerar din transport, sedan går du till receptionen där du träffar på Ylva som tar emot din startanmälan, sedan är det bara att njuta av dagen.

Detta händer bland annat under dagen;
Vi kommer att inviga våran nya fina Working Hunter hopp bana.
Vi inviger också vår nya sopstation Måslanda, där vi så klart sorterar soporna och tänker på miljön.

Brunte´s Bodega håller öppet under hela dagen med många spännande saker att välja på passa på att ät lunch med hemlagad mat och nybakat bröd.

                                                    Varmt välkomna till Salsta på söndag!
                                                      Maria Ericsson med styrelse

Den 29 juni 2019

Hej,
Vill  meddela att nu är det anmälningsstop till utställningen på Salsta den 7 juli, vi tackar er alla som valt att anmäla till detta arrangemang.
Tänk nu på att det kan bli en mycket varm dag så ta med vattenhink!
Aktuella strykningar kommer ni att kunna se på föreningens hemsida startsidan fram till klockan 21:00 den 6 juli.
Har du frågor angående utställningen ringer du mig på telefon 0722-37 47 37
Ha det så bra i värmen Hälsningar Maria Ericsson

Den 20 juni 2019

Hej,
Nu stundar det midsommar med allt som hör till håll utkik i din mail för runt midsommar kommer utskicket till er medlemmar, ni som inte uppgett mail får naturligtvis det på posten med brevduvan!

Vi har haft en trevlig familjedag på Nådhammar med 15 ryttare på plats samt vår egna sång kör som sjöng fint om den lilla ponnyn mer om detta kan du läsa om i utskicket och lite andra saker som vi haft för oss i föreningen.

Som säker de flesta känner till  så var det stora tävlingar i helgen som var på ryttarstadion i Stockholm, visst gjorde de Svenska ryttarna bra ifrån sig och när Peder Fredriksson tillsammans med den fina hästen Christian K vann den sista klassen på söndagen så kunde jag och mina vänner bara stå upp och klappa våra händer tillsammans med den övriga publiken Det var ett mycket trevligt arrangemang och vi gratulerar alla duktiga ryttare så klart.

Nästa aktivitet som vi har är Utställning och Showklasser på Salsta Gård den 7 juli, katalogen är nu klar och anmälningen är stängd, under de kommande dagarna så läggs den ut på hemsidan under "aktuell" aktivitet/fliken aktiviteter. Denna dag så kommer det vara öppet i Bruntés Bodega där det serveras lunch och andra godsaker till vettiga priser. Hos Ylva i Receptionen kommer det att finnas glass att köpa. Vid inköp hos Bruntés eller i receptionen kan du betala med kontanta pengar eller med swish (vid betalning med swish tillkommer en avgift på 2 kronor). 

Vi önskar nu er alla en riktigt trevlig midsommar med små grodorna, midsommarstång, blommor och dans.
PS. Till sist till er som inte under den kommande veckan fått något utskick ber vi att ni hör av er på mailadress; shavfhastavel@hotmail.com 
                                                           // Maria Ericsson med styrelse

 

Den 3 juni 2019

Hej,
Inför familjedagen på Nådhammars Gård den 6 juni meddelas följande; 
Ni som anländer med hästtransport parkerar på stallplanen framför ridhuset och vi ber er att ställa "ihop" era transporter så att alla får plats, de som anländer med personbil ställer sina bilar runt ridhuset på baksidan.
Klockan 10:00 träffas vi till fots utanför ridhuset i vardagsridklädsel och går igenom dagens aktiviteter.
Vi hjälps alla åt under dagen och innan vi fikar och delar ut rosetter/ diplom så städar vi undan det material som vi använt.
Till de som har hund med sig, denna skall vara kopplad under hela dagen!
Alla ryttare bjuds på saft och bakverk vid rosett och diplom cermoni, övriga betalar ett valfritt bidrag till föreningens Brunte´s Bodega kassa.
Har ni frågor angående detta ringer ni Maria 0722-37 47 37
Välkomna till denna familjedag på trevliga Nådhammar.
                                                                              // Maria, Oskar, Therese, Lena och Ulla
 

Den 21 maj 2019

Hej,
Som ni säkert har sett så har vi tyvärr blivit tvugna att ställa in Showklasserna på Nådhammars Gård, Mölnbo på grund av för dåligt deltagande.
Istället samma dag den 6 juni så har vi på Nådhammar en familjedag för de ekipage som anmält sig, det är 12 stycken.

Vi träffas på Nådhammar till fots utanför ridhuset klockan 10:00 i "vardags ridklädsel" och gör tillsammans upp en plan för dagen där alla kommer att få rida i "sina" respektive klasser, när detta är gjort får ryttaren lite tips och råd inför kommande Showklasser.
Därefter så fikar vi tillsammans och deltagarna får ett diplom och rosett efter att vi sjungit om Vår Lilla Ponny, kostnad för detta är 100 kronor per ekipage som betalas på plats med jämna pengar eller med swish.
Dagen slutar vid ca klockan 14:00 .
Vid frågor så kontaktar ni Maria på telefon 0722-374737
Hjärtligt välkomna till en trevlig dag!
                                                                  // Maria och Lena
 

Den 19 maj 2019

Hej,
jag vill tacka samtliga som hjälpte till med genomförandet av vårat ungponny test på Stjärnbro Gård i Björnlunda igår!
En otroligt fin dag med duktiga ponnyer och visare och för att inte tala om alla ponnyskötare. Det var så trevligt och vi hade ett underbart väder också så att alla verkligen kunde se hur samtliga ponnyer var väl iordninggjorda för dagens uppgift.

En eloge måste jag ge Tyresö Ryttarförening som tog med sina elever än en gång till oss, det är fantastiskt att ungdomar får vara med på det sättet redan då ponnyerna är unga och lära sig vad som är viktigt när man visar upp sin ponny.

Janette Mörner Norström och hennes man Anders öppnade upp sin bed and breake fast för våran domare Harald Jönsson, vi är mycket tacksamma för detta.

Monica Lindstedt stod för vacker anläggning i Björnlunda och jag kan inte med ord säga vad det betyder för oss.

Ser nu fram mot nästa år, vi samlar ihop oss och planerar för både ponnyer och SWB!
Under fliken aktiviteter kan ni nu se resultatlistan från i lördags, den högst bedömda ponnyn under dagen blev Exsus Hope en Svensk Ridponny ägd av Elisabeth Olsson från Enköping ponnyn fick hela 43 poäng av domarparet Håkan Erlandsson exteriört och Harald Jönsson hoppning vi gratulerade med blomma och fin glas skål skänkt av AGRIA, så klart blir det oxå pris på årsmötet 2020.

Till er medlemmar säger jag; i nästa utskick kan ni läsa mer om den trevliga dagen i Björnlunda.
                                                                                                          //Sköt om er Maria Ericsson

Den 14 maj 2019

Hej!
Redan nu så vill jag meddela att den 23 - 24 november blir det ordförande träff SWB norr om Stockholm i samband med denna blir det bedömningsledarkurs.
Vi kommer naturligtvis att ha med representant på plats.
                                                                                                 // Maria Ericsson

Den 14 maj 2019

Länskommittén i Södermanland vill meddela följande;
Hjärtligt välkomna till årets sommarpremiering av alla raser som "lyder under" Svenska Hästavelsförbundet.
Datum  för arrangemanget är den 31 augusti.
Årets Domare är Morgan Johnsson, platsen är Holmen Gård i Katrineholm, ansvarig är Cristina Andersson (ordförande i Länskommittén).
Se vidare proposition Sveska Hästavelsförbundets hemsida.      www.svehast.se        
                         Välkomna hälsningar Cristina med övriga rasrepresentanter
 
Den 13 maj 2019

Hej,
Nu är det bara några dagar kvar innan årets ungponnytest, det skall bli spännande att se alla fina treåringar visa sina färdigheter.

Jag vill passa på att "puffa" för våran fina kafeteria som Ulla och hennes syster tar hand om åt föreningen där kommer att finnas många smaskiga saker att välja på varför inte passa på att äta en god lunch på platsen!

En uppmaning också till er som kommer för att titta och för att delta, vi ber vänligt men bestämt, gå inte in i stallarna på gården och vänta tills ni fått visat var ni kan parkera eran bil, transport o dyl.
För er som deltar, redan när ni kommer till platsen och träffar parkeringsvakten skriver ni på en hästägareförsäkran, detta gör att ni kan lasta ur er ponny om ni vill innan ni startanmäler er i sekretariatet.
                                                                              // vänligen Maria Ericsson

Den 11 maj 2019

Hej,
Ibland händer det saker som man inte tänkt sig, så därav blev katalogen lite sen att läggas ut på hemsidan, men nu kommer den! Aktuella strykningar finns på ingångssidan.
Alla ponnyägare till de anmälda ponnyerna skall ha fått en katalog i brevlådan om någon saknar denna så hör ni naturligtvis av er.

Vill också meddela att vi ställt in showklasserna på Nådhammar den 6 juni i stället blir det samma dag och på samma plats en familjedag med träningstävling mer om denna läser ni här under nyheter efter den 20:de maj. Till er som anmält, ni kommer att bli kontaktade av mig inom kort vill ni inte deltaga i familjedagen så får ni så klart tillbaka era pengar. 
                                                                             //Med vänliga hälsningar Maria Ericsson

Den 8 maj 2019

Hej,
Igår skickades katalogerna ut till deltagarna i ungponny testet, katalogen kommer att läggas ut på hemsidan under fliken aktiviteter i morgon aktuella strykningar kommer att meddelas på startsidan under föreningens logga.
                                                                         // Maria Ericsson

Den 25 april 2019

Hej,
Nu har det tillkommit två anmälningar till ungponny testet de är; 
Zanders´s Champagne, ägare; Magdalena Harrström
Grand Versus Key, ägare; Alexandra Wadström  efteranmälning

Anmälning har också inkommit till Nådhammar och dagen med Engelska Showklasser.

                                                                                                      // Maria Ericsson

Den 19 april 2019

Hej alla!
Jag börjar med att önska er alla en riktigt Glad och Trevlig Påsk, kanske ses vi på blåkulla......

Vill nu meddela att det kommit många anmälningar till ungponny testet jätte roligt, vet att det kommer fler efter påsk helgen men jag tänkte delge här vilka som i dag är anmälda, i mitten på nästa vecka gör jag sen katalogen håll utkik under denna flik så lägger jag ut information om vad som händer i arbetet med testet.
Detta år har vi testet på en ny plats Stjärnbro Gård i Björnlunda, det är Monica Linstedt som snällt lånat ut sin anläggning till vår förening, ridhuset är stort och luftigt, vi kommer också att ha en trevlig kafeteria där det går att köpa sin lunch, fika med dopp mm. till förmånliga priser!


Här nedan kommer nu anmälda ponnyer till testet;
Salstas Pilgrim                                 ägare: Elisabeth Rudbeck
Mälby Fleur de Lys                          ägare: Elisabeth Rudbeck
Mälby Morning Glory                      ägare: Jeanette Mörner Norström
Zinderella                                         ägare: Michaela Sandberg
Rollexia II                                          ägare:Erica Widerström Lind
Ratina                                                ägare: Erica Widerström Lind
Exzentrics Mixed Feelingz               ägare: Marie Nilsson
Molstabergs Alice                            ägare: Per Aschan
Stäringe Aditi                                   ägare: Marie-Louise Almgren
Sylvester                                           ägare: Tyresö Ryttarförening
Tullebo Final Justice                        ägare: Anna Carin Gröning
Holmtebo Skywalker                       ägare: Tyresö Ryttarförening
Exsus Hope                                     ägare: Elisabeth Olsson
Holmtebo Middleton                        ägare: Lena Jonsson
Miss Ampere                                    ägare: Malin & Lennart Petersson
Matildelund Jolly Rocket                 ägare: Jessica Andersson
Sebastian JSA                                   ägare: Jolina Andersson
Mibello V                                          ägare: Ulrika Viero
Quick Nikk                                        ägare: Pernilla Engeros
Holmtebo Bumble Bee                    ägare: Elisabeth & Johan Ljungstorp
Holmtebo Galwaylad                       ägare: Elisabeth & Johan Ljungstorp
Stenebackens Demelza                   ägare: Sanna Linder
Arda´s Gravity                                  ägare: Johanna Edvardsson
Ekbäckens Joyful                              ägare: Inger Becker
Kårtorps Lupin                                  ägare: Helena & Lars Hägg


Nu hoppas vi att vi får en solig och fin Påsk Helg!                 // Maria Ericsson
 

Den 14 april 2019

SWB har årsmöte våra representanter är Lena Andersson och Oskar Zetterblom, i nästa utskick kommer information om vad som blev sagt på mötet, utskicket kommer våra medlemmar tillhanda per mail, ni som inte angett någon mail får naturligtvis detta per post.

Den 7 april 2019

Nu har anmälningarna börjat att komma till årets ungponny test på Stjärnbro Gård i Björnlunda. Du glömmer väl inte att anmäla dig! 
Föregående helg var Ylva och Ulla på kurs och lärde sig hantera det nya Equipe programmet som behövs för  SWB fölmönstringen mer om denna helg  i nästa medlemsnummer.
                                                                                                             // Maria Ericsson
 

Den 25 mars 2019

Detta år kommer vi inte heller att anordna någon unghästtest för SWB då vi lägger allt focus på SWB fölmönstringen och exteriörbedömningen av ston.
Vi hänvisar till Mälardalens Varmblodsklubb och Strömsholm följande datum 11-12 maj, 25-26 maj och 29-30 juni.                    Se; malardalens varmblodsklubb.se

Till nästa år planerar vi att återigen arrangera unghäst test SWB.
 

Den 24 mars 2019

Ny Seminstation i Södermanland!
På Prästhälla Gård, Gnesta öppnas inom kort ny seminstation, Lotta Lindholm - Amazing Unghäst har genomgått seminkurs på Bollerup med examensbevis.
På gården finns nu nybyggt semin och veterinär rum och stationsveterinär är Sofia Stenberg.
 

Den 19 mars 2019

Här kan ni se bild av fin SWB hingsten Amazing Verdiccio född 2016,
e. Van Vivaldi Londonderry. Till vardags kallas denna ståtlighet för "Cicco", han är rekomenderad som hingst 2 år i rad. Kika in under fliken bilder så ser ni honom i "större format".
Vi önskar lycka till i fortsättningen            // Styrelsen 

Den 6 mars 2019

I dag var det föreningens årsmöte på vackra Stäringe Säteri i Flen, Marie- Louise  Almgren bor på Stäringe med sin man Magnus. Flera år i rad har vi fått ha den äran  att vara i deras vackra hus med våra föreningsmöten, det tackar vi alla för! Marie- Louise har haft styrelseposten kassör de senaste åren och på slutet delat posten med Jessica Keereweer Andersson men på detta mötet så tackade hon för sig, men hon är gullig och ställer upp för vår nya kassör Ylva Andersson Österling så att hon kommer fint in i föreningsarbetet.

Årsmötet;
Jag hälsade alla välkomna sedan öppnade jag mötet för att sedan lämna över ordförande klubban till Göran Blom som alltid är bussig och ställer upp för oss, Tack Göran!!
Våran sekreterare Therese Karlsson var dagens sekreterare och skrev så att pennan glödde, mötet gick i rask takt och på samma gång passade alla på att fika, föreningen bjöd på smörgås, kaffe och kakor som Theresae och Lena bakat.

Ekonomin i vår förening är stabil och vi fick goda ord av våra revisorer Carina Westerlund och Anna Marklund, styrelsen fick ansvarsfrihet för det gågna året.

Lite nya ansikten blev det i styrelsen, spännande tycker jag vi har förstärkt SWB sidan och glädjande har många gamla medlemmar valt att komma tillbaka till vår förening. Det blir ju spännande med tre olika platser som man kan välja på när man visar fram sitt SWB föl.

Efter årsmötet blev det sedvanlig prisutdelning och vi avtackade Marie-Louise som fick fin blomstergrupp, föreningens tallrik samt en summa insatt till barncancerfonden.

Vi som var där av deltagarna i styrelsen hade sedan ett möte och vi delade upp oss i två arbetsgrupper för att vi skall kunna vara effektivare i vårat arbete. I grupp 1. är det; Ann Kristine Zetterblom, Oskar Zetterblom, Jessika Keereweer Andersson, Ylva Andersson Österling, Theresé Karlsson och Diana Lundberger. I grupp 2 är det; Maria Ericsson, Gunnar Berglund, Lotta Lindholm, Andreas Sandin, Lena Andersson och Eva Jerkell Berglund. 
Vi har delat upp aktiviteterna mellan grupperna och alla kommer att hjälpas åt aktuell dag. En fin hjälp utifrån till föreningen kommer att vara Ulla Lindholm som skall sköta vår egna kafeteria.
Grupperna kommer att ha egna protokollförda möten och givetvis så kommer vi också att ha möten ihop. Detta arbetsätt kommer att göra det mer enkelt och att alla får sin ansvarsbit, mer om detta rapporterar jag vid senare tillfälle. 

Framöver så kommer hela styrelsen att ha sitt första möte tillsammans hemma hos Diana i Björnlunda torsdagen den 2 maj, Lena och Oskar kommer att delta på SWB årsmöte och Ylva och Ulla kommer delta på Equipe on line kurs med SWB i Nässjö den 30 mars.
Detta var ett litet urdrag från denna trevliga kväll med hästfolk, till sist så ska jag inte glömma våran super ledamot Oskar har ju nyss blivit hela 50 år och detta firade vi med en ja, må han leva sång i alla stämmor han fick hämlig present av styrelsen och vi hoppas att han blev glad.
Ha det nu så bra därute tills vi hörs igen.
                                                                                              // Maria Ericsson
 

Den 27 februari 2019

Hej, från Svenska Ponnyavelsförbundets Ungponny grupp har denna folder kommit som en fil, så öppna läs vad du kan göra med din unga ponny!

Den 27 februari 2019

Hej, den 5 februari deltog Lena och jag på Spaf´s telefonmöte angående ung ponny testet i år, som vanligt ett trevligt möte i de nya råd och anvisningarna står de om aktuella ändringar så vi rekomenderar alla att läsa dom noga, de läggs ut inom kort på vår hemsida under aktuell aktivitet.

SWB - den 30 mars kommer Ylva och jag att delta på kurs i Nässjö och lära oss Equipe online. Lena och Oscar kommer att representera oss på SWB årsmöte.

Alla raser - Vi ber er alla att observera att vi bytt datum för Utställningen och de Engelska Showklasserna på Salsta.
                                                                        // Maria Ericsson

Den 23 januari 2019

Hej,
den 19 januari hade styrelsen möte hemma hos Lena i Tystberga, där diskuterade vi kommande aktiviteter och delade upp arbetsuppgifterna emellan oss, vi kommer att arbeta i grupper med en speciell grupp som arbetar för SWB, men vi hjälps naturligtvis åt i grupperna och på våra aktiviteter.

Jag och Lena kommer att deltaga på Spaf´s bedömningsledarträff per telefon den 5 februari. 

Ett utskick är gjort per post med årsmöteskallelse och lite annan information till våra medlemmar, pristagarna för 2018 kommer att få sitt utskick i dagarna.
Föreningen hälsar Göran Blom varmt välkommen som mötesordförande vid årsmötet.
Under fliken aktiviteter kan du själv hämta uppgifter om mötet, men du får givetvis papprena på plats om du väljer att komma vilket vi hoppas på att du gör!
                                                                                                         //Maria Ericsson
 

Den 10 januari 2019

Hej, hoppas att ni haft ett gott slut på året som var, nu ser vi fram mot ett nytt spännande hästår med många spännande aktiviteter.

Alla bör ha fått utskick per mail eller med snigelpost (för er som ej lämnat mail) utifall ni saknar utskicket som gjordes innan jul hör ni så klart av er så ordnar vi detta.

Just nu håller vi på med utskicket inför årets årsmöte det kommer till er medlemmar senast 14 dagar innan mötet, pristagarna för föregående år får så klart kallelse till mötet per post i god tid också. Årsmötet hålls på vackra Stäringe Säteri som är beläget i Flen.

Styrelsens första möte är den 19 januari, kanske du har en motion till årsmötet så passa på att skicka den till vår sekreterare så hinner vi att ta upp den då!
Just nu i styrelsen skrivs propositioner inför årets aktiviteter, vi letar funktionärer till våra aktiviteter samt planerar för året, kanske just du vill vara med?!

Ta hand om varandra därute hälsningar Maria Ericsson med styrelse
 

Den 26 december 2018

Vi hoppas att alla haft ett bra häst år med oss och hoppas att vi ses igen nästa år!
Hos oss är alla välkomna oavsett vilken ras man är intresserad av, vi är en förening som har samlat alla raser under "samma tak" sedan föreningens start för 46 år sedan.
Många nyårskramar till er alla!
                                                          // Styrelsen för Södermanlands Hästavelsförening

Den 21 december 2018

                              Vi önskar er alla en riktigt
                               GOD JUL
                                               och
                          Ett Gott Nytt År
                    
Styrelsen för Södermanlands Hästavelsförening

Den 21 december 2018

Hej, nu var det ett tag sedan sist, det har hänt följande vårat nya tillskott i arbetsgruppen, Ylva har skickat ut medlemstidningen per mail till de medlemmar som lämnat sin adress övriga medlemmar har fått utskick per post av våran duktiga sekreterare Therese. Om någon saknar sitt utskick tar ni givetvis kontakt med oss så ordnar vi detta ring eller smsa någon i styrelsen.

I utskicket kan ni bland annat läsa om den bedömningsledarkursen som jag, Lena och Lotta deltog på i Linköping. Nästa år kommer vi inte heller att anordna unghäst test för SWB men vi hänvisar våra medlemmar varmt till Mälardalens Varmblodsklubb och Strömsholm, vi kommer däremot att satsa på fler visade föl och ston hos oss och vi erbjuder tre olika jättefina platser för detta ändamål, se under fliken aktiviteter.

Medlemsantalet har under året ökat, detta ser vi väldigt possitivt på i styrelsen, då vet vi att vi arbetar i rätt riktning vårat motto är att vi skall ha aktiviteter som passar alla! Vi är så klart öppna för alla idéer som du som medlem har, maila till vår sekretare och delge oss dina önskemål så ska vi se vad vi kan erbjuda.
                                                                                                  // Maria Ericsson


 

Den 9 november 2018

Den 24 september 2018

Hej, detta har hänt sedan sist i vår förening, söndagen den 9 september hade vår förening en monter på Strömsholm i samband med SWB on the road. Det var jag och Ylva som var där och vår förening bjöd på fika till de som ville, vilket var mycket uppskattat. Det var vi och representanter från SWB Mälardalen samt SWB Flyinge som var på plats med montrar och deltagarna kunde deltaga i trevlig tipspromenad under dagen.

Lördag de 22 september var det så dags för Föl Championatat på Strömsholm dit de bästa SWB fölen i mittersta Sverige kvalat in till i sina respektive SWB föreningar. Vår förening var med och skänkte (tack vare våra bussiga sponsorer) ett par saker till de goodiebags som delades ut till deltagarna under dagen. Anki och Lena representerade oss och hjälpte till som funktionärer, förmiddagen på parkeringen och eftermiddagen i ridhuset med att lyfta de hinder som fölen skulle hoppa.

Vid årets årsmöte fick styrelsen i uppdrag att hitta ytterligare en person till valberedningen då Cristina Andersson som varit sammankallande i många år valde att avgå, detta visade sig inte vara en lätt uppgift. Efter en avslutad konferens med styrelsen var alla eniga om att försöka få Cristina tillbaka så jag ringde henne och som tur var ställde hon upp! Så vi säger alla välkommen tillbaka Cristina.
                                                                                                             // Maria Ericsson

Den 4 september 2018

Hej Alla!
Söndagen den 9 september träffar ni några av oss som arbetar för Södermanlands Hästavelsförening på Strömsholm.
Passa på att kom till vår monter så bjuder vi på fika så långt det räcker och berättar om vår verksamhet.
Nedan så kan ni läsa programmet som bjuds för alla intressenter av SWB!
Välkomna.
 

Den 4 augusti 2018

Hej!
Till er som skall visa SWB på Ökna Naturbruksgymnasium eller på Nådhammars Gård den 11 augusti, vi håller på att färdigställa informationen om denna dag, ett PM kommer ut på hemsidan under fliken aktiviteter (aktuell aktivitet den 11 aug) under veckan med information om dagen.
Det går bra att ringa med frågor också så klart och utifall du vill boka boxplats . Nedan lägger vi upp information om hur visning av häst och föl går till. Vi önskar lycka till med träningen och återkommer med mer information snarast möjligt.
                                                   // med vänlig hälsning Maria Ericsson & Gunnar Berglund

Evenemanget sponsras av: AGRIA - Djurförsäkring, CW- Dressyr, Ubbes Hovslageri, Ann-Christine Zetterblom, Maria Ericsson & Gunnar Berglund
 

Den 20 juli 2018

Hej alla!

Du glömmer väl inte att anmäla ditt föl till årets fölvisning av SWB den 11 augusti, på Ökna Naturbruksgymnasium samt på Nådhammars Gård, 
prispengar på 1500 sek kronor delas ut till det bästa gångartsfölet samt till det bästa hoppstammade fölet under dagen!  
Naturligtvis så kan du även visa ditt fölsto SWB hos oss.         
Inbjuden Domare för dagen är Jan Ove Olsson.
                                                                                 // Välkommen Mvh  Maria Ericsson
 


Den 30 juni 2018

Hej alla!
Hoppas att ni har det bra i värmen och att midsommar blev bra med dans, god mat trots regnet som kom över Södermanland.

Inför stundande SWB fölmönstring den 11/8 på Ökna Natyrbruksgymnasium (förmiddag) samt på vackra gården Nådhammar (eftermiddag) i Mölnbo vill jag nu meddela att föreningen skänker 1.500 sek kronor vardera till bästa Gångarts stammade samt bästa Hopp stammade föl under dagen!

Domare att bedöma fölen samt stona denna dag är Jan-Ove Olsson som vi hälsar hjärtligt välkommen till oss här i Södermanland.

Alla kan naturligtvis visa sina hästar hos oss det enda du behöver är ett medlemskap i SWB!

Föreningen tackar följande sponsorer som stödjer detta evenemang hittils;                          CW-Dressyr, Urbans Hovslageri, Ann-Christine Zetterblom, Stuteri Nådhammar, Maria Ericsson & Gunnar Berglund.
                                                     // Välkomna till oss i Södermanlands Hästavelsförening
                                                                Hälsningar  Maria Ericsson med Styrelse
                                                          

Den 17 juni 2018

Ett jätte stort Grattis till Stall Leif och Lena Andersson i Tystberga till fina andra placerade uppfödningen Evens Cool Boy som deltog i travlopp idag!

Den 25 maj 2018

Hej,
Vill nu meddela att katalogen är utskickad till samtliga deltagare i årets ungponnytest på Ökna Naturbruksgymnasium.

Till Utställningen och showklasserna på Salsta Gård, Stora Sundby kom det till slut efter mycket väntan anmälningar...och ordentligt med anmälningar blev det, vi i styrelsen är glada att denna aktivitet passar för alla medlemmar och att ni vill komma, även de som inte är medlemmar är ju välkomna denna dag. I skrivande stund håller jag på att göra katalogen och den kommer att läggas ut på hemsidan under fliken aktiviteter senast en vecka innan utställningen & showklasserna.
                                                                                                         // mvh Maria Ericsson

Den 19 maj 2018

Hej,
Hoppas att ni har det bra, det går fortfarande att anmäla till utställningen på Salsta Gård, Stora Sundby, anmälan hålls öppen till på tisdag den 22 maj.

En rättelse är gjord i katalogen till ungponnytestet den 26 maj.
                                                                                                                // mvh Maria Ericsson

Den 14 maj 2018

Hej,
Då det i morse endast var två anmälningar till clinicen med lastning på Nådhammars Gård fattade vi beslut att ställa in, ja visst är det tråkigt.
Vi hoppas nu att de andra aktiviteterna som föreningen anordnar skall vara lockande så att de går att genomföra.
                                                                                                                   // Maria Ericsson

Den 10 maj 2018

Hej, Idag är katalogen till Ungponnytestet den 26 maj färdig, nu skall den kontrolleras av två personer och förhoppningsvis så blir det under helgen.
Håll utkik under aktiviteter, i början på nästa vecka läggs den ut!

Det börjar även att närma sig tävlingen den 16 maj på Salsta Gård/ Stora Sundby, nu finns regler och anvisningar hur de Engelska Showklasserna går till under den aktuella aktiviteten.
                                                                                                                    // Maria Ericsson

Den 4 maj 2018

Hej,
Idag kom det en till anmälning till ungponny testet; Midsommargårdens Anwyl/Sara Isaksson så nu är det 23 anmälda!

Vi kommer tyvärr inte att kunna erbjuda träning inför testet detta år men vill du besöka anläggningen kan du givetvis själv ta kontakt med personalen i stallet på Ökna.
                                                                                       // Maria Ericsson
 

Den 3 maj 2018

Hej,
Den 26 april gick anmälningstiden ut till årets ungponnytest på Ökna naturbruksgymnasium/ Tystberga. Det blev totalt 22 anmälningar. Dagen kommer att starta klockan 10:00 med Kategori A därefter Kat B,C och till sist Kat D.
Katalogen kommer att läggas ut under fliken Aktiviteter senast en vecka innan bedömningarna.
I underliggande dokument kan ni läsa om vilka som är anmälda.
                                                                                        // Maria Ericsson & Gunnar Berglund

Den 19 april 2018

Hej alla! Ja nu har våren kommit ordentligt och med den krattning, vedhuggning och allt annat trädgårdsarbete som hör till.
Stona med sina stora magar börjar längat efter sina föl och jag önskar alla lycka till på vägen.

Nu har de första två anmälningarna inkommit till årets ungponny test det är en connemara och en shetlandsponny och jag väntar med spänning på fler, för att vi skall kunna erbjuda denna aktivitet behövs ju en del starter, så välkomna att anmäla!
Jag kommer att hålla er uppdaterade här under denna flik om hur det ser ut med anmälningar.
                                                                      // ha det bra i solskenet hälsningar Maria Ericsson
 

Den 8 mars 2018

Igår var det årsmöte på vackra Stäringe Säteri i Flen.
Innan årsmötet hade vi i sittande styrelsen vårat "sista" möte innan, vi summerade året som gått och alla var nöjda och vi var alla överens om att fortsätta arbetet i styrelsen i samma riktning som föregående år, dock diskuterade vi  konkurerande verksamhet i länet från olika håll och den frågan tar vi med oss framöver. Vi är ialla fall glada att fortfarande erbjuda en förening där samtliga häst raser med intressenter är varmt välkomna.
 
Det var ett glatt gäng som slöt upp till stämman, med dem såklart förväntansfulla pristagare. Styrelsen hade bjudit in Göran Blom från Smedstorps Ryttarförening att leda årsmötet som ordförande. Innan mötet började så bjöd föreningen på fika med dopp vilket var väldigt uppskattat.
Tre nya ansikten valdes in i styrelsen alla med olika kvalitéer och de kommer att passa bra in i styrelsen och dess arbete (se fliken Om föreningen/ Styrelsen), vi har iår också fått förstärkning utifrån av Therese Bjerketorp som kommer att sköta om föreningens facebook sida, detta ser vi alla possitivt på!
Vi kommer också att ha fortsatt samarbete med Evidensia Strömsholm detta år.
Efter mötet avtackade vi Göran med liten present samt Cristina som suttit med länge, nu senaste år som sammankallande i valberedningen.

Jag rekomenderar alla att ta en titt i vårat bildarkiv, där finns nu bilder på några av årets duktiga pristagare.

Jag vill också passa på att tacka följande sponsorer som varit med och sponsrat till detta årsmöte: TACK till Marie- Louise Almgren & Magnus Eriksson, Ann-Christine Zetterblom, Jessica Keereweer, Lena Andersson, Mathias Walfridsson och Maggan Lindblom (se lilla bilden) samt AGRIA Djurförsäkringar.
                                                                                                                    // Maria Ericsson


 

Den 5 mars 2018

Du har väl inte glömt att anmäla dig till årets årsmöte på vackra Stäringe Säteri, Flen.
Se mötesinbjudan under aktiviteter där hittar du också all information om mötet, kom och gör din röst hörd alla är välkomna!  
Efter mötet bjuder vi på fika med dopp och det blir prisutdelning.
                                                                                                                  //Mvh  Maria Ericsson

Den 5 mars 2018

Var så god att öppna dokumentet det handlar om en trevlig föreläsning om föl!

Den 28 februari 2018

Ikväll blev det bio, som funktionär på en av förra årets tävlingar i föreningen fick jag en biobiljett, nu blev det av, jag har sett filmen om Ted Gärdestad. En trevlig och gripande film om artistens liv och i filmen spelades många bra låtar så klart. Gillar du Ted är denna film bara ett måste.                                                                                 // Therese

Den 26 februari 2018

Hej, styrelsen gratulerar följande pristagare (se nedan), ni är hjärtligt välkomna till årets årsmöte den 7 mars på Stäringe Säteri i Flen att hämta era priser (se inbjudan årsmöte under aktiviteter.

Diplomston på sommarpremieringen 2017
Captivia (russ)  - Ägare: Cristina Andersson, Katrineholm
Runas Idun ( shetlandsponny) - Ägare: Troi Hinrichsen, Ärla
Uppvisarpris Herrman Friedländer
Lotta Lindholm
Ann Idas Vandringspris
Captivia - Cristina Andersson
Bästa föl på Gårdsmönstringen 2017
Hip Hop (SWB) - Ägare: Anna Greta Norlin
Årets Fixare
Therese Bjerketorp
Årets Funktionär
Oskar Zetterblom
Bästa föl på fölmönstring SWB
Nådhammars Fürst N - Ägare: Stuteri Nådhammar
Sörmlands Champion - Engelska Showklasser 2017
Nedanstående resultat baseras på deltagande under 2017 på föreningens anordnade showklasser.
Exteriör - Siglavy Capriola Zara - Ägare: Malin Lind
Tömkörning - Chapman - Kusk: Nicoline Braunerhjelm
Körning - Mälby Mount Yaris - Kusk: Maarit Töyrelä
Small Ridden - Månskens Mirakel - Ryttare: Amanda Zettervall
Junior Ridden - Månskens Mirakel - Ryttare: Tuva Blademo
Senior Ridden - Siglavy Capriola Zara & Siglavy Capriola Zingoalla - Ryttare: Malin Lind
Small Working Hunter - Breakaway Breeze - Ryttare: Konrad Barkow
Junior Working Hunter - Månskens Mirakel - Ryttare: Tuva Blademo
Senior Working Hunter - Siglavy Capriola Zara - Ryttare: Malin Lind
Overall Champion - Siglavy Capriola Zara - Ägare: Malin Lind

 

Den 18 februari 2018

Hej bästa pristagare av föreningens priser år 2017, nu är breven till er utskickade och jag kommer i mitten av kommande vecka skriva här vilka som erhållit de olika priserna på årsmötet detta år.
Håll utkick i din brevlåda det kanske är du som vinner!
Håller du på med avel glömmer du så klart inte att ansöka om föreningens Sto och Hingstavelspris för år 2017.                                                 //mvh Maria Ericsson
 

Den 8 februari 2018

Ikväll har jag deltagit på telefonmöte med SPAF´s ungponnygrupp, det var Jette Hansen och Maria Andersson som ledde mötet. Handlingen var det kommande ungponnytesterna.

Nyheterna för iår var att korsningsponny med känd stam registreras åretigen av ASRP med raskoden 99. De får deltaga på regionala uttagningarna men ej på finalen, de får sin utmärkelse om poäng erhålles för detta.

Arrangören behöver inte bistå visaren och ägaren av ponny med hjälp inne vid visningstillfället från iår, i Södermanland kommer vi att ha piskförare att erbjuda inne på banan men då måste uppvisaren själv be om hjälp och själv ta hela ansvaret för uppvisandet.

Under hoppmomentet är det inte tillåtet att använda boots, bakbenskydd. Under visning för hand är det inte tillåtet med någon form av benskydd över huvud taget.

Vid av domare avbruten bedömning ges inget slutbetyg, avbryts bedömningen av hästägaren ges heller inget slutbetyg. Inga halvpoäng delas ut (det görs endast på finalen).

Inom kort kommer Råd och anvisningar för 3 års test att läggas ut på hemsidan under Aktiviteter/ se. ungponnytest.
                                                                                                                      // Maria Ericsson
 

Den 8 februari 2018

Idag är medlemsutskicken postade i Nyköping innan sista tömning för dagen, så håll utkik snart "dimper" medlemsextra ned i brevlådan!
Skulle du av någon anledning inte få din tidning senast den 12 feb så hör du naturligtvis av dej!

Den 3 februari 2018

Den 24 januari 2018

Här nedan kan ni som är anslutna SWB medlemmar läsa ett dokument
som kommit er tillhanda av SWB, det handlar om hur medlemskap löses för 2018 i det nya systemet.

Den 23 januari 2018

Idag har jag pratat med Göran Blom på Smedstorps Ryttarförening, vi har bjudit in honom att vara ordförande på föreningens årsmötet den 7 mars, vi är tacksamma Göran ställde upp!

                           // Maria Ericsson

Den 17 januari 2018

En vintrig hälsning från Stall Jessica Keereweer!

Nu gäller det att ta vara på snön så länge den finns, fram med pulkor, skidor, slädar och annat, glöm inte reflexer när ni är ute.

Här är det åktur efter hästarna Nisse och Ullna.

 

Den 15 januari 2018

Välkomna till ett nytt spännande år med Södermanlands Hästavelsförening, så klart blir det många spännande och lärorika aktiviteter för båda barn och vuxna.
Som vanligt kommer det att finnas något för alla och alla raser är ju välkomna att deltaga på våra arrangemang!

Just nu håller vi på att skriver propositionerna till våra redan bestämda aktiviteter och så fort de är godkända så kommer de att läggas ut under fliken aktiviteter.
I februari kommer jag och Gunnar Berglund att delta på telefonkonferens med Svenska Ponnyavelsförbundets ungponny grupp angående ungponny testet på Ökna Naturbruksgymnasium, vi kommer därefter att delge er alla information här under fliken Nyheter.

Innan årsmötet så kommer det ett utskick per post med bland annat kallelse till mötet, vi kommer också att skicka ut inbjudningar till våra pristagare 2017.
Du som avlar på ditt Sto eller har en godkänd Hingst glöm inte att i god tid innan årsmötet ansöka om Hingst eller Sto avels priset för år 2017, även detta gäller så klart alla raser.

Till sist vill vi från vår förening GRATULERA Peder Fredriksson till det fina Jerringpriset!!

               // Maria Ericsson

29 december

Jag börjar med att tacka så mycket för de julkort som jag mottagit.
Hoppas julafton var toppen för er alla med allt som hör till, kunde varit lite mer snö kan jag tycka det blir ju alltid lite ljusare då.
Nu väntas Nyår och med det kommer ljudet av raketer och smällare så vi får tänka på våra djur och akta/ skydda dom så gott vi kan.
Vi från styrelsen önskar Gott Nytt År och en God fortsättning på det nya året.
                     // Maria Ericsson

22 december

Två dagar innan Julafton, en förhoppningsvis lugn och trevlig dag för både barn och vuxna. Innan julhelgen varje år är det hektiskt kan man säga det ska ju stökas och pysslas så lugnet kan lägga sig när det den 24 är dags för allas våran Kalle Anka med vänner.
Vi har idag skickat ut de sista medlemstidningarna, saknar ni tidningen innan nyår så hör du/ ni naturligtvis av er så skickar vi bums ett exemplar. Hoppas det är bra med hästar och övriga djur i stallarna.

Ett julkort vi fått från SWB som önskar God Jul och Gott Nytt År till alla anslutna medlemmar!

                                                 Vi gör naturligtvis detsamma
                                                                God Jul
                                                                      och
                                                              Gott Nytt År

                         Önskar Styrelsen för Södermanlands Hästavelsförening

12 december

Dagen innan lucia och på marken ligger snön vit och fin, vilken tajming! Ett possitivt besked från Nådhammars Gård och Therese Bjerketorp att föreningen kan nästa år igen hälsa välkommen Janne Kalma för klinic, denna gång visar han lastning av häst och delger oss av sina erfarenheter, spännande. Datum är ej ännu fastställt men jag återkommer i god tid så fort det är spikat.

22 november

Årets sista styrelsemöte, ikväll har styrelsen haft sitt sista styrelsemöte för iår på vackra Stäringe Säteri, Flen. Med på mötet var också Cristina från valberedningen, vi gick igenom de aktiviteter som hållts under året och ser nöjt tillbaka på vårat arbete. Ett stort tack till alla de som hjälpt till vid aktiviteterna samt de som sponsrat föreningen på något vis. Som vanligt har vi kunnat haft hög standard på våra aktiviteter och eftersom det har varit jubileumsår så har vi kunnat dela ut goodie bags till våra deltagare.

Inför nästa år fortsätter vi att bland annat att arbeta för SWB och för den rasen speciellt med inriktning på de föl som föds, vi kommer också att erbjuda utställning med alla raser även där är så klart SWB välkomna att deltaga, domare att bedöma utställningen är Elisabeth Ljungstorp, se vidare under fliken aktiviteter. Säsongen startar med Ungponny test på Ökna Naturbruksgymnasium och propositionen kommer att finnas tillgänglig i början på året då under fliken aktiviteter förståss.

Vi kommer att fortsätta med utskick både genom mail samt brev väg, för de som inte har tillgång till mail skickar vi naturligtvis ut medlemsnytt per post. Innan jul kommer våra medlemmar att få det sista utskicket för i år i brevlådan.

Vi tackar Marie-Louise och Magnus Almgren på Stäringe för att styrelsen fått haft sina möten hemma hos dom under året!! Vi ser också fram mot årsmötet kallelse skickas så klart ut i god tid.
//Maria Ericsson

12 november

SWB Bedömningsledarträff på Scandic Järva Krog, Stockholm.
Dagen började med att Elisabeth Olsson från SWB hälsade alla välkomna och öppnade mötet,en genomgång av dagens program gicks igenom.
Först fick vi information om nyheter inför sesong 2018, därefter gavs information om de tester som gen omförts av de regionala föreningarna under 2017.

641 hästar visades fram på treårs test detta år var det en nedgång på visade hästar med 5 %.
På årets fölbedömningar visades 585 stycken föl även här var det en nedgång  då på 1% visade föl, men det saknades fortfarande då en inrapportering.

Det kunde konstateras att det blivit en ökning på visade klass 1 hästar inom både hoppning och gångarter alltså ett bra avelsframsteg.

Hingstarna som hade flest visade avkommor på treårs test var Ampere, Armani Code, Canvas Plus, på 4- års test Floricello, Camaro.

Detta år var det 180 stycken visade 4-5 -åriga hästar på totalt 14 platser (år 2016 var det 12 visningsplatser).

Den hingst med flest visade föl var Skovens Rafael, de hingstar med minst 10 visade föl var bland annat Skoven Rafael (28 föl), Van Vivaldi (20 föl), Dylan N (22 föl), Hip Hop (13 föl).

2018 skall det nya poängsystemet utvärderas samt även den linjära beskrivningen. Kriteriet för premieföl skall ses över.
4-åringar skall få gå treårs test om de inte gjort det som treåringar, 4-åringar som gjort test för treåringar skall samma år kunna gå test för 4-åringar. Bedömningsterminen skall vara som nu april-juni.
För att få ett fungerande avelsindex skall varje häst bedömas i båda hopp samt gångart, 5-åriga ston som haft föl har samma regler som 4-åringarna.

Förslag om årlig arrangemangsplanering med bedömningsledarträff mottogs possitivt förslagen tid under vinterhalvåret.
Vid dessa träffar skall diskuteras följande; Datum, domare, ragional samordning,alla arrangemang anslås samtidigt. Denna träff löggs i samband med eventuell clinic eller liknande.

Frågor som utreds vidare; diplomberättigade, någon form av belöning för de som gör ridprov, dokumentera för vilken ålder ridprovet görs vid,domarfrågor B-domare får ej bedöma 3-års test, om löshoppning på 4-års test (tidigare kval bed) skall finnas kvar.

Här tar Josefine Tinglöf vid, Josefin som tagit över Anna Cederströms arbete.
Diskussion om arrangörshandboken och Tdb med hjälp av Gunbritt Pettersson från Mälardalens Varmblodsklubb ges information.
Bedömningsledaren är arangörens representant och har det övergripande ansvaret för bedömningen i samråd med eventuellt överdomaren. Från år 2013 är det frivilligt för arrangören att anlita en överdomare, om förening väljer att ej anlita överdomare har bedömningsledaren överdomarens uppgifter och ansvar en överdomarjour finns då tillgänglig över telefon och tillhandahålls av SWB.

Datasystemet Equipe - en lathund är önskvär att ta fram till programmet, snabb genomgång av hur programmet fungerer vi fick information om fungerande facebook grupper kring programmet.

Angående anmölningsavgifter så var dom i stort sett samma över hela landet för fölmönstringar samt unfghästtesterna ett snitt på 1000 kronor för 3-åringarna och ett snitt på 500 kronor för fölungarna.

Här tar Harald Jönsson vid.
Harald berättar att bommarna skall vara minst 3,30 m och färgen skall vara vitt eller gult med någon anna färg att föredra är något lite slitna bommar.
Vid uppbyggnad av banan så avskärma det stora ridhuset med plastband på bägge kortsidor ett tips vi fick!
Mot sargen går det alldeles utmärkt att andvända "vanliga hinderstöd" med markering mot sargen. glöm så klart inte godkända säkerhetsskållor. En rekomendation var att arrangören skall ha tre långpiskor inne på banan för utlåning (diskussion om användning av pisk, de vinande slagen som ibland förekommer är dock ej önskvärda). 4 funktionärer varav tre bygger hinder och en är behjälplig som piskförare om så önskas av hästägaren. Vid bedömningarna skall hästarna av hästägarna själv vara behjälpliga vid hindren, det är väldigt bra att hästägarna har planerat sin visning av hästen på visningaplatsen. "Vid uppvisande av häst i Foppatofflor tar så klart domaren över visandet av hästen då också så klart eventuellt kommande diskussioner av hästägaren". Vi blir visade en skiss av hur en bana för den uppsuttna ritten på den unga hästen kan se ut.
Sist på dagen togs en viktig fråga upp Säkerheten på plats när och om olyckan är framme.

Ja, denna dag var trevlig och vi fick mycket bra information att ta med till vårat styrelsearbete, totalt denna dag ver det 36 deltagande som var på mötet.
Detta är hur vi tolkat dagens trevliga sammankomst med SWB
Maria Ericsson och Gunnar Berglund

Bild nedan: Elisabeth Olsson och Josefin Tinglöf

10 november

Söndagen den 12 november mellan kl. 10 och 16 hos Scandic Järva Krog i Stockholm kommer Maria Ericsson och Gunnar Berglund deltaga på SWB bedömningsledarträff.
Preliminärt program:
Kl. 10.00 - 11.00 - (Regeländringar, bedömningssäsongen 2017, arrangörshandboken med fokus på Equipe och TDB)
Kl. 11.00 - 13.30 - Regionvisa diskussioner för att samordna bedömningsplatser och tidpunkter inom varje region samt lunch.
Kl. 13.30 - 14.00 - Summering av de regionvisa diskussionerna inkl. önskemål om domare.
Kl. 14.00 - 15.00 - Vad behöver man tänka på inför och under unghäst-testerna? Praktiska frågor med fokus på hoppning (Harald Jönsson)
Kl. 15.00 - Avslutande kaffe


 

20 augusti

Premiär på vackra Nådhammars Gård!
 
Torsdagen den 17 augusti var det för första gången i Södermanland dags för selektering inför Elitfölauktionen som går av stapeln på Flyinge i Skåne. Nämnden bestod av Johan Ifversson, Andreas Jönsson samt Niklas Samuelsson som var koordinator. Med var också ett tyskt filmteam från ClipMyHorseTV som filmade och fotograferade det hela.
Från Smedstorps Ryttarförening slöt även Anna och Margaretha Blom upp och var behjälpliga vid in och utsläpp samt som handlers ifall någon skulle önska detta.
Denna dag hade vi otrolig tur med vädret, solen strålade och alla var på topphumör!

Först ut var fölet Nådhammars Fürst N -hingst/brun/  Fürst William x Weltman/ ägare och uppfödare Stuteri Nådhammar ,som nummer två visades Radley – hingst/ fux/ Skovens Rafael  x Nakella (50) ägare och uppfödare Dorota Leopoldsson, som numer tre visades El Diaro – hingst/skimmel/ Diero Lux N x El Bundy ägare och uppfödare Ann-Katrine Jonsson, det fjärde fölet att visas var Amazing San Raphael – hingst/ fux/Skovens Rafael x Londonderry ägare och uppfödare Lotta Lindholm Amazing unghäst & Ko, Nummer fem i startfältet var Big Ben – hingst/ svart/ Bennetton Dream FRH x Guiness ägare och uppfödare Susanne Frodlund sist ut i startfältet var Ramsbergs Zixthen – hingst/ brun/ Casallco 95423 x Daquar CC ägare och uppfödare L. Medin och R. Holmström Ramsbergs Gård sist nämnda fölet fick även ¨hoppa ett litet hinder med en bom då det var hoppstammat. Alla visade föl var väl förberedda och tränade för sin uppgift!

När alla var färdiga med sina visningar delades det ut goodiebags till visarna sponsrat av Tip-Top Läder, AGRIA-Djurförsäkringar i Södermanland och Stuteri Nådhammar.
Jag tackar alla som på något vis varit inblandade i denna trevliga förmiddag och hoppas att vi kan erbjuda denna aktivitet även till kommande år! Stort TACK till familjen Bjerketorp som upplät sin fina anläggning till vår förening denna dag samt till Nina Hoffman som lånade ut sitt dressyrstaket.
                                                            // För Södermanlands Hästavelsförening Maria Ericsson


 


13 juli 2017
Hej Alla Medlemmar!
Styrelsen har idagsläget haft tre protokollförda möten, och vi har arbetat aktivt för att föra föreningen framåt i tiden och är stolta över att vi fortfarande kan erbjuda aktiviteter för alla raser.
Styrelsen har i år skickat ut tre utskick över mail och en tidning vi hoppas att alla våra medlemmar fått dessa i annat fall kontaktar du våran sekreterare Therese Karlsson.
Styrelsen önskar nu alla en trevlig sommar och hoppas vi ses i augusti.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

  NY AKTIVITET FÖR SWB – SWB Föl Selektering!
 
Den 17 augusti hälsar vi på förmiddagen välkomna föl av SWB till selektering inför Elitföl auktionen på Flyinge den 6/10 i samband med Breeders Trophy, platsen för detta är Nådhammars Gård, du anmäler din fölunge via Tdb från slutet av juni. Anmälningstiden går ut ca 2,5 veckor före selekteringen med möjlighet att efteranmäla mot extra avgift.
 
SWB kommer att annonsera ut detta på sin hemsida, Facebook och i Tidningen Ridsport. Startlistorna publiceras påwww.equipe.com dagarna före selektering.
 Selekteringsteamet består av Johan Ifverson, Andreas Jönsson, Niklas Samuelsson(som är representant från swb) samt fotograf och filmare).
Det kommer att finnas visningshjälp på platsen.
Vid behov av att boka box kontaktar du Therese Bjerketorp
på telefon eller per sms 070-20 09 717, kostnad är 200 kr per box och det betalar du på plats kontant eller med swish.
                      
                                  // Välkomna att deltaga eller att vara åskådare!