Den 9 oktober 2019

Hej,
Nu har nästan alla medlemmar fått det nya utskicket per mail utskick nummer 3, i nästa vecka får de som inte angivit mail eller har fel mail sitt utskick med snigel posten!
Så håll utkik....skulle du sakna utskicket så hör du av dig så klart så rättar vi till det.
Ha en trevlig lässtund.
                                                                                                                       // Maria Ericsson

Den 7 oktober 2019

Hej,

Idag har vi bytt ut en bild på hemsidans startsida, den lilla tecknade hästen fick efter sju år säga adjö, nu kommer det istället att bli en ny bild en gång i månaden.
Vill du bidra med en bild så smsar du mig på 0722-37 47 37.

Efter många turer från vår Jubileumsutställning 2017 finns nu äntligen resultaten i Blå Basen, tyvärr så kan jag inte delge några resultat på vår hemsida eftersom jag endast fått kopior på protokollen och inte någon kopia på katalogen.
Jag har ingen möjlighet att för hand knappa in alla hästar och resultat då det skulle ta för lång tid, detta evenemang gjordes på privat basis av annan person (styrelsen var ej inblandad), jag hänvisar dock vänligen tillbaka till utställningsansvarig för denna aktivitet.

I helgen har det bland andra aktiviteter varit SWB Elitfölauktion för hoppföl på Flyinge, från vår förening var det ett deltagande föl, ett var Cayman E e. Crusader Ice mf. Cardento, uppfödare: Regina Ericson, Nyköping. Regina med dottern Charlotte fick fin hjälp av Maria Åberg också hon från Nyköping. 
Helgen på Flyinge var spännande och händelserik och Regina med familj önskar de nya ägarna till Cayman E lycka till i framtiden!
                                                                                                                 // Maria Ericsson
Bild: Regina      Regina & Cayman E    Fler bilder av Cayman E under fliken bilder

Den 21 september 2019

Fälttävlan i Polen, Sopot! 
Vår styrelse ledamot Lotta Lindholm har gjort DET, hemma på gården födde hon upp SWB hästen Artesia e. Twilight- Bonaparte för några år sedan. Nu har den fina hästen blivit "stor" kan man lugnt säga, med ryttare William Nilsson Fryer i sadeln startade de
Fälttävlan CCI** FEI och lyckades komma på plats 12 av 60 startande.
Vi säger så klart lycka till i framtiden!

Vi är också mycket tacksamma för våra nya SWB medlemmar och hoppas att ni alla skall känna er välkomna till vår förening.
                                                                                                          // Maria Ericsson
På fotot ser ni "Ärtan" med William flyga över ett av de stora hindren.

Den 15 september 2019

Det vet väl alla att det gäller att välja rätt storlek på häst när man är nybörjare!! Här är det Lovisa som skall hjälpa sin mamma Therese att köra hästen Christie.

Den 14 september 2019

Idag har det varit Sörmlands Championat med Engelska Showklasser på Prästhälla Gård, Gnesta, tyvärr så var det inte så många starter men de som var med var väl förberedda och framvisade av sina kuskar, handlers och ryttare. Huvudsponsor denna dag var Sörmlands Sparbank. Det ekipage som vid dagen slut vann Overall Championtiteln var Amanda Zettervall Fredriksson med sin fina ponny Snäckarve Tarzan, kort på ekipaget finns under fliken bilder.
Under dagen bjöd föreningen deltagare och medhjälpare på fika, dricka och ätbart.

Resultat från dagen kommer inom ort under fliken resultat.
Medlemmarna kommer i nästa utskick att kunna läsa mer om den trevliga dagen.
STORT TACK till Lotta på Amazing som upplät sin anläggning till föreningen denna dag!
                                                                                                  // Maria Ericsson

Den 8 september 2019

Hej,
Idag var det SWB RIKS föl final på Strömsholm för de som kvalificerat sig, ifrån vår förenining deltog föl från Nådhammars Stuteri och Amazing Unghäst samt från Breeding by Diana.

Finalen är ett samarrangemang mellan SWB Mälardalen, SWB Gävleborg, SWB Värmland, Södermanlands Hästavelsförening och SWB Södermanland.
Vår förening skötte parkeringen med fyra "vakter" samt att vi hjälpte till att bygga upp banan och Oskar byggde på och av hindren för hoppfölen. Vi bidrog även med ett par saker till Goodiebagsen TACK till Stuteri Nådhammar som alltid är hjälpsamma och ställer upp!
På bilden ser ni SWB fölet Dianas Dunder visas av Diana och Oskar. En bild till på Dunder finns under fliken bilder.
                                                                                             // Maria Ericsson

Den 6 september 2019

Hej,
På söndag den 8 september är det så dags för SWB fölens championat på Strömsholm, passa på att ta en utflykt och se de vackra fölen, vi har så klart några deltagare med.
Fyra av oss är på plats och ni träffar oss redan på parkeringen sedan också inne på banan.

Vi önskar våra deltagare stort lycka till och håller så klart tummarna för er!
                                                                                        // Maria, Lena, Jessika och Oskar

Den 29 augusti 2019

Stort TACK till Anna Lindell och Elisabeth Ljungstorp som mönstrade föl ute på gårdarna i Södermanland i måndags, många uppfödare passade på att vara med.
Fölmönstring av föl har varit en av föreningens aktiviteter sedan starten och är en populär sådan!

En resultatlista kommer så småningom att presenteras på vår hemsida.
                                                                                                                      // Maria Ericsson
 

Den 21 augusti 2019

Hej,
Jag vill tacka samtliga som gjorde dagen i Lördags då föreningen hade sin SWB aktivitet med föl och ston så jätte lyckad!

Tack till er deltagare som hört av er, för alla mail och sms med possitiv feedback, vi är glada att ni tyckte om goodiebagsen samt hederspriserna! Nästa år gör vi så klart om detta igen.

Det är lätt att arbeta ideelt när alla är så tacksamma och positiva vårat måtto är att alla skall känna sig välkomna.
Vi kan inte med ord säga hur glada vi är för alla sponsorer som hjälpt till att göra denna SWB dag till ett fint minne detta år.

Till sist stort tack till vår domare Jan-Ove Olsson som villigt delar med sig av sin kunskap och för att du på ett bra sätt förklarar vad du menar för deltagarna.
Jag kommer i dagarna att lägga ut resultatlistan under aktiviteter och resultat flikarna.
                                                                                                                       // Maria Ericsson
Här nedan ser ni de vinnande fölen från de olika visningsplatserna, vi hoppas få se dem på Strömsholm den 8 september och önskar så klart lycka till.

Den 16 augusti 2019

Hej alla!

Nu finns det startlistor till SWB fölmönstring imorgon, alla är hjärtligt välkomna.
När ni kommer till vald visningsplats så skriver ni på hästägareförsäkran hos parkeringsvakten, efter parkering så startanmäler ni er i sekretariatet.
Efter visningen går ni åter till sekretariatet för att hämta erat protokoll och rosett.
 Glöm inte att ta med er de papper som ni har på er fölunge så att vi kan rapportera resultaten ordentligt.
                       Med vänlig hälsning Maria Ericsson

Den 15 augusti 2019

Hej, nu börjar det närma sig SWB visningen av föl och ston, vi erbjuder visningar på tre olika platser och på alla platser har föreningen även öppet i Bruntes Bodega där du kan köpa fika, lunch mm. till humana priser vad sägs om till exempelt; Pastasallad med kyckling och nybakat bröd eller Pulled pork m creme fraiche och bröd eller varför inte en matig rostbiffsmacka, ja mycket finns det att välja mellan.

Dagen börjar på Stjärnbro klockan 08:00 därefter Prästhälla där första starten går klockan 10:30 och sist blir det Nådhammar med start 15:00. 

Defenitiva startlistor läggs ut imorgon samt mer ingående information vad som kommer att hända när du kommer till visningsplatsen med din häst!
Tänk på att varje häst tar ca 10 minuter att bedöma så var i god tid då vi har ett tufft program att passa. Vi tackar för detta redan nu!
                                                                          Med vänlig hälsning Maria

Den 11 augusti 2019
Här nedan kan du/ ni se vägbeskrivning till de olika platser där SWB visas på lördag den 17 augusti.

Den 11 augusti 2019

Igår Lördag den 10 augusti hade Svenska Welsh föreningen sin RIKS utställning på Salsta Gård, Stora Sundby.
Många ponnyer visades i utställningen och många ponnyer deltog i de Engelska Showklasserna, Internationella Engelska domare var på plats och bedömde showen.

Stort GRATTIS till Elisabeth Rudbeck Salsta Stuteri som med sin Welsh Mountain sekt. A Molstabergs Titania KWA 783 (e. Mälby Mahyong u. Twyford Telex) vann hela RIKS utställningen, uppfödare till denna skönhet är Per Aschan Molstabergs Säteri, Mölnbo så vi säger också så klart GRATTIS till Per!
                                                                                                                 // Maria Ericsson

Den 10 augusti 2019

Hej,
Nu börjar det att dra ihop sig bara 7 dagar kvar till SWB Föl & Sto visningarna på Stjärnbro, Prästhälla och Nådhammar. Inom ett par dagar kommer vägbeskrivning till samtliga ställen att läggas ut på hemsidan samt information till alla deltagare.

Jag vill också passa på att tacka för all hjälp vi i föreningen har fått i samband med att vi anordnar detta arrangemang. Hjälpen har vi fått från  Ulricha på SWB, Angelica från Gnesta Ridklubb och Jeanette & Anders Mörner Norström - Mälby Welsh Mountain Stuteri/ Gnesta, ni är GULD värda för vår förening!

På samtliga platser har vi öppet i Brunte´s Bodega där du och dina vänner kan äta och fika till humana priser, vi lägger så klart också ut vad som finns att köpa där i god tid, betalar gör du med kontanter eller swish (vid betalning med swish tas en avgift på 2 kronor ut).
Alla skall känna sig hjärtligt välkomna!           //        Mvh Maria Ericsson

Den 3 augusti 2019

Hej,
Trevligt att så många valt att visa sina föl och ston hos oss vi är lyckligt lottade som har bra sponsorer på samtliga ställen! 

I slutet på nästa vecka kommer jag att skicka ut meddelande till alla anmälda.

                                                              //Med vänlig hälsning Maria Ericsson
 

Den 24 juli 2019

Hej alla,
Börjar med att hälsa fler nya medlemmar välkomna till vår förening, trevligt att just du/ ni valt vår förening, vi hoppas att det skall finnas någon av våra aktiviteter som passar just dej!

Framför oss närmast har vi fölmönstring samt exteriörbedömning ston av SWB den 17 augusti, vi kommer att vara på tre olika platser under dagen med start klockan 09:00 på Stjärnbro Gård i Björnlunda därefter styr vi bilarna mot Prästhälla Gård i Gnesta och sist på dagen besöker vi Nådhammars Gård i Mölnbo. Domare att bedöma fölen är Jan-Ove Olsson. När vi närmar oss dagen så kommer det att finnas utförlig information under nyheter och fliken aktiviteter samt även på föreningens facebook sida.

Redan nu så kan jag berätta att vi fått många fina sponsorpriser att dela ut till deltagarna denna dag vad sägs om tex. Till det Bäst visade fölet på Prästhälla Gård i Gnesta sponsrar den nyöppnade för i år Seminstationen Amazing Unghäst med semin till nästa år alltså en stationsavgift!
På Stjärnbro Gård och på Nådhammars Gård sponsrar AGRIA och Ekol AB med flera. Till det bästa fölet på alla ställen delar vi ut ett vackert gehäng samt andra fina saker.

På samtliga ställen kommer ni också att kunna fika och äta till humana priser i Bruntés Bodega där kan du betala med kontanter eller med swish, mer om vad som kommer att finnas på Bruntés  delger vi längra fram.

Under vecka 35 kommer Gårdsmönstringen att äga rum, du glömmer väl inte att anmäla ditt föl till denna aktivitet som är en gammal tradition i vår förening, det är Elisabeth Ljungstorp som tillsammans med Anna Lindell  besöker gårdar inom Södermanlands Län för att bedöma de i år födda fölen.
                                                           //  Ha det så bra i värmen mvh Maria Ericsson

Den 11 juli 2019

Hej.
Denna kväll träffades vi i styrelsen och pratade om kommande aktiviteter, alla bidrog med åsikter/ ideer och vi kom fram till trevliga resultat, vi arbetar inte längre i grupper utan alla hjälps åt och gör det dom är bra på. 
Vi planerar för kurs där vi bjuder in en domare som berättar om olika häst och ponny raser och deras egenskaper vilka raser som berättas om styrs sedan av deltagarna, om vi hinner med det under detta år vet vi inte riktigt än i annat fall så blir det under tidig vår.

Med Salsta utställningen följde nya medlemmar som vi hälsar hjärtligt välkomna i vår förening, hoppas att vi får se mer av er på våra aktiviteter.

Nya propositioner finns under fliken aktiviteter! Det är vårat Sörmlands Championat.
                                                                                        // mvh Maria Ericsson

 

Den 10 juli 2019

Hej,
Jag börjar med att tacka samtliga som gjorde dagen på Salsta Gård i söndags så jätte Lyckad! Tack snälla Elisabeth för att du än en gång upplät din anläggning till vår förening, mycket värt för oss. Resultatlistan finns nu ute under fliken aktiviteter och resultat och inom kort kommer också resultaten att rapporteras till Svenska Hästavelsförbundet (gäller de anslutna raserna).

I nästa utskick kan ni läsa om den underbara dagen på Salsta, framöver så har vi följande aktiviteter att se fram emot Gårdsmönstring, SWB fölmönstring, Sörmlands Championaten med Showklasser hoppas att vi ses där och att det är någon av dessa aktiviteter som passar just dej.
                                 // mvh Maria Ericsson

 

Den 4 juli 2019

Hej,
Inför utställningen på Salsta meddelas följande;

Utställningskatalogen fås på plats den finns också tillgänglig att läsa under fliken aktiviteter.
När du anländer till Salsta träffar du först på Gunnar, där skrivier du på hästägareförsäkran innan du parkerar din transport, sedan går du till receptionen där du träffar på Ylva som tar emot din startanmälan, sedan är det bara att njuta av dagen.

Detta händer bland annat under dagen;
Vi kommer att inviga våran nya fina Working Hunter hopp bana.
Vi inviger också vår nya sopstation Måslanda, där vi så klart sorterar soporna och tänker på miljön.

Brunte´s Bodega håller öppet under hela dagen med många spännande saker att välja på passa på att ät lunch med hemlagad mat och nybakat bröd.

                                                    Varmt välkomna till Salsta på söndag!
                                                      Maria Ericsson med styrelse

Den 29 juni 2019

Hej,
Vill  meddela att nu är det anmälningsstop till utställningen på Salsta den 7 juli, vi tackar er alla som valt att anmäla till detta arrangemang.
Tänk nu på att det kan bli en mycket varm dag så ta med vattenhink!
Aktuella strykningar kommer ni att kunna se på föreningens hemsida startsidan fram till klockan 21:00 den 6 juli.
Har du frågor angående utställningen ringer du mig på telefon 0722-37 47 37
Ha det så bra i värmen Hälsningar Maria Ericsson

Den 20 juni 2019

Hej,
Nu stundar det midsommar med allt som hör till håll utkik i din mail för runt midsommar kommer utskicket till er medlemmar, ni som inte uppgett mail får naturligtvis det på posten med brevduvan!

Vi har haft en trevlig familjedag på Nådhammar med 15 ryttare på plats samt vår egna sång kör som sjöng fint om den lilla ponnyn mer om detta kan du läsa om i utskicket och lite andra saker som vi haft för oss i föreningen.

Som säker de flesta känner till  så var det stora tävlingar i helgen som var på ryttarstadion i Stockholm, visst gjorde de Svenska ryttarna bra ifrån sig och när Peder Fredriksson tillsammans med den fina hästen Christian K vann den sista klassen på söndagen så kunde jag och mina vänner bara stå upp och klappa våra händer tillsammans med den övriga publiken Det var ett mycket trevligt arrangemang och vi gratulerar alla duktiga ryttare så klart.

Nästa aktivitet som vi har är Utställning och Showklasser på Salsta Gård den 7 juli, katalogen är nu klar och anmälningen är stängd, under de kommande dagarna så läggs den ut på hemsidan under "aktuell" aktivitet/fliken aktiviteter. Denna dag så kommer det vara öppet i Bruntés Bodega där det serveras lunch och andra godsaker till vettiga priser. Hos Ylva i Receptionen kommer det att finnas glass att köpa. Vid inköp hos Bruntés eller i receptionen kan du betala med kontanta pengar eller med swish (vid betalning med swish tillkommer en avgift på 2 kronor). 

Vi önskar nu er alla en riktigt trevlig midsommar med små grodorna, midsommarstång, blommor och dans.
PS. Till sist till er som inte under den kommande veckan fått något utskick ber vi att ni hör av er på mailadress; shavfhastavel@hotmail.com 
                                                           // Maria Ericsson med styrelse

 

Den 3 juni 2019

Hej,
Inför familjedagen på Nådhammars Gård den 6 juni meddelas följande; 
Ni som anländer med hästtransport parkerar på stallplanen framför ridhuset och vi ber er att ställa "ihop" era transporter så att alla får plats, de som anländer med personbil ställer sina bilar runt ridhuset på baksidan.
Klockan 10:00 träffas vi till fots utanför ridhuset i vardagsridklädsel och går igenom dagens aktiviteter.
Vi hjälps alla åt under dagen och innan vi fikar och delar ut rosetter/ diplom så städar vi undan det material som vi använt.
Till de som har hund med sig, denna skall vara kopplad under hela dagen!
Alla ryttare bjuds på saft och bakverk vid rosett och diplom cermoni, övriga betalar ett valfritt bidrag till föreningens Brunte´s Bodega kassa.
Har ni frågor angående detta ringer ni Maria 0722-37 47 37
Välkomna till denna familjedag på trevliga Nådhammar.
                                                                              // Maria, Oskar, Therese, Lena och Ulla
 

Den 21 maj 2019

Hej,
Som ni säkert har sett så har vi tyvärr blivit tvugna att ställa in Showklasserna på Nådhammars Gård, Mölnbo på grund av för dåligt deltagande.
Istället samma dag den 6 juni så har vi på Nådhammar en familjedag för de ekipage som anmält sig, det är 12 stycken.

Vi träffas på Nådhammar till fots utanför ridhuset klockan 10:00 i "vardags ridklädsel" och gör tillsammans upp en plan för dagen där alla kommer att få rida i "sina" respektive klasser, när detta är gjort får ryttaren lite tips och råd inför kommande Showklasser.
Därefter så fikar vi tillsammans och deltagarna får ett diplom och rosett efter att vi sjungit om Vår Lilla Ponny, kostnad för detta är 100 kronor per ekipage som betalas på plats med jämna pengar eller med swish.
Dagen slutar vid ca klockan 14:00 .
Vid frågor så kontaktar ni Maria på telefon 0722-374737
Hjärtligt välkomna till en trevlig dag!
                                                                  // Maria och Lena
 

Den 19 maj 2019

Hej,
jag vill tacka samtliga som hjälpte till med genomförandet av vårat ungponny test på Stjärnbro Gård i Björnlunda igår!
En otroligt fin dag med duktiga ponnyer och visare och för att inte tala om alla ponnyskötare. Det var så trevligt och vi hade ett underbart väder också så att alla verkligen kunde se hur samtliga ponnyer var väl iordninggjorda för dagens uppgift.

En eloge måste jag ge Tyresö Ryttarförening som tog med sina elever än en gång till oss, det är fantastiskt att ungdomar får vara med på det sättet redan då ponnyerna är unga och lära sig vad som är viktigt när man visar upp sin ponny.

Janette Mörner Norström och hennes man Anders öppnade upp sin bed and breake fast för våran domare Harald Jönsson, vi är mycket tacksamma för detta.

Monica Lindstedt stod för vacker anläggning i Björnlunda och jag kan inte med ord säga vad det betyder för oss.

Ser nu fram mot nästa år, vi samlar ihop oss och planerar för både ponnyer och SWB!
Under fliken aktiviteter kan ni nu se resultatlistan från i lördags, den högst bedömda ponnyn under dagen blev Exsus Hope en Svensk Ridponny ägd av Elisabeth Olsson från Enköping ponnyn fick hela 43 poäng av domarparet Håkan Erlandsson exteriört och Harald Jönsson hoppning vi gratulerade med blomma och fin glas skål skänkt av AGRIA, så klart blir det oxå pris på årsmötet 2020.

Till er medlemmar säger jag; i nästa utskick kan ni läsa mer om den trevliga dagen i Björnlunda.
                                                                                                          //Sköt om er Maria Ericsson

Den 14 maj 2019

Hej!
Redan nu så vill jag meddela att den 23 - 24 november blir det ordförande träff SWB norr om Stockholm i samband med denna blir det bedömningsledarkurs.
Vi kommer naturligtvis att ha med representant på plats.
                                                                                                 // Maria Ericsson

Den 14 maj 2019

Länskommittén i Södermanland vill meddela följande;
Hjärtligt välkomna till årets sommarpremiering av alla raser som "lyder under" Svenska Hästavelsförbundet.
Datum  för arrangemanget är den 31 augusti.
Årets Domare är Morgan Johnsson, platsen är Holmen Gård i Katrineholm, ansvarig är Cristina Andersson (ordförande i Länskommittén).
Se vidare proposition Sveska Hästavelsförbundets hemsida.      www.svehast.se        
                         Välkomna hälsningar Cristina med övriga rasrepresentanter
 
Den 13 maj 2019

Hej,
Nu är det bara några dagar kvar innan årets ungponnytest, det skall bli spännande att se alla fina treåringar visa sina färdigheter.

Jag vill passa på att "puffa" för våran fina kafeteria som Ulla och hennes syster tar hand om åt föreningen där kommer att finnas många smaskiga saker att välja på varför inte passa på att äta en god lunch på platsen!

En uppmaning också till er som kommer för att titta och för att delta, vi ber vänligt men bestämt, gå inte in i stallarna på gården och vänta tills ni fått visat var ni kan parkera eran bil, transport o dyl.
För er som deltar, redan när ni kommer till platsen och träffar parkeringsvakten skriver ni på en hästägareförsäkran, detta gör att ni kan lasta ur er ponny om ni vill innan ni startanmäler er i sekretariatet.
                                                                              // vänligen Maria Ericsson

Den 11 maj 2019

Hej,
Ibland händer det saker som man inte tänkt sig, så därav blev katalogen lite sen att läggas ut på hemsidan, men nu kommer den! Aktuella strykningar finns på ingångssidan.
Alla ponnyägare till de anmälda ponnyerna skall ha fått en katalog i brevlådan om någon saknar denna så hör ni naturligtvis av er.

Vill också meddela att vi ställt in showklasserna på Nådhammar den 6 juni i stället blir det samma dag och på samma plats en familjedag med träningstävling mer om denna läser ni här under nyheter efter den 20:de maj. Till er som anmält, ni kommer att bli kontaktade av mig inom kort vill ni inte deltaga i familjedagen så får ni så klart tillbaka era pengar. 
                                                                             //Med vänliga hälsningar Maria Ericsson

Den 8 maj 2019

Hej,
Igår skickades katalogerna ut till deltagarna i ungponny testet, katalogen kommer att läggas ut på hemsidan under fliken aktiviteter i morgon aktuella strykningar kommer att meddelas på startsidan under föreningens logga.
                                                                         // Maria Ericsson

Den 25 april 2019

Hej,
Nu har det tillkommit två anmälningar till ungponny testet de är; 
Zanders´s Champagne, ägare; Magdalena Harrström
Grand Versus Key, ägare; Alexandra Wadström  efteranmälning

Anmälning har också inkommit till Nådhammar och dagen med Engelska Showklasser.

                                                                                                      // Maria Ericsson

Den 19 april 2019

Hej alla!
Jag börjar med att önska er alla en riktigt Glad och Trevlig Påsk, kanske ses vi på blåkulla......

Vill nu meddela att det kommit många anmälningar till ungponny testet jätte roligt, vet att det kommer fler efter påsk helgen men jag tänkte delge här vilka som i dag är anmälda, i mitten på nästa vecka gör jag sen katalogen håll utkik under denna flik så lägger jag ut information om vad som händer i arbetet med testet.
Detta år har vi testet på en ny plats Stjärnbro Gård i Björnlunda, det är Monica Linstedt som snällt lånat ut sin anläggning till vår förening, ridhuset är stort och luftigt, vi kommer också att ha en trevlig kafeteria där det går att köpa sin lunch, fika med dopp mm. till förmånliga priser!


Här nedan kommer nu anmälda ponnyer till testet;
Salstas Pilgrim                                 ägare: Elisabeth Rudbeck
Mälby Fleur de Lys                          ägare: Elisabeth Rudbeck
Mälby Morning Glory                      ägare: Jeanette Mörner Norström
Zinderella                                         ägare: Michaela Sandberg
Rollexia II                                          ägare:Erica Widerström Lind
Ratina                                                ägare: Erica Widerström Lind
Exzentrics Mixed Feelingz               ägare: Marie Nilsson
Molstabergs Alice                            ägare: Per Aschan
Stäringe Aditi                                   ägare: Marie-Louise Almgren
Sylvester                                           ägare: Tyresö Ryttarförening
Tullebo Final Justice                        ägare: Anna Carin Gröning
Holmtebo Skywalker                       ägare: Tyresö Ryttarförening
Exsus Hope                                     ägare: Elisabeth Olsson
Holmtebo Middleton                        ägare: Lena Jonsson
Miss Ampere                                    ägare: Malin & Lennart Petersson
Matildelund Jolly Rocket                 ägare: Jessica Andersson
Sebastian JSA                                   ägare: Jolina Andersson
Mibello V                                          ägare: Ulrika Viero
Quick Nikk                                        ägare: Pernilla Engeros
Holmtebo Bumble Bee                    ägare: Elisabeth & Johan Ljungstorp
Holmtebo Galwaylad                       ägare: Elisabeth & Johan Ljungstorp
Stenebackens Demelza                   ägare: Sanna Linder
Arda´s Gravity                                  ägare: Johanna Edvardsson
Ekbäckens Joyful                              ägare: Inger Becker
Kårtorps Lupin                                  ägare: Helena & Lars Hägg


Nu hoppas vi att vi får en solig och fin Påsk Helg!                 // Maria Ericsson
 

Den 14 april 2019

SWB har årsmöte våra representanter är Lena Andersson och Oskar Zetterblom, i nästa utskick kommer information om vad som blev sagt på mötet, utskicket kommer våra medlemmar tillhanda per mail, ni som inte angett någon mail får naturligtvis detta per post.

Den 7 april 2019

Nu har anmälningarna börjat att komma till årets ungponny test på Stjärnbro Gård i Björnlunda. Du glömmer väl inte att anmäla dig! 
Föregående helg var Ylva och Ulla på kurs och lärde sig hantera det nya Equipe programmet som behövs för  SWB fölmönstringen mer om denna helg  i nästa medlemsnummer.
                                                                                                             // Maria Ericsson
 

Den 25 mars 2019

Detta år kommer vi inte heller att anordna någon unghästtest för SWB då vi lägger allt focus på SWB fölmönstringen och exteriörbedömningen av ston.
Vi hänvisar till Mälardalens Varmblodsklubb och Strömsholm följande datum 11-12 maj, 25-26 maj och 29-30 juni.                    Se; malardalens varmblodsklubb.se

Till nästa år planerar vi att återigen arrangera unghäst test SWB.
 

Den 24 mars 2019

Ny Seminstation i Södermanland!
På Prästhälla Gård, Gnesta öppnas inom kort ny seminstation, Lotta Lindholm - Amazing Unghäst har genomgått seminkurs på Bollerup med examensbevis.
På gården finns nu nybyggt semin och veterinär rum och stationsveterinär är Sofia Stenberg.
 

Den 19 mars 2019

Här kan ni se bild av fin SWB hingsten Amazing Verdiccio född 2016,
e. Van Vivaldi Londonderry. Till vardags kallas denna ståtlighet för "Cicco", han är rekomenderad som hingst 2 år i rad. Kika in under fliken bilder så ser ni honom i "större format".
Vi önskar lycka till i fortsättningen            // Styrelsen 

Den 6 mars 2019

I dag var det föreningens årsmöte på vackra Stäringe Säteri i Flen, Marie- Louise  Almgren bor på Stäringe med sin man Magnus. Flera år i rad har vi fått ha den äran  att vara i deras vackra hus med våra föreningsmöten, det tackar vi alla för! Marie- Louise har haft styrelseposten kassör de senaste åren och på slutet delat posten med Jessica Keereweer Andersson men på detta mötet så tackade hon för sig, men hon är gullig och ställer upp för vår nya kassör Ylva Andersson Österling så att hon kommer fint in i föreningsarbetet.

Årsmötet;
Jag hälsade alla välkomna sedan öppnade jag mötet för att sedan lämna över ordförande klubban till Göran Blom som alltid är bussig och ställer upp för oss, Tack Göran!!
Våran sekreterare Therese Karlsson var dagens sekreterare och skrev så att pennan glödde, mötet gick i rask takt och på samma gång passade alla på att fika, föreningen bjöd på smörgås, kaffe och kakor som Theresae och Lena bakat.

Ekonomin i vår förening är stabil och vi fick goda ord av våra revisorer Carina Westerlund och Anna Marklund, styrelsen fick ansvarsfrihet för det gågna året.

Lite nya ansikten blev det i styrelsen, spännande tycker jag vi har förstärkt SWB sidan och glädjande har många gamla medlemmar valt att komma tillbaka till vår förening. Det blir ju spännande med tre olika platser som man kan välja på när man visar fram sitt SWB föl.

Efter årsmötet blev det sedvanlig prisutdelning och vi avtackade Marie-Louise som fick fin blomstergrupp, föreningens tallrik samt en summa insatt till barncancerfonden.

Vi som var där av deltagarna i styrelsen hade sedan ett möte och vi delade upp oss i två arbetsgrupper för att vi skall kunna vara effektivare i vårat arbete. I grupp 1. är det; Ann Kristine Zetterblom, Oskar Zetterblom, Jessika Keereweer Andersson, Ylva Andersson Österling, Theresé Karlsson och Diana Lundberger. I grupp 2 är det; Maria Ericsson, Gunnar Berglund, Lotta Lindholm, Andreas Sandin, Lena Andersson och Eva Jerkell Berglund. 
Vi har delat upp aktiviteterna mellan grupperna och alla kommer att hjälpas åt aktuell dag. En fin hjälp utifrån till föreningen kommer att vara Ulla Lindholm som skall sköta vår egna kafeteria.
Grupperna kommer att ha egna protokollförda möten och givetvis så kommer vi också att ha möten ihop. Detta arbetsätt kommer att göra det mer enkelt och att alla får sin ansvarsbit, mer om detta rapporterar jag vid senare tillfälle. 

Framöver så kommer hela styrelsen att ha sitt första möte tillsammans hemma hos Diana i Björnlunda torsdagen den 2 maj, Lena och Oskar kommer att delta på SWB årsmöte och Ylva och Ulla kommer delta på Equipe on line kurs med SWB i Nässjö den 30 mars.
Detta var ett litet urdrag från denna trevliga kväll med hästfolk, till sist så ska jag inte glömma våran super ledamot Oskar har ju nyss blivit hela 50 år och detta firade vi med en ja, må han leva sång i alla stämmor han fick hämlig present av styrelsen och vi hoppas att han blev glad.
Ha det nu så bra därute tills vi hörs igen.
                                                                                              // Maria Ericsson
 

Den 27 februari 2019

Hej, från Svenska Ponnyavelsförbundets Ungponny grupp har denna folder kommit som en fil, så öppna läs vad du kan göra med din unga ponny!

Den 27 februari 2019

Hej, den 5 februari deltog Lena och jag på Spaf´s telefonmöte angående ung ponny testet i år, som vanligt ett trevligt möte i de nya råd och anvisningarna står de om aktuella ändringar så vi rekomenderar alla att läsa dom noga, de läggs ut inom kort på vår hemsida under aktuell aktivitet.

SWB - den 30 mars kommer Ylva och jag att delta på kurs i Nässjö och lära oss Equipe online. Lena och Oscar kommer att representera oss på SWB årsmöte.

Alla raser - Vi ber er alla att observera att vi bytt datum för Utställningen och de Engelska Showklasserna på Salsta.
                                                                        // Maria Ericsson

Den 23 januari 2019

Hej,
den 19 januari hade styrelsen möte hemma hos Lena i Tystberga, där diskuterade vi kommande aktiviteter och delade upp arbetsuppgifterna emellan oss, vi kommer att arbeta i grupper med en speciell grupp som arbetar för SWB, men vi hjälps naturligtvis åt i grupperna och på våra aktiviteter.

Jag och Lena kommer att deltaga på Spaf´s bedömningsledarträff per telefon den 5 februari. 

Ett utskick är gjort per post med årsmöteskallelse och lite annan information till våra medlemmar, pristagarna för 2018 kommer att få sitt utskick i dagarna.
Föreningen hälsar Göran Blom varmt välkommen som mötesordförande vid årsmötet.
Under fliken aktiviteter kan du själv hämta uppgifter om mötet, men du får givetvis papprena på plats om du väljer att komma vilket vi hoppas på att du gör!
                                                                                                         //Maria Ericsson
 

Den 10 januari 2019

Hej, hoppas att ni haft ett gott slut på året som var, nu ser vi fram mot ett nytt spännande hästår med många spännande aktiviteter.

Alla bör ha fått utskick per mail eller med snigelpost (för er som ej lämnat mail) utifall ni saknar utskicket som gjordes innan jul hör ni så klart av er så ordnar vi detta.

Just nu håller vi på med utskicket inför årets årsmöte det kommer till er medlemmar senast 14 dagar innan mötet, pristagarna för föregående år får så klart kallelse till mötet per post i god tid också. Årsmötet hålls på vackra Stäringe Säteri som är beläget i Flen.

Styrelsens första möte är den 19 januari, kanske du har en motion till årsmötet så passa på att skicka den till vår sekreterare så hinner vi att ta upp den då!
Just nu i styrelsen skrivs propositioner inför årets aktiviteter, vi letar funktionärer till våra aktiviteter samt planerar för året, kanske just du vill vara med?!

Ta hand om varandra därute hälsningar Maria Ericsson med styrelse
 

Den 26 december 2018

Vi hoppas att alla haft ett bra häst år med oss och hoppas att vi ses igen nästa år!
Hos oss är alla välkomna oavsett vilken ras man är intresserad av, vi är en förening som har samlat alla raser under "samma tak" sedan föreningens start för 46 år sedan.
Många nyårskramar till er alla!
                                                          // Styrelsen för Södermanlands Hästavelsförening

Den 21 december 2018

                              Vi önskar er alla en riktigt
                               GOD JUL
                                               och
                          Ett Gott Nytt År
                    
Styrelsen för Södermanlands Hästavelsförening

Den 21 december 2018

Hej, nu var det ett tag sedan sist, det har hänt följande vårat nya tillskott i arbetsgruppen, Ylva har skickat ut medlemstidningen per mail till de medlemmar som lämnat sin adress övriga medlemmar har fått utskick per post av våran duktiga sekreterare Therese. Om någon saknar sitt utskick tar ni givetvis kontakt med oss så ordnar vi detta ring eller smsa någon i styrelsen.

I utskicket kan ni bland annat läsa om den bedömningsledarkursen som jag, Lena och Lotta deltog på i Linköping. Nästa år kommer vi inte heller att anordna unghäst test för SWB men vi hänvisar våra medlemmar varmt till Mälardalens Varmblodsklubb och Strömsholm, vi kommer däremot att satsa på fler visade föl och ston hos oss och vi erbjuder tre olika jättefina platser för detta ändamål, se under fliken aktiviteter.

Medlemsantalet har under året ökat, detta ser vi väldigt possitivt på i styrelsen, då vet vi att vi arbetar i rätt riktning vårat motto är att vi skall ha aktiviteter som passar alla! Vi är så klart öppna för alla idéer som du som medlem har, maila till vår sekretare och delge oss dina önskemål så ska vi se vad vi kan erbjuda.
                                                                                                  // Maria Ericsson


 

Den 9 november 2018

Den 24 september 2018

Hej, detta har hänt sedan sist i vår förening, söndagen den 9 september hade vår förening en monter på Strömsholm i samband med SWB on the road. Det var jag och Ylva som var där och vår förening bjöd på fika till de som ville, vilket var mycket uppskattat. Det var vi och representanter från SWB Mälardalen samt SWB Flyinge som var på plats med montrar och deltagarna kunde deltaga i trevlig tipspromenad under dagen.

Lördag de 22 september var det så dags för Föl Championatat på Strömsholm dit de bästa SWB fölen i mittersta Sverige kvalat in till i sina respektive SWB föreningar. Vår förening var med och skänkte (tack vare våra bussiga sponsorer) ett par saker till de goodiebags som delades ut till deltagarna under dagen. Anki och Lena representerade oss och hjälpte till som funktionärer, förmiddagen på parkeringen och eftermiddagen i ridhuset med att lyfta de hinder som fölen skulle hoppa.

Vid årets årsmöte fick styrelsen i uppdrag att hitta ytterligare en person till valberedningen då Cristina Andersson som varit sammankallande i många år valde att avgå, detta visade sig inte vara en lätt uppgift. Efter en avslutad konferens med styrelsen var alla eniga om att försöka få Cristina tillbaka så jag ringde henne och som tur var ställde hon upp! Så vi säger alla välkommen tillbaka Cristina.
                                                                                                             // Maria Ericsson

Den 4 september 2018

Hej Alla!
Söndagen den 9 september träffar ni några av oss som arbetar för Södermanlands Hästavelsförening på Strömsholm.
Passa på att kom till vår monter så bjuder vi på fika så långt det räcker och berättar om vår verksamhet.
Nedan så kan ni läsa programmet som bjuds för alla intressenter av SWB!
Välkomna.
 

Den 4 augusti 2018

Hej!
Till er som skall visa SWB på Ökna Naturbruksgymnasium eller på Nådhammars Gård den 11 augusti, vi håller på att färdigställa informationen om denna dag, ett PM kommer ut på hemsidan under fliken aktiviteter (aktuell aktivitet den 11 aug) under veckan med information om dagen.
Det går bra att ringa med frågor också så klart och utifall du vill boka boxplats . Nedan lägger vi upp information om hur visning av häst och föl går till. Vi önskar lycka till med träningen och återkommer med mer information snarast möjligt.
                                                   // med vänlig hälsning Maria Ericsson & Gunnar Berglund

Evenemanget sponsras av: AGRIA - Djurförsäkring, CW- Dressyr, Ubbes Hovslageri, Ann-Christine Zetterblom, Maria Ericsson & Gunnar Berglund
 

Den 20 juli 2018

Hej alla!

Du glömmer väl inte att anmäla ditt föl till årets fölvisning av SWB den 11 augusti, på Ökna Naturbruksgymnasium samt på Nådhammars Gård, 
prispengar på 1500 sek kronor delas ut till det bästa gångartsfölet samt till det bästa hoppstammade fölet under dagen!  
Naturligtvis så kan du även visa ditt fölsto SWB hos oss.         
Inbjuden Domare för dagen är Jan Ove Olsson.
                                                                                 // Välkommen Mvh  Maria Ericsson
 


Den 30 juni 2018

Hej alla!
Hoppas att ni har det bra i värmen och att midsommar blev bra med dans, god mat trots regnet som kom över Södermanland.

Inför stundande SWB fölmönstring den 11/8 på Ökna Natyrbruksgymnasium (förmiddag) samt på vackra gården Nådhammar (eftermiddag) i Mölnbo vill jag nu meddela att föreningen skänker 1.500 sek kronor vardera till bästa Gångarts stammade samt bästa Hopp stammade föl under dagen!

Domare att bedöma fölen samt stona denna dag är Jan-Ove Olsson som vi hälsar hjärtligt välkommen till oss här i Södermanland.

Alla kan naturligtvis visa sina hästar hos oss det enda du behöver är ett medlemskap i SWB!

Föreningen tackar följande sponsorer som stödjer detta evenemang hittils;                          CW-Dressyr, Urbans Hovslageri, Ann-Christine Zetterblom, Stuteri Nådhammar, Maria Ericsson & Gunnar Berglund.
                                                     // Välkomna till oss i Södermanlands Hästavelsförening
                                                                Hälsningar  Maria Ericsson med Styrelse
                                                          

Den 17 juni 2018

Ett jätte stort Grattis till Stall Leif och Lena Andersson i Tystberga till fina andra placerade uppfödningen Evens Cool Boy som deltog i travlopp idag!

Den 25 maj 2018

Hej,
Vill nu meddela att katalogen är utskickad till samtliga deltagare i årets ungponnytest på Ökna Naturbruksgymnasium.

Till Utställningen och showklasserna på Salsta Gård, Stora Sundby kom det till slut efter mycket väntan anmälningar...och ordentligt med anmälningar blev det, vi i styrelsen är glada att denna aktivitet passar för alla medlemmar och att ni vill komma, även de som inte är medlemmar är ju välkomna denna dag. I skrivande stund håller jag på att göra katalogen och den kommer att läggas ut på hemsidan under fliken aktiviteter senast en vecka innan utställningen & showklasserna.
                                                                                                         // mvh Maria Ericsson

Den 19 maj 2018

Hej,
Hoppas att ni har det bra, det går fortfarande att anmäla till utställningen på Salsta Gård, Stora Sundby, anmälan hålls öppen till på tisdag den 22 maj.

En rättelse är gjord i katalogen till ungponnytestet den 26 maj.
                                                                                                                // mvh Maria Ericsson

Den 14 maj 2018

Hej,
Då det i morse endast var två anmälningar till clinicen med lastning på Nådhammars Gård fattade vi beslut att ställa in, ja visst är det tråkigt.
Vi hoppas nu att de andra aktiviteterna som föreningen anordnar skall vara lockande så att de går att genomföra.
                                                                                                                   // Maria Ericsson

Den 10 maj 2018

Hej, Idag är katalogen till Ungponnytestet den 26 maj färdig, nu skall den kontrolleras av två personer och förhoppningsvis så blir det under helgen.
Håll utkik under aktiviteter, i början på nästa vecka läggs den ut!

Det börjar även att närma sig tävlingen den 16 maj på Salsta Gård/ Stora Sundby, nu finns regler och anvisningar hur de Engelska Showklasserna går till under den aktuella aktiviteten.
                                                                                                                    // Maria Ericsson

Den 4 maj 2018

Hej,
Idag kom det en till anmälning till ungponny testet; Midsommargårdens Anwyl/Sara Isaksson så nu är det 23 anmälda!

Vi kommer tyvärr inte att kunna erbjuda träning inför testet detta år men vill du besöka anläggningen kan du givetvis själv ta kontakt med personalen i stallet på Ökna.
                                                                                       // Maria Ericsson
 

Den 3 maj 2018

Hej,
Den 26 april gick anmälningstiden ut till årets ungponnytest på Ökna naturbruksgymnasium/ Tystberga. Det blev totalt 22 anmälningar. Dagen kommer att starta klockan 10:00 med Kategori A därefter Kat B,C och till sist Kat D.
Katalogen kommer att läggas ut under fliken Aktiviteter senast en vecka innan bedömningarna.
I underliggande dokument kan ni läsa om vilka som är anmälda.
                                                                                        // Maria Ericsson & Gunnar Berglund

Den 19 april 2018

Hej alla! Ja nu har våren kommit ordentligt och med den krattning, vedhuggning och allt annat trädgårdsarbete som hör till.
Stona med sina stora magar börjar längat efter sina föl och jag önskar alla lycka till på vägen.

Nu har de första två anmälningarna inkommit till årets ungponny test det är en connemara och en shetlandsponny och jag väntar med spänning på fler, för att vi skall kunna erbjuda denna aktivitet behövs ju en del starter, så välkomna att anmäla!
Jag kommer att hålla er uppdaterade här under denna flik om hur det ser ut med anmälningar.
                                                                      // ha det bra i solskenet hälsningar Maria Ericsson
 

Den 8 mars 2018

Igår var det årsmöte på vackra Stäringe Säteri i Flen.
Innan årsmötet hade vi i sittande styrelsen vårat "sista" möte innan, vi summerade året som gått och alla var nöjda och vi var alla överens om att fortsätta arbetet i styrelsen i samma riktning som föregående år, dock diskuterade vi  konkurerande verksamhet i länet från olika håll och den frågan tar vi med oss framöver. Vi är ialla fall glada att fortfarande erbjuda en förening där samtliga häst raser med intressenter är varmt välkomna.
 
Det var ett glatt gäng som slöt upp till stämman, med dem såklart förväntansfulla pristagare. Styrelsen hade bjudit in Göran Blom från Smedstorps Ryttarförening att leda årsmötet som ordförande. Innan mötet började så bjöd föreningen på fika med dopp vilket var väldigt uppskattat.
Tre nya ansikten valdes in i styrelsen alla med olika kvalitéer och de kommer att passa bra in i styrelsen och dess arbete (se fliken Om föreningen/ Styrelsen), vi har iår också fått förstärkning utifrån av Therese Bjerketorp som kommer att sköta om föreningens facebook sida, detta ser vi alla possitivt på!
Vi kommer också att ha fortsatt samarbete med Evidensia Strömsholm detta år.
Efter mötet avtackade vi Göran med liten present samt Cristina som suttit med länge, nu senaste år som sammankallande i valberedningen.

Jag rekomenderar alla att ta en titt i vårat bildarkiv, där finns nu bilder på några av årets duktiga pristagare.

Jag vill också passa på att tacka följande sponsorer som varit med och sponsrat till detta årsmöte: TACK till Marie- Louise Almgren & Magnus Eriksson, Ann-Christine Zetterblom, Jessica Keereweer, Lena Andersson, Mathias Walfridsson och Maggan Lindblom (se lilla bilden) samt AGRIA Djurförsäkringar.
                                                                                                                    // Maria Ericsson


 

Den 5 mars 2018

Du har väl inte glömt att anmäla dig till årets årsmöte på vackra Stäringe Säteri, Flen.
Se mötesinbjudan under aktiviteter där hittar du också all information om mötet, kom och gör din röst hörd alla är välkomna!  
Efter mötet bjuder vi på fika med dopp och det blir prisutdelning.
                                                                                                                  //Mvh  Maria Ericsson

Den 5 mars 2018

Var så god att öppna dokumentet det handlar om en trevlig föreläsning om föl!

Den 28 februari 2018

Ikväll blev det bio, som funktionär på en av förra årets tävlingar i föreningen fick jag en biobiljett, nu blev det av, jag har sett filmen om Ted Gärdestad. En trevlig och gripande film om artistens liv och i filmen spelades många bra låtar så klart. Gillar du Ted är denna film bara ett måste.                                                                                 // Therese

Den 26 februari 2018

Hej, styrelsen gratulerar följande pristagare (se nedan), ni är hjärtligt välkomna till årets årsmöte den 7 mars på Stäringe Säteri i Flen att hämta era priser (se inbjudan årsmöte under aktiviteter.

Diplomston på sommarpremieringen 2017
Captivia (russ)  - Ägare: Cristina Andersson, Katrineholm
Runas Idun ( shetlandsponny) - Ägare: Troi Hinrichsen, Ärla
Uppvisarpris Herrman Friedländer
Lotta Lindholm
Ann Idas Vandringspris
Captivia - Cristina Andersson
Bästa föl på Gårdsmönstringen 2017
Hip Hop (SWB) - Ägare: Anna Greta Norlin
Årets Fixare
Therese Bjerketorp
Årets Funktionär
Oskar Zetterblom
Bästa föl på fölmönstring SWB
Nådhammars Fürst N - Ägare: Stuteri Nådhammar
Sörmlands Champion - Engelska Showklasser 2017
Nedanstående resultat baseras på deltagande under 2017 på föreningens anordnade showklasser.
Exteriör - Siglavy Capriola Zara - Ägare: Malin Lind
Tömkörning - Chapman - Kusk: Nicoline Braunerhjelm
Körning - Mälby Mount Yaris - Kusk: Maarit Töyrelä
Small Ridden - Månskens Mirakel - Ryttare: Amanda Zettervall
Junior Ridden - Månskens Mirakel - Ryttare: Tuva Blademo
Senior Ridden - Siglavy Capriola Zara & Siglavy Capriola Zingoalla - Ryttare: Malin Lind
Small Working Hunter - Breakaway Breeze - Ryttare: Konrad Barkow
Junior Working Hunter - Månskens Mirakel - Ryttare: Tuva Blademo
Senior Working Hunter - Siglavy Capriola Zara - Ryttare: Malin Lind
Overall Champion - Siglavy Capriola Zara - Ägare: Malin Lind

 

Den 18 februari 2018

Hej bästa pristagare av föreningens priser år 2017, nu är breven till er utskickade och jag kommer i mitten av kommande vecka skriva här vilka som erhållit de olika priserna på årsmötet detta år.
Håll utkick i din brevlåda det kanske är du som vinner!
Håller du på med avel glömmer du så klart inte att ansöka om föreningens Sto och Hingstavelspris för år 2017.                                                 //mvh Maria Ericsson
 

Den 8 februari 2018

Ikväll har jag deltagit på telefonmöte med SPAF´s ungponnygrupp, det var Jette Hansen och Maria Andersson som ledde mötet. Handlingen var det kommande ungponnytesterna.

Nyheterna för iår var att korsningsponny med känd stam registreras åretigen av ASRP med raskoden 99. De får deltaga på regionala uttagningarna men ej på finalen, de får sin utmärkelse om poäng erhålles för detta.

Arrangören behöver inte bistå visaren och ägaren av ponny med hjälp inne vid visningstillfället från iår, i Södermanland kommer vi att ha piskförare att erbjuda inne på banan men då måste uppvisaren själv be om hjälp och själv ta hela ansvaret för uppvisandet.

Under hoppmomentet är det inte tillåtet att använda boots, bakbenskydd. Under visning för hand är det inte tillåtet med någon form av benskydd över huvud taget.

Vid av domare avbruten bedömning ges inget slutbetyg, avbryts bedömningen av hästägaren ges heller inget slutbetyg. Inga halvpoäng delas ut (det görs endast på finalen).

Inom kort kommer Råd och anvisningar för 3 års test att läggas ut på hemsidan under Aktiviteter/ se. ungponnytest.
                                                                                                                      // Maria Ericsson
 

Den 8 februari 2018

Idag är medlemsutskicken postade i Nyköping innan sista tömning för dagen, så håll utkik snart "dimper" medlemsextra ned i brevlådan!
Skulle du av någon anledning inte få din tidning senast den 12 feb så hör du naturligtvis av dej!

Den 3 februari 2018

Den 24 januari 2018

Här nedan kan ni som är anslutna SWB medlemmar läsa ett dokument
som kommit er tillhanda av SWB, det handlar om hur medlemskap löses för 2018 i det nya systemet.

Den 23 januari 2018

Idag har jag pratat med Göran Blom på Smedstorps Ryttarförening, vi har bjudit in honom att vara ordförande på föreningens årsmötet den 7 mars, vi är tacksamma Göran ställde upp!

                           // Maria Ericsson

Den 17 januari 2018

En vintrig hälsning från Stall Jessica Keereweer!

Nu gäller det att ta vara på snön så länge den finns, fram med pulkor, skidor, slädar och annat, glöm inte reflexer när ni är ute.

Här är det åktur efter hästarna Nisse och Ullna.

 

Den 15 januari 2018

Välkomna till ett nytt spännande år med Södermanlands Hästavelsförening, så klart blir det många spännande och lärorika aktiviteter för båda barn och vuxna.
Som vanligt kommer det att finnas något för alla och alla raser är ju välkomna att deltaga på våra arrangemang!

Just nu håller vi på att skriver propositionerna till våra redan bestämda aktiviteter och så fort de är godkända så kommer de att läggas ut under fliken aktiviteter.
I februari kommer jag och Gunnar Berglund att delta på telefonkonferens med Svenska Ponnyavelsförbundets ungponny grupp angående ungponny testet på Ökna Naturbruksgymnasium, vi kommer därefter att delge er alla information här under fliken Nyheter.

Innan årsmötet så kommer det ett utskick per post med bland annat kallelse till mötet, vi kommer också att skicka ut inbjudningar till våra pristagare 2017.
Du som avlar på ditt Sto eller har en godkänd Hingst glöm inte att i god tid innan årsmötet ansöka om Hingst eller Sto avels priset för år 2017, även detta gäller så klart alla raser.

Till sist vill vi från vår förening GRATULERA Peder Fredriksson till det fina Jerringpriset!!

               // Maria Ericsson

29 december

Jag börjar med att tacka så mycket för de julkort som jag mottagit.
Hoppas julafton var toppen för er alla med allt som hör till, kunde varit lite mer snö kan jag tycka det blir ju alltid lite ljusare då.
Nu väntas Nyår och med det kommer ljudet av raketer och smällare så vi får tänka på våra djur och akta/ skydda dom så gott vi kan.
Vi från styrelsen önskar Gott Nytt År och en God fortsättning på det nya året.
                     // Maria Ericsson

22 december

Två dagar innan Julafton, en förhoppningsvis lugn och trevlig dag för både barn och vuxna. Innan julhelgen varje år är det hektiskt kan man säga det ska ju stökas och pysslas så lugnet kan lägga sig när det den 24 är dags för allas våran Kalle Anka med vänner.
Vi har idag skickat ut de sista medlemstidningarna, saknar ni tidningen innan nyår så hör du/ ni naturligtvis av er så skickar vi bums ett exemplar. Hoppas det är bra med hästar och övriga djur i stallarna.

Ett julkort vi fått från SWB som önskar God Jul och Gott Nytt År till alla anslutna medlemmar!

                                                 Vi gör naturligtvis detsamma
                                                                God Jul
                                                                      och
                                                              Gott Nytt År

                         Önskar Styrelsen för Södermanlands Hästavelsförening

12 december

Dagen innan lucia och på marken ligger snön vit och fin, vilken tajming! Ett possitivt besked från Nådhammars Gård och Therese Bjerketorp att föreningen kan nästa år igen hälsa välkommen Janne Kalma för klinic, denna gång visar han lastning av häst och delger oss av sina erfarenheter, spännande. Datum är ej ännu fastställt men jag återkommer i god tid så fort det är spikat.

22 november

Årets sista styrelsemöte, ikväll har styrelsen haft sitt sista styrelsemöte för iår på vackra Stäringe Säteri, Flen. Med på mötet var också Cristina från valberedningen, vi gick igenom de aktiviteter som hållts under året och ser nöjt tillbaka på vårat arbete. Ett stort tack till alla de som hjälpt till vid aktiviteterna samt de som sponsrat föreningen på något vis. Som vanligt har vi kunnat haft hög standard på våra aktiviteter och eftersom det har varit jubileumsår så har vi kunnat dela ut goodie bags till våra deltagare.

Inför nästa år fortsätter vi att bland annat att arbeta för SWB och för den rasen speciellt med inriktning på de föl som föds, vi kommer också att erbjuda utställning med alla raser även där är så klart SWB välkomna att deltaga, domare att bedöma utställningen är Elisabeth Ljungstorp, se vidare under fliken aktiviteter. Säsongen startar med Ungponny test på Ökna Naturbruksgymnasium och propositionen kommer att finnas tillgänglig i början på året då under fliken aktiviteter förståss.

Vi kommer att fortsätta med utskick både genom mail samt brev väg, för de som inte har tillgång till mail skickar vi naturligtvis ut medlemsnytt per post. Innan jul kommer våra medlemmar att få det sista utskicket för i år i brevlådan.

Vi tackar Marie-Louise och Magnus Almgren på Stäringe för att styrelsen fått haft sina möten hemma hos dom under året!! Vi ser också fram mot årsmötet kallelse skickas så klart ut i god tid.
//Maria Ericsson

12 november

SWB Bedömningsledarträff på Scandic Järva Krog, Stockholm.
Dagen började med att Elisabeth Olsson från SWB hälsade alla välkomna och öppnade mötet,en genomgång av dagens program gicks igenom.
Först fick vi information om nyheter inför sesong 2018, därefter gavs information om de tester som gen omförts av de regionala föreningarna under 2017.

641 hästar visades fram på treårs test detta år var det en nedgång på visade hästar med 5 %.
På årets fölbedömningar visades 585 stycken föl även här var det en nedgång  då på 1% visade föl, men det saknades fortfarande då en inrapportering.

Det kunde konstateras att det blivit en ökning på visade klass 1 hästar inom både hoppning och gångarter alltså ett bra avelsframsteg.

Hingstarna som hade flest visade avkommor på treårs test var Ampere, Armani Code, Canvas Plus, på 4- års test Floricello, Camaro.

Detta år var det 180 stycken visade 4-5 -åriga hästar på totalt 14 platser (år 2016 var det 12 visningsplatser).

Den hingst med flest visade föl var Skovens Rafael, de hingstar med minst 10 visade föl var bland annat Skoven Rafael (28 föl), Van Vivaldi (20 föl), Dylan N (22 föl), Hip Hop (13 föl).

2018 skall det nya poängsystemet utvärderas samt även den linjära beskrivningen. Kriteriet för premieföl skall ses över.
4-åringar skall få gå treårs test om de inte gjort det som treåringar, 4-åringar som gjort test för treåringar skall samma år kunna gå test för 4-åringar. Bedömningsterminen skall vara som nu april-juni.
För att få ett fungerande avelsindex skall varje häst bedömas i båda hopp samt gångart, 5-åriga ston som haft föl har samma regler som 4-åringarna.

Förslag om årlig arrangemangsplanering med bedömningsledarträff mottogs possitivt förslagen tid under vinterhalvåret.
Vid dessa träffar skall diskuteras följande; Datum, domare, ragional samordning,alla arrangemang anslås samtidigt. Denna träff löggs i samband med eventuell clinic eller liknande.

Frågor som utreds vidare; diplomberättigade, någon form av belöning för de som gör ridprov, dokumentera för vilken ålder ridprovet görs vid,domarfrågor B-domare får ej bedöma 3-års test, om löshoppning på 4-års test (tidigare kval bed) skall finnas kvar.

Här tar Josefine Tinglöf vid, Josefin som tagit över Anna Cederströms arbete.
Diskussion om arrangörshandboken och Tdb med hjälp av Gunbritt Pettersson från Mälardalens Varmblodsklubb ges information.
Bedömningsledaren är arangörens representant och har det övergripande ansvaret för bedömningen i samråd med eventuellt överdomaren. Från år 2013 är det frivilligt för arrangören att anlita en överdomare, om förening väljer att ej anlita överdomare har bedömningsledaren överdomarens uppgifter och ansvar en överdomarjour finns då tillgänglig över telefon och tillhandahålls av SWB.

Datasystemet Equipe - en lathund är önskvär att ta fram till programmet, snabb genomgång av hur programmet fungerer vi fick information om fungerande facebook grupper kring programmet.

Angående anmölningsavgifter så var dom i stort sett samma över hela landet för fölmönstringar samt unfghästtesterna ett snitt på 1000 kronor för 3-åringarna och ett snitt på 500 kronor för fölungarna.

Här tar Harald Jönsson vid.
Harald berättar att bommarna skall vara minst 3,30 m och färgen skall vara vitt eller gult med någon anna färg att föredra är något lite slitna bommar.
Vid uppbyggnad av banan så avskärma det stora ridhuset med plastband på bägge kortsidor ett tips vi fick!
Mot sargen går det alldeles utmärkt att andvända "vanliga hinderstöd" med markering mot sargen. glöm så klart inte godkända säkerhetsskållor. En rekomendation var att arrangören skall ha tre långpiskor inne på banan för utlåning (diskussion om användning av pisk, de vinande slagen som ibland förekommer är dock ej önskvärda). 4 funktionärer varav tre bygger hinder och en är behjälplig som piskförare om så önskas av hästägaren. Vid bedömningarna skall hästarna av hästägarna själv vara behjälpliga vid hindren, det är väldigt bra att hästägarna har planerat sin visning av hästen på visningaplatsen. "Vid uppvisande av häst i Foppatofflor tar så klart domaren över visandet av hästen då också så klart eventuellt kommande diskussioner av hästägaren". Vi blir visade en skiss av hur en bana för den uppsuttna ritten på den unga hästen kan se ut.
Sist på dagen togs en viktig fråga upp Säkerheten på plats när och om olyckan är framme.

Ja, denna dag var trevlig och vi fick mycket bra information att ta med till vårat styrelsearbete, totalt denna dag ver det 36 deltagande som var på mötet.
Detta är hur vi tolkat dagens trevliga sammankomst med SWB
Maria Ericsson och Gunnar Berglund

Bild nedan: Elisabeth Olsson och Josefin Tinglöf

10 november

Söndagen den 12 november mellan kl. 10 och 16 hos Scandic Järva Krog i Stockholm kommer Maria Ericsson och Gunnar Berglund deltaga på SWB bedömningsledarträff.
Preliminärt program:
Kl. 10.00 - 11.00 - (Regeländringar, bedömningssäsongen 2017, arrangörshandboken med fokus på Equipe och TDB)
Kl. 11.00 - 13.30 - Regionvisa diskussioner för att samordna bedömningsplatser och tidpunkter inom varje region samt lunch.
Kl. 13.30 - 14.00 - Summering av de regionvisa diskussionerna inkl. önskemål om domare.
Kl. 14.00 - 15.00 - Vad behöver man tänka på inför och under unghäst-testerna? Praktiska frågor med fokus på hoppning (Harald Jönsson)
Kl. 15.00 - Avslutande kaffe


 

20 augusti

Premiär på vackra Nådhammars Gård!
 
Torsdagen den 17 augusti var det för första gången i Södermanland dags för selektering inför Elitfölauktionen som går av stapeln på Flyinge i Skåne. Nämnden bestod av Johan Ifversson, Andreas Jönsson samt Niklas Samuelsson som var koordinator. Med var också ett tyskt filmteam från ClipMyHorseTV som filmade och fotograferade det hela.
Från Smedstorps Ryttarförening slöt även Anna och Margaretha Blom upp och var behjälpliga vid in och utsläpp samt som handlers ifall någon skulle önska detta.
Denna dag hade vi otrolig tur med vädret, solen strålade och alla var på topphumör!

Först ut var fölet Nådhammars Fürst N -hingst/brun/  Fürst William x Weltman/ ägare och uppfödare Stuteri Nådhammar ,som nummer två visades Radley – hingst/ fux/ Skovens Rafael  x Nakella (50) ägare och uppfödare Dorota Leopoldsson, som numer tre visades El Diaro – hingst/skimmel/ Diero Lux N x El Bundy ägare och uppfödare Ann-Katrine Jonsson, det fjärde fölet att visas var Amazing San Raphael – hingst/ fux/Skovens Rafael x Londonderry ägare och uppfödare Lotta Lindholm Amazing unghäst & Ko, Nummer fem i startfältet var Big Ben – hingst/ svart/ Bennetton Dream FRH x Guiness ägare och uppfödare Susanne Frodlund sist ut i startfältet var Ramsbergs Zixthen – hingst/ brun/ Casallco 95423 x Daquar CC ägare och uppfödare L. Medin och R. Holmström Ramsbergs Gård sist nämnda fölet fick även ¨hoppa ett litet hinder med en bom då det var hoppstammat. Alla visade föl var väl förberedda och tränade för sin uppgift!

När alla var färdiga med sina visningar delades det ut goodiebags till visarna sponsrat av Tip-Top Läder, AGRIA-Djurförsäkringar i Södermanland och Stuteri Nådhammar.
Jag tackar alla som på något vis varit inblandade i denna trevliga förmiddag och hoppas att vi kan erbjuda denna aktivitet även till kommande år! Stort TACK till familjen Bjerketorp som upplät sin fina anläggning till vår förening denna dag samt till Nina Hoffman som lånade ut sitt dressyrstaket.
                                                            // För Södermanlands Hästavelsförening Maria Ericsson


 


13 juli 2017
Hej Alla Medlemmar!
Styrelsen har idagsläget haft tre protokollförda möten, och vi har arbetat aktivt för att föra föreningen framåt i tiden och är stolta över att vi fortfarande kan erbjuda aktiviteter för alla raser.
Styrelsen har i år skickat ut tre utskick över mail och en tidning vi hoppas att alla våra medlemmar fått dessa i annat fall kontaktar du våran sekreterare Therese Karlsson.
Styrelsen önskar nu alla en trevlig sommar och hoppas vi ses i augusti.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

  NY AKTIVITET FÖR SWB – SWB Föl Selektering!
 
Den 17 augusti hälsar vi på förmiddagen välkomna föl av SWB till selektering inför Elitföl auktionen på Flyinge den 6/10 i samband med Breeders Trophy, platsen för detta är Nådhammars Gård, du anmäler din fölunge via Tdb från slutet av juni. Anmälningstiden går ut ca 2,5 veckor före selekteringen med möjlighet att efteranmäla mot extra avgift.
 
SWB kommer att annonsera ut detta på sin hemsida, Facebook och i Tidningen Ridsport. Startlistorna publiceras påwww.equipe.com dagarna före selektering.
 Selekteringsteamet består av Johan Ifverson, Andreas Jönsson, Niklas Samuelsson(som är representant från swb) samt fotograf och filmare).
Det kommer att finnas visningshjälp på platsen.
Vid behov av att boka box kontaktar du Therese Bjerketorp
på telefon eller per sms 070-20 09 717, kostnad är 200 kr per box och det betalar du på plats kontant eller med swish.
                      
                                  // Välkomna att deltaga eller att vara åskådare!
 

UNGPONNYTEST- 1 maj 2017
Den 1 maj var det ungponnytest för treåriga ponnyer på Ökna Naturbruksgymnasium, domare exteriört var Kurt Larsson och domare i hoppningen var Mikael Nolin, mätning samt ID-kontroll utförde Ann-Christine Zetterblom.
Styrelsen gratulerar följande gångartsponnyer med diplom; Fiorino (Gotlandsruss) Äg. Cristina Andersson, Mälby Meyram (Welsh Mountain) Äg. Jeanette Mörner Norström, Molstabergs Anna-bell (Welsh Mountain) Äg. Per Aschan, Prima (Connemara) Äg. Erica Widerström, Mister Praizman (Connemara) Äg. Annelie Hallström, Macallan (Connemara) Äg. Maria Karlström, Holmtebo Yoda (Connemara) Äg. Norrköpings Fältrittklubb, Holmtebo Marconi (Connemara) Äg. Hanna & Jana Salomonsson, Holmtebo Sky (Connemara) Äg. Fredrika Carlqvist, Holmtebo Ladybird (Connemara) Äg. Elisabeth & Johan Ljungstorp.
Styrelsen gratulerar följande ponnyer med hoppdiplom; Prima (Connemara) Äg. Erica Widerström, Holmtebo Marconi (Connemara) Äg. Hanna & Jana Salomonsson, Holmtebo Ladybird (Connemara) Äg. Elisabeth & Johan Ljungstorp.
Ängvaktarns Stuteri i Björkvik som drivs av familjen von Arnold delade ut pris till bästa Hingst och bästa Sto under dagen, de fina pokalerna gick till stoet Anna-bell (Welsh Mountain) 9 9 8 8 9 9 7 8 poäng Äg. Per Aschan  och till hingsten Mister Praizman (Connemara) 8 8 8 8 8 8 7 8 poäng               Äg. Annelie Hallström.
Sist på dagen korades bästa gångartsponny som blev det vackra ”tuffa” isabellfärgade stoet Anna-bell  (Welsh Mountain) som visades av Beatrice Deeng från Gnesta. Bästa hopp ponny blev Holmtebo Ladybird (Connemara) från Valdemarsvik hon visades av ägarna Elisabeth och Johan Ljunstorp.
Det var en lyckad dag med många duktiga ponnyer alla väl visade och förberedda för sin uppgift, samtliga deltagande ponnyer erhöll deltagarbevis, minnes mugg, linimentsalva, rosett. Diplomponnyerna fick även sina diplom samt en minnes sked.
Vi hälsar också välkomna de nya medlemmarna; Norrköpings Fältrittklubb, Hanna Salomonsson Norrköping, Carina Nordin Malmköping, Maria Karlström Mjölby, som löste medlemsavgift i samband med arrangemanget.
För Södermanlands Hästavelsförening Maria Ericsson

24 April 2017
Söndagen den 23 april var det så dags för genrep inför kommande ungponny test den 1 maj på Ökna Naturbruksgymnasium utanför Tystberga.
Det var sex kategori B ponnyer som deltog denna soliga dag, jag mötte upp Oskar innan alla anlände och han byggde upp banan ”Oskar” är våran ”klippa” när det gäller denna sak och vi är glada att han alltid är bussig och ställer upp för föreningen!
När banan var färdigställd avnjöt vi en utmärkt god frukost i solskenet på varsin stol.
Samtliga ponnyer var väl förberedda och skötte sig utmärkt och trevligt var de barn som var med och hanterade de unga ponnyerna givetvis med hjälmar på sina små huvuden.
Efteråt hjälptes alla deltagare åt att bygga av banan det tackar vi för.
Nu hoppas vi se många åskådare i publiken att hålla tummarna för de tappra ponnyer som deltar (se katalog under aktiviteter).
Soliga hälsningar Maria

6 April 2017
Föreningen gratulerar Henrik von Eckerman till den fina tredje prisplaceringen i världscupen 2017 i Omaha/ USA!!

9 Feb 2017
Nedan går att läsa om det telefonmöte som hölls med Svenska ponnyavelsförbundet den 7 Februari angående arrangemang runt ungponnytester. Maria Ericson medverkade och har skrivit en sammanfattning, vänligen se nedan. 

Telefonmöte med Ung Ponny Gruppen:
Den 7 februari klockan 20:00 kallade Svenska Ponnyavelsförbundet alla arrangörer av ungponnytester till telefonmöte, ledare av mötet var Svenska Ponnyavelsförbundets Ordförande Maria Andersson och Ungponnygruppens Jette Hansen, att representera Södermanlands Hästavelsförening var jag, Maria Ericsson, några andra län som var representerade vid mötet var Halland, Örebro, Roslagen och Visby.
Mötet började med presentation av deltagarna (man kunde välja på två dagar) därefter diskuterades förra årets tester för och nackdelar, påpekande gjordes på visning för hand - det föreslogs att alla deltagare skulle erbjudas att springa runt banan, förövrigt var det inget speciellt som hänt och alla var nöjda.
I bedömningsreglementet har gjorts förtydligande vilka som är berättigade att deltaga, det är upp till arrangören att ta emot de som icke är behöriga och de får sin bedömning inofficiellt så klart (detta i mån av plats), att tänka på är att alla ponnyer skall ha Svenskt pass. 
Som arrangör Arrangören skall vid varje anmälan kolla registreringarna och det är av yttersta vikt att original passen tas med och visas upp på visningsdagen vid ID- kontroll stationen.
Från och med i år skall arrangören ange mankhöjd i resultatprogrammet då det finns raser som stambokför sina ponnyer på dessa protokoll, vi skall också se till att säkerhets skållor finns på oxerns bakbommar ( detta har ej följts på några platser) vi i Sörmland har ju för ett antal år sedan köpt in ordentligt hindermaterial för detta ändamål. Det kommer inte heller i år att utdelas halvpoäng. Alla giltiga dokument som har med årets test att göra kommer att vara märkta med 2017. Protokoll och rosetter skall beställas senast en vecka innan arrangemanget från Jette i ung ponny gruppen. Väljer deltagare att göra körprov (detta gäller 4 och 5 åriga ponnyer) (vi anordnar ej detta i vår förening) skall arrangören tänka på underlaget, att detta ej är för mjukt.
Den 23-24 september går finalen för de som kvalat i Vetlanda tillsammans med championatet och Årets Ponny 2017. Propositioner till finalen skall delas ut av arrangören av ung ponny testet och det går att anmäla till de båda grenarna (hoppning och gångart) om man har kvalat! Anmälan till finalerna sker via TDB, tänk dock på att de ponnyer som kvalat till final även skall vara registrerade i Sverige för att få deltaga. Alla kategorier får köras i Finalen galoppen bedöms då vid lös hoppningen och i bägge varven.
Ungponnychampionatet Kvalregler kommer ut på ungponnygruppens hemsida efter möte med Svenska Ridsportsförbundet i nästa vecka.

Detta var det som diskuterades vid telefonmötet,                                                                                             Med Vänlig Hälsning Maria Ericsson.

 

8 Feb 2017

Föreningen hälsar Brita-Stina Eriksson välkommen som Årsmötes Ordförande.

Föreningen gratulerar Troi Hinrichsen som har med Runa Röna och Hedda ,på TV 4 Stjärnkusken!

2016-12-18
Årets kallblod 2016 med deltagare från SHAVF


Under Sweden Internationel Horse Show på Friends arena gick den 26/11 Årets Kallblod av stapeln inne i lilla paddocken. Det var i år Nordsvenska hästen som var arrangör och deltagande var rasklubbarna för Nordsvensk Brukshäst, Ardenner, Fjordhäst, Tinker, Clydesdale, Shire samt Irish Cob. Det fanns en sörmländsk deltagare på plats nämligen styrelsemedlemmen Therese Karlsson och hennes shiresto Majagårdens Chris-Ti som slutade på en hedrande 2:a plats på stosidan bakom vinnaren fjordhästen Vijol som även slog bästa hingst som blev ardennern Tage. Publikens favorit blev nordsvenska brukshingsten Zevs. Hela tävlingen avlöpte väl och kan sammanfattas som en väldigt trevligt arrangemang med bra publiksiffra och där kallblodsraserna lyftes fram på ett utmärkt sätt.

2016-12-12
Missa inte Årsmöte och jubileum!

 

Resultat från samtliga omgångar i Sörmlandscupen 2016:
 

Resultat från Södermanlandscupen omg. 3- Finalen:
Upplagt: 2016-09-18.

Resultat från Södermanlandscupen omgång 1:

Resultat Sörmlandscupen 2016 - Omgång 1.
Uppdatering 1 maj 2016.

Grattis till Adam Einarsson och welsh mountain ponnyn "Dywfrdwy Pererin Wyf" som blev overall champion i Södermanlandscupen omgång 1.

Unikt Erbjudande från Flemminge Gård för våra medlemmar!
Uppdaterat den 6 April 2016.


Vill Du vara med i Flemminge Gårds club,​ Fölfabriken Exclusive?

Detta erbjuds:
Förköpsrätt på våra kvalitetsföl tills de är 10 dagar gamla.
Förhandsinformation och möjlighet till förhandsvisning på vår rea av hästar där även ”Black Friday” ingår.
Förhandsinformation och möjlighet att köpa ny sperma vi får till våra fryskärl.
10 % rabatt på din seminstationsavgift om du betäcker ditt sto hos oss.
Avelsrådgivning för ett sto.
Den alldeles färska Avelsboken är självklart din! En lathund för blivande avelsnördar.
Är du ny inom hästavel ställer vi gärna upp och stödjer dig.
Det kommer att dyka upp andra erbjudanden under året.
All information kommer att finnas på vår hemsida www.flemminge.com
Kostnad för allt detta är 800 kr plus moms per år.

Hos oss på Flemminge Gård har vi startat en club för de som är intresserade
av att få tidig och extra information från oss angående våra hästar och
seminstation. Ni som tidigare har handlat på våra hästreor och frys semin ur
våra fryskärl vet att det är reor med mycket hög kvalité. 

På vår hemsida kan Du finna lite mer utförlig information på vårt erbjudande
och har du fler frågor kontakta oss gärna!


Kontaktuppgifter:

Eva Oa Gudmundsson

Flemminge Gård

610 32 Vikbolandet

Sweden

Mobil +46 (0) 706381676

http://www.flemminge.com

http://www.facebook.com/FlemmingeGard

 

5 April 2016.
Travsäsongen 2015:
En makalös ponnytravsäsong!

 
Att säsongen 2015 skulle bli så bra som den blev hade vi bara kunnat drömma om men vi ska inte gå händelserna i förväg.
 
Säsongen startade vi i mitten på april som vi brukade och det blev en kanon start, Emmeros Imponera och Hamras Malwa travade hem en andra och en tredje plats på fina tider, vilket lovade gott för den fortsatta säsongen, i sulkyn sitter givetvis deras kusk och min systerdotter Amanda Hoveklint.
 
Nästa gång var det genrep för Imponera då hon gick ut i försöket till Elitloppet. Hon gjorde oss inte besvikna och blev tvåa, vilket gav en direkt plats i Elitloppet. Väl där så blev det en hedrande fjärde plats på nya rekordet 2.09.6.
 
Vid sidan om tävlandet så hade vi även satt igång vår valack, Hamras Neo, för att kunna kvala under vårsäsongen. Det är en mycket känslig kille och vi ville inte gå för fort fram så han fick ta den tid han ville (vilket i slut ändan visade sig vara rätt beslut). Under tiden så fortsatte Imponera och Malwa att tävla och de plockade segrar och placeringar i loppen. I slutet på juni så kom så även Neo ut i kval och gjorde det på ett strålande vis. Spänningarna steg inför start. Första start blev på Romme i juli och han skötte sig kanon och blev först utan placering men gick en kanon tid på 3.04, så vi var mer än nöjda med honom.
 
Imponera och Amanda fortsatte att vara med i årets storlopp och I Kalmarsundspokalen så blev de trea på det otroliga rekordet 2.06.1!!!! Ni som har lite koll förstår att det är en fantatisk tid. Nästa storlopp gick på Jägersro och även om de kom i mål som fyra så gäller det att köra hästen i trav och det gjorde Amanda, så i slutändan så vann de loppet då de tre före henne blev diskade. Detta var en stor dag då det var första storloppet som Amanda och Imponera vann tillsammans.
 
Sedan bar det upp ända till Umeå för att delta i Guldstoet. Med i transporten denna gång var Neo. Han gick ut i sin andra start och som han gjorde det! Det blev en överlägsen seger på nytt rekord 3.00.8. Näst ut var Imponera och hon kunde ju inte vara sämre och travade iväg efter startbilen som en tok! Det slutade i en överlägsen seger i årets Guldsto på fina tiden 2.08!!
 
Imponera har även under säsongen kvalat till Monté SM med ryttaren Alva Törnkvist så nästa stor resa gick mot Gävle. Väl där så skötte de sig kanon och travade hem ett SM brons!!!
 
Nästa stora mål var givetvis SM i oktober och vi tog ut Imponera i ett genrep på Färjestad och det slutade med en diskning, men man brukar ju säga att ett genrep ska gå dåligt då går det bättre i premiären...
 
Dags för SM på Åby, startbilen drar iväg och Imponera och Amanda tar starten och släpper den inte trots tryck utifrån. In på upploppet så kommer det tre hästar i bredd och Amanda är kyligast och kör  ifrån de andra som galopperar och vinner årets SM för kat A!!!
 
Året avslutas sedan med Divisionsfinaler på Gävle där Imponera och Neo tar hem varsin seger. Året kunde inte ha slutat bättre.
 
Ska vi sumera året som gick så blev resultatet som nedan
Hamras Malwa 15 1-1-5 2050kr (placerad i alla lopp utom fyra)
Hamras Neo 10 6-1-0 4075kr (placerad i alla lopp utom två)
Emmeros Imponera 19 8-5-2 14575kr (placerad i alla lopp utom tre)
Samt alla gick nya volt och auto rekord.
 
Det vill säga totalt 44 starter med 15 segrar, 7 andra och 7 tredje.
Amanda blev även utsedd till årets kat A kusk och Emmeros Imponera till årets Äldre sto av Svensk Travsport och Svenska Ponnytravförbundet.
 
För att spä på allt så visades även Malwa och Neo på utställning under hösten och erhöll 41 respektive 42 poäng, så det går att vara duktig på bruks samt vacker ;-)
 
Nu tar vi sikte på 2016 års säsong och vi kan bara hoppas och drömma om att den blir lika bra som fjol året.


 

loading...


SHAVF - Årsmöte 2016

Klockan 19.00 den 1 mars 2016 öppnades Södermanlands Hästavelsförening årsmöte. 38 medlemmar kom och tog del av mötet och en ny styrelse röstades fram. Även föreningens guldmedlem Elisabeth Odenrick-Karlsson kom med glatt humör. Till mötet bjöds det på smörgåstårta och Maria Ericssons goda kakor. När mötet avslutats avtackades några av de avgående styrelseledamöterna.
Vi från Södermanlands Hästavelsförening önskar Er alla lycka till.
Kvällen avslutades med en prisutdelning. Vi säger stort grattis till alla pristagare och tackar alla för ett fantastiskt år och ser även fram emot ett fantastiskt 2016!
 

18/1-2016

Rapportering från telefonmötet med Ungponnygruppen i SPAF. 

 
Måndagen den 18 januari deltog vi i ett telefonmöte med Svenska Ponnyavelsförbundets ungponnygrupp.
Mötet leddes av Svenska Ponnyavelsförbundets ordförande Maria Andersson och Ungponnygruppen´s Jette Hansen.
 
Vi gick igenom en del råd och anvisningar inför kommande 3-års test för ponny på Tärnö säteri.
Inga större förändringar har skett inför detta år men ett förtydligande i jävfrågan för domare påpekades, även gällande övertäckande av speglar samt att bakbensskydd ej är tillåtet.
 
Ägare till ponnyer som visas måste vara medlemmar i någon av SPAF´s (Svenska Ponnyavelsförbundets) medlemsföreningar.
 
Det pratades även om att man från SPAF´s sida skall bli bättre på att marknadsföra testerna för de unga ponnyerna. Tyvärr är det färre ponnyer som betäcks och då sjunker automatiskt deltagandet i hela landet.
En folder planeras att tas fram med information om vad man kan göra med den unga ponnyn, denna kommer att finnas på SPAF´s hemsida.
 
Vi hoppas nu att vi även detta år får en lyckad dag, den 14 maj på Tärnö Säteri när det är dags för det årliga ungponnytestet.
 
Vi hälsar alla varmt välkomna, deltagare samt publik.
Hälsningar från Maria Ericsson och Jennifer Botos.

Information rörande SWB:s Ordförandekonferens

Ordförandekonferens – SWB
 
Mellan den 4 och den 5 december hålls SWBs ordförandekonferens i Göteborg. Kansliets VD Helén Uddefors öppnade den första dagens möte och talade om hur hennes första inblick hade varit sen hon började i slutet på augusti. Hon hade mycket positivt att säga om Svenska Varmblod föreningen. Stor kompetens finns bland oss och mycket passion. Men det togs även upp lite kritik. Det saknas lite respekt bland hästfolk och det kan bero på vår enorma passion för aveln och för våra hästar. Alla samlade diskuterade detta och var alla överens om att det ska vara en för alla, alla för en.
 
Ekonomin är stabil och SWB har just nu fullt upp med alla ändringar som kommer med de nya reglerna gällande hästpassen. Helén sa även att hemsidan kommer uppdateras oftare men att det just nu är smidigare med att uppdatera på Facebook. 
 
Andreas Jönsson var där och talade om auktionsmarknaden. Det blir allt lovade att auktionera ut sina föl. Just nu blir 80 procent av dem köpta. Målet är alla ska säljas och att de även kan ta med mer föl på själva auktionen. Som det ser ut idag blir föl utvalda till att vara med. Endast 30 procent av alla som vill delta får komma ut. Detta på grund av bristande intresse på marknaden. Eftersom det är svårt att veta dagsformen framförallt på ett föl så filmar man det i innan för att få en klarare bild över hästen. Denna auktion sker i södra Sverige men det togs nu upp på mötet att med något samarbete även ha en lite längre norrut så att man inte behöver ha sitt föl så länge i en transport.
 
Senare under dagen satt en panel som bestod av fyra personer.
Ämnet att diskutera: Internationella konkurrensen.
 
Det blev mest tal om avel och hur man ska få den att växa. Panelen var överens om att varför man håller på med avel är för att tjäna pengar och ha roligt. Men det blev många diskussioner om hur ryttare och avel måste kommunicera mer. Panelen stod enad i att det är alldeles för låg kvalité på avelsstona. De tycker absolut man ska prata med någon kunnig inom aveln innan man väljer hingst.
 
 Panelen var tydlig med att påpeka att om man ska hålla på med avel så får man inte bli för emotionell. Funkar inte stoet att avla på så ska man inte pressa utan byta ut stona. Kvalitén på stona är inte lika hög som hingstarna. Sälj så mycket du kan och lär av varje häst, och för stona framåt. Samtidigt vet inte panelen hur man ska nå ut till de som är ”amatöravlare” och få dem att avla på bättre ston. Det som ansågs saknas hos panelen var just förståelsen till det emotionella. Stoägare byter inte ut sina hästar för att de ger medelmåttigt föl. Det kanske vore det bästa för aveln men var tar då all glädje med sin häst vägen?
 
Men problemet med stona kvarstår. Hur får man människor att välja bättre avelsston? Det kom upp en del förslag av både panel och publik.
Just nu är det en del hingstägare som minskar priset på hästsperman som ska gå till bättre ston. Förslaget var att detta skulle utvecklas.
Ett annat var att man inte ska sälja de bästa stona till sport, utan hålla kvar dem inom aveln och sälja deras avkommor istället. Här togs det även upp att domare vid tre-årstest ska vid visning av ett fint sto fråga om stoet är dräktigt och om vid nej fråga, ”varför inte?” För att skicka en hint till ägarna att ta för på stoet.
Fler ställen som emot fölston till lagom pris. Hästägare har inte plats och tid.
 
Det togs även upp en ytterst viktig del i problemet om att det föds för få föl i Sverige. Det är många som vill ta föl efter sitt sto, men har ingenstans att ha stoet under tiden. Få har möjlighet att ha sto och föl hemma av olika anledningar som exempelvis, får små boxar, inte tillräckligt med hagar eller att tiden helt enkelt inte räcker till för att fölvaka.
 
Slutsatsen blev i alla fall att man i SWB ska försöka nå ut bättre till hästägare runt om i Sverige och att vi i mindre föreningar ska sprida vår kunskap så gott vi kan och därigenom driva svensk avel framåt.
 
//Mathilda Theoren  
 
Fortsättning, SWB – Ordförandekonferens
 
Den 5/12 hölls det sista mötet på SWBs ordförandekonferens.

Det blev en dag fylld med diskussioner och redovisningar. Helén Uddefors började med att kort sammanfatta den närmaste framtidsplanen för SWB. Det sades att affärsplanen skulle vara att göra det nödvändiga och det möjliga. Även att det behövs kommuniceras bättre mellan SWB och föreningarna. Förslag på att detta skulle ske via telefonmöten en gång i kvartalet kom upp.
 
Emma Thorén Hellsten redovisade om betäckningssäsongen 2015. Sedan 2014 har antalet betäckta ston ökat med 7,7 %. Hingstar som används i svenska aveln är 61 % hopphästar, 38 % dressyrhästar och 0.02 % fälttävlanshästar. Endast 20 % av stona blir betäckta med svenska SWB hingstar. Detta är självklart någonting man vill se en ökning på. På världsrankingen i hoppning, dressyr och fälttävlan ligger Sveriges hästar runt plats tio. Det är en bra plats men om man skulle använda bättre ston och då få bättre avkommor förväntas Sverige klättra på rankningen.
 
Tobias Hansson var på plats och berättade om hans stuteri. Västra Hoby Stuteri har funnits i 70 år. Det var Tobias farfar som köpte det första stoet Amajka 1943. Hon fick tio föl under sin tid på stuteriet. Hästarna som föddes upp var den mindre typen häst (cirka 160 centimeter) och kallades för ”högeleganta” hästar. På 80-talet ville man få fram lite större sporthästar fast med samma elegans. Stona hade traven men man ville även få en bättre galopp på avkommorna. Med tiden tog man fram mer och mer högställda hästar eftersom det var det som gällde ute på banorna.
 
Idag är Västra Hobys hästar kända för att vara ädla, långlinjerade hästar med gott temperament. Tio ston är aktiva och samtliga ston har fått minst 48 poäng på treårs-test. Äldsta stoet som används i aveln nu är 17 år. Tobias säger att de allra flesta är mellan 4-11 år när de är aktiva. Hästarna tränas och tävlas även av beridare. Hingstar som väljs att använda ska vara minst diplomhästar, ha internationella blodslinjer och vara toppklass.  För föl och unghäst är det mycket viktigt med stora ytor att röra sig på och mycket utevistelse. Hos Tobias går fölen i stora boxar till ett års ålder och är ute 8-10 timmar om dygnet. De börjar hantera hästarna redan som föl och vid 1,5-2 års ålder börjar man longera dem. Inrida blir de vid 2,5 på hösten efter sommarbetet. Samtliga unghästar visas i treårs-test. Efter det är det dags för betäckning för vissa och sedan sommarbete. Efter betet åker en del iväg för vidareutbildning.
 
Tobias ledord för avel:
·         Bra bakbensaktivitet.
·         Vacker exteriör.
·         Tre bra gångarter.
·         God ridbarhet.
·         Våga använda unga hingstar vid betäckning.
·         Selektera ston. Håll inte fast vid dem som inte ger bra resultat.
 
Efter Tobias fina presentation så hölls det en workshop. Vi delades in i tre grupper som diskuterade om hur vi kan göra medlemskap i föreningarna samt i SWB bättre och roligare för medlemmarna. Tillsammans kom vi på många bra idéer som vi givetvis tar med oss till Södermanlands Hästavelsförening.
 

Utmärkelser på Shetland Öst´s utställning i Skogsslotten den 31 Oktober 2015

Best in Show samt Reserv Best in Show, Domare: Ronny Johnsson

Grattis till Best In Show samt Reserv Best In Show vid utställningen som Shetland Öst anordnade den 31 oktober. BIS vart Almnäs Viol, ägare Thiffanny Johansson och Reserv BIS vart Turbo Magic v. Kastanjehof RS 642, ägare stuteri Kronblad/ Zetterblom.
Stort grattis även till Anna Blom och Moonlight Shadow som också fick en guldmedalj med sig hem. Se bild nedan.

Moonlight Shadow och Anna Blom

Uppdatering efter höstmötet samt studiebesöket

loading...

Lördagen den 25 oktober klockan 11:00 var det ett glatt gäng medlemmar som möttes upp hemma hos veterinärerna Andreas och Sofia på deras fina anläggning i Järna.

 Vädret var strålande och löven singlade ner från träden, hästarna stod och mös i hagarna och pälsarna glänste i solen och förståss visst såg man att det börjar bli kallare en del av hästarna hade riktig vinterpäls på gång.

 När alla var samlade gick vi till en av sto hagarna och blev visade en fin ute drift, efter det blev vi visade till längan ett stall med stor luftig gång som lämpar sig väl för tex. hälta utredningar, väggarna var flyttbara för att med enkla medel kunna göra rent, i mitten på stallgången låg värme och vattenstationen mycket praktiskt framför och bakom stall boxarna var bygget av hagar i full gång.

Sist besökte vi det lilla ”gymmet” med gå bandet och seminspiltorna i den avdelningen planeras varm boxar utifall det kommer något sjukt föl som behöver akutvård.

 Andreas och Sofia försöker att arbeta en del av sin tid hemma vid deras fina anläggning de tar emot hästar för akutvård, de tar även emot ett mindre antal katter samt hundar för sterilisering och dylikt.

Vi hade turen att kunna ställa flera frågor bland annat om avmaskning för katter, betäckningsfrågor, vaccinationsfrågor  mm. vilket alla deltagare var mycket tacksamma för.

 Efter rundvandringen fikade vi ute i solskenet och hade samtidigt vårat höstmöte. På årsmötet fick ju styrelsen i uppdrag att fräscha upp föreningens stadgar och styrelsen la nu fram ett förslag där alla punkter godtogs av höstmötet så på kommande årsmöte 2016 tar vi upp frågan igen för att kunna ta ett slutgiltigt beslut. Styrelsen redogjorde för det kommande årets verksamhetsplan samt berättade om de investeringar som gjorts under året till föreningen för att underlätta verksamheten. Vi har köpt in delar till en komplett hinderpark för unghästtest samt en dator. Föreningens lager finns nu hemma hos mig Ann-Christine Zetterblom i Stigtomta.

 Som sagt vi hade alla en trevlig givande dag och när den var slut fick barnen godispåsar och alla var nöjda.

 Ett STORT TACK till Sofia och Andreas för att ni var vänliga att ta emot oss och visa upp eran fina anläggning!

 
                            // vid pennan Ann-Christine Zetterblom